© Ugnės Marijos Andrijauskaitės nuotr.

Salynas Viduržemio jūroje – nesunkiai (iš Kauno skraidina Ryanair) ir nebrangiai pasiekiama vieta, bet daugeliui keliautojų iš Lietuvos kyla klausimas: ką ten veikti ilgesnį laiką? Įsivaizdavimas, kad salos greitai atsibos, visai nepagrįstas, nes Malta nustebins gamtos, pramogų ir maisto įvairove.  Taigi, 10 priežasčių apsilankyti Maltoje :

1. Kokteiliai ir vynai. 10€ už daugiau nei litrą kokteilio, patiekiamo milžiniškoje martinio taurėje. Pagal klasikinius receptus paruošti kokteiliai ne tik atrodo įspūdingai, bet ir puikaus skonio: Lietuvos klubai ir barai maišantys Pinacoladą su grietinėle bei ananasiniu Monin sirupu turėtų raudonuoti prieš šviežiai trintais ananasų vaisiais kvepiantį maltietišką kokteilį. Jei esate vyno mėgėjai, išbandykite Maltos vynus. Net „studentiškos“ kišenės neskriaudžiantys vynai už vos kelis eurus yra gero skonio!

2. Maistas. Parduotuvėlėse galite gauti šviežių vaisių, tarp jų – ir seniai iš Lietuvos turgų bei parduotuvių lentynų išnykusių raudonųjų Sicilijos apelsinų, prekybos centruose – itališkų makaronų, padažų, maltietiškų prieskonių mišinių ar britiškų šaldytų pusgaminių. Kiekvienas ras čia ir ką įsimesti į burną, ir ką sočiai pavalgyti. Nuo falafelių, kebabų ir britiškų pusryčių iki aukštos klasės restoranų, siūlančių šviežias jūros gėrybes. Sukaitote? Ne bėda! Kiekviename miestelyje rasite ledainę, kur galėsite paskanauti naminiais ledais. Iš gausybės rūšių sau tinkamą atras ir veganai, netoleruojantys laktozės ar sergantys diabetu.

© Daivos Repečkaites nuotr

3. Turgeliai. Turguje visada galima palankiomis kainomis nusipirkti šviežių produktų, kurie ypač pravers, jei turėsite galimybę Maltoje patys gamintis maistą. Nuo sunokusių daržovių iki šviežutėlių jūros gėrybių, nuo sezoninių vaisių iki įperkamos avienos (galite pasirinkti, kurias dalis ir kiek intensyvaus skonio) – susiderėsite nesunkiai, nes visi moka angliškai.

4. Taip, visi kalba angliškai. Nuo pradinukų iki pensininkų, maltiečiai geba palaikyti pokalbį anglų kalba, o išsilavinusiems ji yra kaip antra gimtoji. Anglų kalba yra antroji Maltos valstybinė kalba, bet be jos maltiečiai mokosi ir kitų – dažniausiai italų ir prancūzų kalbų.

  © Ugnės Marijos Andrijauskaitės nuotr.

5. Rabat ir Mdina. Viduramžių miestai nepaliks abejingų savo jaukiomis siauromis gatvelėmis, išskirtine architektūra ir smiltainio plytų pastatų sienomis besirangančiais ryškiais žiedais pasipuošusiais vijokliais.

6. Paplūdimiai. Ar populiarus Auksinės įlankos (Golden Bay) smėlio paplūdimys, ar netoli uosto pasislėpęs rojaus kampelis (Paradise Bay), galite rinktis gražesnį, tuštesnį, artimesnį jūsų viešbučiui ar netgi apgaudinėti gamtą ir vienoje salos pusėje siaučiant vėjui ir pakilus bangoms, per pusvalandį atsidurti kitoje salos pusėje bei džiaugtis saule ir ramia jūra.

© Ugnės Marijos Andrijauskaitės nuotr.

7. Klimatas. Nors, kaip ir kitose Viduržemio regiono šalyse, žiemą vėsoka gyvenamosiose patalpose, oras Maltoje nebūna labai šaltas, todėl vėlyvo rudens ar ankstyvo pavasario mėnesiai puikiai tinka žygiams į gamtą, ilgiems pasivaikščiojimams jūros pakrante ir ramiam turistavimui miesteliuose.

8. Dienos kruizai. Už 20-30€ užsisakykite dienos trukmės mini kruizą po didžiąsias Maltos salas (Malta yra salynas, tačiau tik trys salos – Malta, Gozo ir Camino – yra apgyvendintos). Priklausomai nuo oro sąlygų galėsite apžiūrėti grotas, uolas ir olas, nuplaukę iki Žydrosios Lagūnos (Blue Lagoon) išsimaudyti nuostabaus grožio paplūdimyje. Gozo salos sostinėje Viktorijoje apsilankykite turgelyje, paragaukite maltietiškų sūrių ir nugos.

© Ugnės Marijos Andrijauskaitės nuotr.

9. Įvairovė. Mažytėje Maltos saloje slypi daugiau skirtingų pramogų, nei galima aprėpti per savaitės trukmės atostogas. Todėl šalis puikiai tinka skirtingų skonių ir pomėgių grupėms ar šeimoms. Patenkinti liks ir gamtos, ir miesto pramogų mėgėjai. Klubinėtojai galės ištyrinėti St. Julian’s miestelio pramogų rajonėlį (Paceville), kurį labiausiai pamėgo italai. Mėgstantys ilgus pasivaikščiojimus galės žvalgytis į laivus Sliemoje, palyginti smėlėtus ir akmenuotus paplūdimius ir pėdinti iš vieno miestelio į kitą, nes miesteliai saloje dažniausiai sulipę. Autobusai važinėja ratais, lėtai, bet patikimai.

  © Ugnės Marijos Andrijauskaitės nuotr.

10.Gamta. Maltos saloje nusipirkę savaitės autobuso bilietą (6€, galioja tik vienoje saloje, Maltos arba Gozo) nuvažiuokite iki Dingli uolų – ten galite pasijusti atsidūrę ant pasaulio krašto. Bijate aukščio? Keliaukite į Mėlynąją grotą (Blue Grotto) ir iki vidudienio stebėkite ją nuo atspindžių nusidažant mėlynai, arba išsinuomoję naro kostiumą, tyrinėkite grotą iš gelmių. Gozo saloje nepraleiskite galimybės apžiūrėti greta San Lawrenz miestelio esančius Grybų akmenį (Fungus Rock) bei Žydrąjį langą (Azure window), pasirodžiusį žymiajame Sostų žaidime (Game of Thrones). Besidairydami į grožybes jūros pusėje, žiūrėkite ir po kojomis – pamatysite daugybę puikiai išsilaikiusių „gėlėtų“ vandenų gyventojų fosilijų.

Daiva Repečkaitė, Ugnė Marija Andrijauskaitė

Reklama: https://venera.travel/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: