© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Elizabeth Woolridge Grant, geriau žinoma Lana Del Rey slapyvardžiu, gimė 1986-aisiais Niujorke.

Tėvai – reklaminių skelbimų verslininkas Rob Grant ir klientų sąskaitų vadybininkė Pat Grant, – merginą apdovanojo dideliu pliūpsniu kūrybos. Ji yra škotų kilmės, kur šaknys Lanarkshire. Augo Niujorke kartu su dviem jaunesniais broliais. Dar būdama maža, pradėjo dainuoti bažnyčios chore.

Pajutusi paauglystės vėją, Lana pradėjo vartoti vis daugiau alkoholinių gėrimų. Vaikiškas protas tada sakė, kad tai tik blogietės įvaizdis ir viskas atrodo tiesiog šauniai. Toks gyvenimo būdas jai tapo toks svarbus, kad šiandieną prisimindama alkoholizmą, prilygina jį gyvenimo meilei. Tačiau taip pat pripažįsta, kad tai yra blogiausia, kas kada nors jai nutiko. Keturiolikos Lana dėl tokio žalingo gyvenimo būdo buvo pašalinta iš mokyklos ir  išsiųsta į Kento mokyklą (internatinė mokykla Konektikute), kad galėtų susidoroti su priklausomybe nuo alkoholio. Po reabilitacijos namo ji sugrįžo tik sulaukusi pilnametystės.

Tuomet pradėjo studijuoti Fordam universitete filosofijos šaką, žinomą kaip metafiziką. Toks pasirinkimas buvo dėl to, kad, Lanos žodžiais, tai yra tiltas, sujungiantis Dievą ir mokslą. „Žavėjausi Dievu ir domėjausi, kaip mokslas vis daugiau papasakoja kodėl ir iš kur mes atsiradome. Tai buvo tuo metu, kai prasidėjo mano muzikinė patirtis. Esu iš tų žmonių, kurie ieško savęs“,- daugelyje interviu yra sakiusi atlikėja.

Kai dėdė ją pamokė groti gitarą, ji suprato, kad iš tų kelių akordų turbūt galėtų parašyti milijoną dainų. Savo mintį pradėjo įgyvendinti naktiniuose baruose aplink Niujorką, pasivadindama įvairiais pseudonimais, tokiais kaip, Sparkle Jump Rope Queen, Lizzy Grant ar Phenomena. Anot Lanos, ji dainavo visada, bet, kad iš to gali išeiti kažkas rimta, neplanavo. Būdama 18-os, ji pradėjo groti Bruklino klubuose. Ten turėjo daug draugų ir nors tik tuos pačius kelis, bet gerbėjus.

2005 m. balandžio 25-ąją, su Jungtinių Valstijų Autoriaus teisių tarnyba septynių dainų kompaktinė plokštelė buvo užregistruota Elizabeth Woolridge Grant vardu. Taikomasis pavadinimas buvo „Rock Me Stable“.

Kai jai buvo 20 metų, Del Rey pasirašė leidybinę sutartį už 10 000 dolerių ir persikėlė gyventi į vagonėlių parką už miesto ribų. Deja, jos albumas buvo atidėtas, todėl ji sukoncentravo savo dėmesį į kitus dalykus. Vietoj to, ji pradėjo dirbti bendruomenės darbus. Bendravimas su benamiais, narkomanų ir alkoholikų reabilitacija, pagalba palūžusiems vėl įsilieti į visuomenę – tai visai nesena Lanos veikla.

Po kelių metų Lana vėl pasirašė kontraktą su prodiuseriu David Kahne, kuris 2008-aisiais padėjo išleisti pirmą trijų dainų rinkinį „Kill Kill“ Lyzzy Grant vardu. Del Rey vėliau išleido savo pirmąjį pilną studijinį albumą pavadinimu „Lana Del Rey AKA Lizzy“ 2010 m. sausio mėn. Tai buvo dainininkės pirmasis profesionaliai išleistas albumas, kurį išleido nepriklausoma studija su tuo pačiu prodiuseriu David Kahne. Jos tėvas Robertas Grantas prisidėjo prie albumo pardavimo ir reklamos, kurį buvo galima įsigyti iTunes svetainėje.

Apie jos sceninio vardo pasirinkimą ji pasakė: „Aš norėjau vardo, į kurį aš galėjau suformuoti muziką. Anksčiau aš keletą kartų buvau nuvykus į Majamį, daug kalbėdavau ispaniškai su savo draugais iš Kubos, todėl Lana Del Rey vardas man priminė pajūrio žavesį, lengvai skambėjo.“

Ji išgarsėjo 2011 m. vos per kelis mėnesius, kai jos daina „Video Games“ Youtube paskyroje tapo interneto sensacija. Laikraščio „The Observer“ žurnalistams ji pasakojo: „Aš tiesiog patalpinau tą dainą internete, nes tai buvo mano mėgstamiausia. Tiesą sakant, ji nesiruošė tapti singlu, bet žmonės tikrai ryškiai susidomėjo.“ Vėliau, 2012 metais, išleido dar porą sėkmingų albumų – „Born To Die“ ir „Paradise“. Šiuo metu aktyviai skirtinguose Europos kampeliuose anšlaginius pasirodymus rengianti Lana Del Rey nesiliauja stebinti ir džiuginti savo gerbėjų. Atlikėja vieną po kito pristato perdainuotus muzikos legendų hitus, o prieš nepilnai porą mėnesių pristatė ir vieno laukiamiausių metų kino filmo „Didysis Getsbis“ (angl. „The Great Gatsby“) vieną iš garso takelio kūrinių – dainą „Young & Beautiful”, kuriai prognozuojama hito ateitis.

Taip Lana Del Rey jau skinasi laurus mados industrijos pasaulyje. 2012 metų pradžioje mergina pasirašė kontraktą su viena garsiausių pasaulio modelių agentūrų „Next Model Management“ ir tapo garsaus drabužių tinklo „H & M“ bei prabangaus sportinio automobilio „Jaguar F-Type“ reklamos veidu. Be to, tų pačių metų rugsėjo pradžioje vykusiuose iškilminguose populiariausio pasaulyje vyrams skirto žurnalo „GQ“ apdovanojimuose Lana Del Rey buvo išrinkta „Metų moterimi“.

Lanos Del Rey neseniai tapus mados žurnalo „Fashion“ Kanados leidinio, skirto vasaros sezonui, viršelio veidu, interviu metu ištarė žodžius, geriausiai apibūdinančius jos dabartinį muzikinį gyvenimą: „Einšteinas yra pasakęs, jog vaizduotė yra svarbiau už žinias, o aš turiu labai plačią vaizduotę. Man patinka gyventi savo vidiniame pasaulyje ir niekada nenustosiu ieškoti idėjų ir postūmių savo kūrybai.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: