Marija Djačenko / marijadjacenko.com archyvo nuotr.

Prieš kelias savaites, birželį man pagaliau sukako trisdešimt. Sakau, pagaliau, nes visi metai, kurie sekė po dvidešimt penkerių buvo nebyliai suapvalinami tyliai spėliojant, ko bus pasiekta įžengus į ketvirtąją dešimtį, todėl ir vienas iš trisdešimties dalykų, kurių išmokau per šiuos gyvenimo metus planetoje pavadinimu Žemė/…

1. …/ viskam savas laikas. Ir, kaip kažkada pasakė režisierius Woody Allen’as whatwever works. Kuo greičiau tai įsikirsi, tuo visiems bus lengviau.

2. Kai aštuoniolikto gimtadienio proga teta padovanos Tau kelionę autobusu į Prahą, Austriją ir Budapeštą, nesimaivyk sakydama, kad prisiminimai išlieka atmintyje, pasiimk juostinį fotoaparatą ir mažų mažiausiai kelias juosteles, tai taps viena įsimintiniausių Tavo kelionių, vien todėl, kad ji bus pirmoji.

3. Pasimėgauk pirmąja cigarete vidiniame Vytauto Didžiojo universiteto kiemelyje, tokių pirmųjų prisiminimų tik mažės, o bandymai, tai atkartoti, taps vienu kvailiausių dalykų, kuriuos pati sau padarysi.

4. Mesti darbą ir vasarą praleisti su devyniasdešimt penkerių metų sulaukusia močiute kalbantis apie jos jaunystę, šeimą, du pasaulinius karus bei Sibirą, bus vienas geriausių sprendimų, kuriuos priimsi tais metais (o gal iš vis?). Saulei vartantis už lango, judvi sėdėsite lovoje ir kalbėsitės apie mirtį, Tu atsiprašysi, sakydama, kad veikiausiai nepalydėsi jos į paskutinę kelionę, o po kelių dienų, atsisveikinti atvažiuos visi. Tu išeisi prie jūros, tądien ji bus rami. O grįžusi – rasi tik prisiminimus.

5. Vyresnis brolis jau reiškia, kad Tau gyvenime pasisekė labiau nei kitiems. Nepriimk to, kai savaime suprantamo dalyko, nebūk kaprizinga ir geriau paklausyk, ką jis sako, ypač, kai nuo Tavo raudos skambės visas Jadagonių kaimas, nes kažkokia niekam neįdomi mergaitė atsisakys su Tavim žaisti. Klausyk ir įsidėmėk, nes taisyklė, kad žmonės nori to, kas sunkiau pasiekiama taps viena iš pamatinių plytų socialinių žaidimų amfiteatre.

6. Žmonės yra skirtingi.

7. Kai jauti, kad Tavo gyvenime, kažkas ne taip, veikiausiai kažkas ir yra ne taip, kaip turėtų būti. Jei gali keisti, veik neatidėliodama.

8. Rašyk, tai Tavo terapija, kuri padės susikalbėti su savimi paauglystės metais, kai niekas nesupras, kas su jais vyksta, o Tu visa tai priimsi asmeniškai. Kai šis periodas baigsis, neapleisk literatūros, tai padės Tau išlaikyti sveiką protą devynioliktais ir dvidešimtais Tavo gyvenimo metais, kai tėvaiišvažiavoirpalikovaikusvienus savaitgalis tęsis septynis šimtus trisdešimt dienų (mažiausiai). Keiksmažodžiai yra literatūros dalis.

9. Mokykis, ne rezultatams, o sau. Keliauk per Lietuvos, Europos ir pasaulio istoriją tarsi laiko mašina, perskaityk Rugiuose prie bedugnės, užsirašyk patikusias citatas, mokykis eilėraščius, deklamuok juos išdidžiai, nesikūprink, tai – jokia gėda, patirk malonumą spręsdama lygtis, ieškok sąsajų tarp disciplinų ir atmink: kritinis mąstymas, mokslas, kurį privalai perkrimsti ir naudoti kasdien tam, kad nepaskęstum nunešta informacinių fekalijų srovės. Keisti nuomonę yra normalu, tai tobulėjimo dalis

10. Vieną iš tų daugybės kartų, kai belsi į Roberto Keturakio kabineto durų staktą, rasi jį su keliais senais draugais. Kai jis pristatys Tave, kaip jauną rašytoją studijuojančią Amsterdamo universitete, vienas iš svečių, jau gerokai įkaušęs nuo brendžio, pasakys tiesą: apvežk asilą aplink Europą, jis vis vien sakys beee… neįsižeisk ir prisimink jo žodžius, kai kitą kartą fantazuosi, jog aukštojo mokslo diplomai kažką reiškia.

11. Vaikščiok, nueik tuos nelemtus dešimt tūkstančių žingsnių per dieną, neskaičiuok jų, mėgaukis: sustok paspoksot į vitrinas, nugirsk svetimo pokalbio nuotrupą, prisėsk lauko kavinėje ir užsisakyk puodelį flat white, nusišypsok praeiviui, pastebėk benamį, pasidalink su juo duona, jis neatsisakys, atsisukusi suprasi, kad jau senokai nematei nieko taip gardžiai valgančio baguette.

12. Kai geras studijų laikų draugas atvažiuos Tavęs aplankyti, Tu pastebėsi, kad jis kiek įsitempęs, tarsi aktorius prieš svarbų pasirodymą galvoje kartojantis tekstą. Duok jam laiko, primink, kad gerą jį matyti ir stipriai apkabink, tą vakarą jis prisipažins, kad rado meilę. Padrąsink jį, užtark žodžiu, jei kažkam pasirodys, kad romantiška meilė, tai išskirtinai tik vyro ir moters santykių privilegija.

13. Praleisk laiko su tėvais, susipažink su jais. Išgirsk istorijas, prisiminimus, sužinok, kas jiems svarbu; nenutrauk, išgirdusi tėvą pasakojant bokso čempiono istoriją, užduok klausimų, pasikalbėk su mama apie jos vaikystę, apie neklaužadas seseris, apie skurdų gyvenimą ir sekmadienio ledus parke. Net nenutuoki, kiek atsakymų atrasi į klausimus apie save.

14. Perdirbtas cukrus yra Tavo priešas ir daniška šviežios duonos kepyklėlė kitoje gatvės pusėje yra pats blogiausias dalykas, kuris galėjo įvykti, ne tik Tavo kūnui, bet ir piniginei.

15. Kai grįžusi į Londoną rasi save vienui vieną švenčiant Kalėdas – leisk savęs gailėtis, verk gulėdama tamsoje, apsvaigusi nuo Pinot Noir, tarsi personažas prastoje holivudinėje dramoje,  o gruodžio dvidešimt septintos rytą užsiregistruok skrydžiui, bei pas psichoterapeutą. Per keturiasdešimt penkias minutes, jis atsakys į daugiau klausimų, nei visos self help knygos kartu sudėjus ir pasiūlys vaistų, atsisakyk, jo toks darbas. Geriau pasinaudok patarimu: iškask duobę ir vėl ją užkask ir taip, kol būsi tokia nusipisus, kad nebeliks jėgų galvoti.

16. Paskambink ir padėkok broliui už tai, kad supažindino Tave su Foje, grupe Antis, Aerosmith, Guns & Roses, AC/DC, Nirvana, Red Hot Chili Peppers, Pet Shop Boys, U2 ir pan. Dar ne kartą vaikystėje klausytuose kūriniuose atrasi ramybę ir mūzas. Net neabejoju, kad rock&roll made you do quite a few wicked things in life.

17. Tau niekada nepatiks atrodyti ir daryti tai, ką daro visi, tačiau kažkuriuo gyvenimo momentu stengsiesi pritapti ir tai, pertrauks sklandų, Tavo asmenybės vystymosi mechanizmo, darbą. Prireiks kelių metų, kol pagaliau suprasi, kad būti kitokiam iš tiesų nėra prakeiksmas.

18. Toji sena pavydi boba Gedimino prospekte išdrįsusi garsiai pasibaisėti Tavo melsvai baltomis kojomis neišvengiamai degs pragare. O po penkių metų parke geriant vyną viena, ką tik sutikta norvegė, nusistebės, kaip apskritai žmogus gali nudirbti dienos darbus nerimaudamas apie tokius nereikšmingus dalykus, kaip antai tinkamas odos rusvumas? Taip išlaisvindama Tave iš džinsinių kelnių ir aštuoniasdešimties denų pėdkelnių vasarą burto.

19. Perprask sistemą, įsikalk į galvą, kad Tau nereikia visų pasaulio suknelių, pusės iš jų net neįpirksi, o kai per metus yra penkiasdešimt du sezonai ir su mada suspėti nesigaus. Daiktai tik užkemša erdvę ir tuo pačiu galvą. Geriau keli, tačiau kokybiški pirkiniai. Nieks neperspjaus mažos juodos suknelės, natūraliai krintančių plaukų, raudono lūpdažio ir Chanel Mademoiselle kvepalų.

20. Kai atsikraustysi į Hackney, nežiūrėk kreivai į kruopomis, daržovėmis ir vaisiais mintantį sugyventinį. Išsitrauk užrašų knygutę ir stovėk šalia kaskart jam gaminant, nes po poros metų terorizuosi jį prašydama receptų, ant jo sąžinės užkraudama savo sveikatą. Pain au chocolat pusryčiams nėra maistas.

21. Sex drugs rock&roll kietai skamba tik istorijose apie 60s & 70s, net Mick Jagger geria smoothies. Kiekvienas išgyvena savo Studio 54 periodą, žinok kada sustoti. […]

22. 120 gr sviesto, 200 gr juodojo šokolado, 4 kiaušiniai, 100 gr cukraus, 80 gr miltų. Viską išmaišyk, pašauk į įkaitusią orkaitę (180), kepk trisdešimt minučių. Vaišindama svečius pabrėžk, kad tai prancūziškas šokolado pyragas.

A post shared by Mari(j)a Djacenko (@marijadjacenko) on

23. Tavo ego reikia tramdomųjų marškinių.

24. Per seksualinio švietimo pamoką mokykloje, nekreipk dėmesio į už nugaros krizenančius klasiokus, klausykis ir užsirašinėk, vėliau atsiversk enciklopediją ir detaliai išanalizuok moters anatomiją, pasiimk veidrodėlį ir susipažink su savo vagina, nieks daugiau apie ją Tau nepaaiškins; pačiupinėk, išmok patirti orgazmą, vėliau Tau to prireiks, nes dauguma vyrų nežino, kur slepiasi klitoris. Reguliariai tikrinkis pas gydytoją, kai universitete klaus kada paskutinį sykį dareisi tepinėlį, neatsisuk į du homoseksualius draugus klausdama: kas tas tepinėlis? Paprašyk daugiau informacijos. Kasmet nuo gimdos kaklelio vėžio miršta daugiau kaip du šimtai tūkstančių, arba maždaug trečdalis susirgusiųjų moterų. Lietuvoje kiekvienais metais nustatoma penki šimtai naujų šios ligos atvejų.

25. Pasaulyje yra gana daug idiotų. Jie palaiminti, kaip kažkada pasakė Antanas Škėma. Nebandyk jų pakeisti, susitaikyk, tai gyvenimas. Laikas pasirūpinti savo laime, galų gale, kaip sulaukęs trisdešimtojo, Berlyne, sniegui girgždant po kojomis, pasakys draugas: nieks niekam neskolingas. Įsidėmėk tai, o vėliau panaudok ne tik rašinyje, bet ir gyvenime.

26. Kasdieninėje rutinoje rask laiko meditacijai, jogai, perskaityk bent kelis knygos puslapius, paskambink tėvams, pasakyk, kad juos myli, užrašyk devynis dalykus už kuriuos esi dėkinga, atsiversk užrašus, kai pasidarys liūdna, pasakyk komplimentą, nugalėk baimę, palepink save, nepamiršk paakių kremo ir kremo nuo saulės, valgyk prie stalo (ne darbo), geriausia su kuo nors kitu, nustok, kas kelias minutes tikrinti savo telefoną (Tau niekas neparašė), išsimiegok, sukurk ką nors gražaus, sužinok ir išbandyk kažką naujo, atlik vieną gerą darbą (tyliai), jei yra progą pasibučiuok, prancūziškai.

27. Atvirlaiškiai visada priverčia nusišypsoti.

28. Meilė ateis, kai jos mažiausiai tikėsiesi. Gal net ne išsyk ją atpažinsi? Nesiožiuok, duok laiko, pažink kitą, atsisakyk dalelės savęs, kad po to taptum geresne savęs versija.

29. Nesimėtyk, žmonės, kurie turi vieną užsiėmimą pasiekia tikslo greičiau, nei tie, kurie ieško savęs ten, kur jais net nekvepia. Europos Komisija buvo klaida, kaip ir pastarieji Tavo darbai. Posakis, kad reikia apmokėti sąskaitas, tėra dar vienas Tavo pasiteisinimas.

30. Jokiais būdais nenuleisk rankų ir nepasiduok fanatikams išplautomis smegenimis išniekinus Tavo mylimus miestus, suniokojus vietas ir prisiminimus, be teisės atėmus niekuo dėtų gyvybes, sugriovus likimus. Priimk tai, kaip skausmingą priminimą, kad viskas yra laikina.

marijadjacenko.com

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: