Kino filmo "The danish girl" kadras

Filmas „Mergina iš Danijos“ yra pastatytas pagal Deivido Ebershofo romaną, išleistą 2000-aisiais. Subtiliai ir melancholiškai pastatytos dramos režisierius yra Tomas Huperis, dar žinomas dėl tokių darbų kaip „Vargdieniai“ ir „Karaliaus kalba“. Filme pasakojama apie vieną pirmųjų lyties keitimo operacijų pasaulyje. Nors dramoje vaizduojami įvykiai vyko prieš šimtą metų, šio filmo tema yra ne mažiau aktuali ir šiomis dienomis.

Filmo veiksmas vyksta tarpukario Europoje, kai transseksualizmas buvo vienareikšmiškai laikomas tabu ir psichine liga. Pagrindiniai filmo veikėjai — jauna talentingų dailininkų pora Gerda ir Einaras Wegeneriai. Jiedu gyvena erdviame, kiek tuštokame bute, kuris, kaip dauguma filmo scenų, yra išmargintas tobulai atkurtais kostiumais ir paveikslais. Einaras Wegeneris yra plačiai žinomas peizažų dailininkas. Jo žmona Gerda vis dar bando išsikovoti pripažinimą tapydama portretus.

Vieną dieną, nesulaukusi portreto modelio, Gerda savo vyrą paprašo užsidėti modelio drabužius, kad ji galėtų kuo greičiau pabaigti portretą. Tai sužadina Einaro impulsą moteriškus drabužius užsidėti vėl ir vėl.

A018_C001_02111G

Kino filmo “The danish girl” kadras

 

Einaras iš prigimties yra drovus. Jis nemėgsta pokylių meno galerijose, kurie, deja, yra jų darbo dalis. Filme užsimenama, kad mezgantis poros santykiams, pirmuosius, įprastai vyro, žingsnius (pirmasis pokalbis, pirmasis pasimatymas, pirmasis bučinys) žengė Gerda.

Einarui atsisakius vykti į parodos atidarymą, Gerda jam pasiūlo į renginį eiti užsimaskavus moterimi. Žmona jam padeda išsirinkti tinkamus drabužius, peruką bei makiažą, taip pat pamoko moteriškos laikysenos. Jaunai porai tai savotiškas žaidimas.

Vakarėlio metu Einaras save pradeda tapatinti su įsivaizduojama Lili — mergina, kuria jis prisistatė pokylio svečiams. Po šio vakaro Gerda savo vyrą vis dažniau rasdavo apsirengusį kaip Lili. Ilgainiui, Einaras save įsivaizdavo kaip Lilį įkalintą vyro kūne. Visoms pastangoms jį „pagydyti“ nenusisekus, abu pagrindiniai veikėjai nusprendžia, kad vienintelis kelias yra eksperimentinė lyties keitimo operacija.

A122_C001_0304FP

Kino filmo “The danish girl” kadras

Abu pagrindiniai aktoriai savo vaidmenis atliko nepriekaištingai. Gerdą vaidinusi švedų aktorė Alicija Vikander, be „Mergina iš Danijos“, šiais metais spėjo nusifilmuoti dar šešiuose filmuose. Einarą ir Lili vaidinęs Eddie Redmayne’as didžiausio pripažinimo sulaukė filme praeitų metų „Visko teorija“. Už „Mergina iš Danijos“ abiem pagrindiniams ir režisieriui aktoriams prognozuojamos Oskarų nominacijos.

Nors istorijos įvykių centre yra Einaras arba Lili, jo žmonos vaidmuo galimai dar svarbesnis. Didžiąją dalį filmo laiko aktyvią rolę atlieka Gerda, ieškodama sprendimo vyro „ligai“ ir, aukodama savo laimę, bandydama jį priimti koks jis yra. Nors po operacijos Lili pasikeitimai buvo labiau akivaizdūs, jo žmona turėjo pasikeisti ne ką mažiau. Verta atkreipti dėmesį, jog didžiąją filmo dalį istorija vaizduojama iš Gerdos, ne Einaro, perspektyvos.

Verdiktas 9/10

Filmo istorijai kažkiek pritrūko gilumo, kurios tikėjosi kritikai. Įžangoje stengiamasi kuo greičiau pasinerti į įvykius, o pabaigoje — staigi, bet paviršutiniška atomazga. Vis dėlto, nepriekaištingai sukonstruota aplinka ir tobula aktorių vaidyba užgožia netolygų istorijos vystymasį.

Taip pat skaitykite: TOP 10 geriausių 2015-jų metų filmų!

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: