© Karolio Vyšniausko nuotr.

Apie Kauną sklando daug gandų ir stereotipų. Vieni tokių susiję su muzika. Apie jos dabartinę situaciją bei ateities galimybes buvo kalbėta Karolio Vyšniausko rengiamoje Žinių radijo” „Muzikos spektro“ rubrikoje. Laidoje lankėsi koncertų Kaune organizatorė Dovilė Butnoriūtė bei muzikos prodiuseris ir atlikėjas Darius Gerulis.

Abu pašnekovai vieningai taria, kad nors ir labai myli Kauną, daugiau galimybių mato Vilniuje. Tendencija, kad sostinėse vyksta daugiau renginių ir yra daugiau galimybių būti pamatytiems ir išgirstiems, vyrauja kiekvienoje šalyje. Tačiau Dovilė teigia, kad Kaunas visgi yra galimybių miestas.

Kultūrinį Kauno įvaizdį negatyviai paveikė ir neseniai vykęs Kauno naktų renginys “Kultūra ir aš”. Pašnekovai aptaria po renginio susiklosčiusią padėtį, tačiau visiškai jo nenuvertina. Pasak jų, tai renginys, turintis gerą idėją. Didžiausią kaltę turėtų prisiimti jo organizatoriai.

”Kaune yra klausytojų, kurie išsiilgę kokybiškos kultūros”, – teigia D. Gerulis. Pasak jo, mieste yra ir pasiūla, ir paklausa. Didžiausia bėda komunikacijos srityje. Jis pabrėžia, kad trūksta informacijos, reklamos.

Kaune, priešingai nei Vilniuje, mažiau galimybių išgirsti alternatyvios muzikos renginius. Pašnekovai teigia, kad Kaune ruošiama daug muzikos specialistų, kasmet kultūros vadybos studijas baigia nemažai absolventų. “Jie geri, jų daug, bet jiems trūksta drąsos”, – įsitikinusi Dovilė. Ji užsimena apie planuojamą Laisvės alėjos festivalį.

Populiariausia muzika Kaune – hip hop’as. Pašnekovai mini keletą šiuo metu ar visai neseniai buvusių populiarių atlikėjų. Vienas tokių – Alekna, išgarsėjęs uždainavęs balkone. Nuolat vyksta nemokami šio stiliaus koncertai. Paklausti, kodėl būtent hip hop’as karaliauja populiarumo viršūnėje, pašnekovai juokauja, kad dėl paties miesto įvaizdžio. Juk Kauno kultūra jau ilgą laiko laikoma kiek agresyvi ir arši, o hip hop’as tai ir apdainuoja. Tačiau Dovilė prieštarauja, kad einamiausi koncertai tokie kaip AC/DC projektas. Vis dėlto dauguma Kaune koncertuojančiųjų yra iš kitų miestų.

Dovilė mini ir dainuojamąja poezija, kuri taip pat noriai klausoma. Su Kaunu siejami ir A klasės atlikėjai: “Saulės Kliošas”, Linas Adomaitis, Julija Jegorova ir kt.

Kaip vieną problemų, kodėl daug potencialių grupių baigia savo veiklą, įvardina nuobodulį. Pasak jų, yra nemažai tokių, kuriems greitai atsibosta, jie yra jauni, negavę, ko nori, nuleidžia rankas. Užsimenama ir apie finansavimo, laiko problemas. Šie faktoriai lemia, kodėl ne visi renginiai sulaukia susidomėjimo, nepavyksta ir pan.

Ko reikėtų, kad išgirdus žodį Kaunas mūsų vaizduotėje iškiltų gražaus miesto vaizdiniai, ir kitus įdomius dalykus sužinosite pasiklausę visos laidos įrašo.

Kauno scena: Muzikos spektras, 13/09/14 by Muzikos Spektras on Mixcloud

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: