Kino filmo "Kill your darlings" kadras

„Kino pavasario“ programoje „Nepriklausomas Amerikos kinas“ pristatoma drama pasakoja trijų ikonomis tapusių bitnikų kartos (The beat generation) rašytojų istorijas. Tikrais faktais paremtas pasakojimas koncentruojasi į trijulės gyvenimą dar prieš pradedant rašyti.

Allen Ginsberg ( Daniel Redcliffe) įstoja į Kolumbijos universitetą, su aiškia ambicija tapti poetu. Kiek kitokį požiūrį turintis pirmakursis greitai pastebimas vietinio maištininko Lucien Carr (Dane DeHaan), kuris pristato jaunajam poetui tuometinės bohemos užkulisius. Lucien dėka Allen susipažįsta su Jack Kerouac (Jack Huston) ir William Burroughs (Ben Foster), taip ketveriukė, nesirūpindami galimomis pasekmėmis, pradeda savo revoliucinį maištą prieš esamą sistemą.

Allen – konvencinio poeto sūnus, turintis gilesnės įžvalgos dovaną, bet neabejotinai stokojantis pasitikėjimo savimi, neturintis aiškios pozicijos. Tuo tarpu Lucien, labiau išsiskiria anarchiniais postringavimais ir stipriais manipuliaciniais gebėjimais, negu tikru talentu. Seksualinės įtampos, intelektualinių užuominų, narkotikų, alkoholio ir džiazo realybėje poetai bando sulaužyti esamas normas, vedami naujos vizijos, tikisi tapti penktojo dešimtmečio revoliucionieriais.

Kino filmo “Kill your darlings” kadras

Filmo koncepcija sukasi apie William Butler Yeats knygos „Vizija“ („A Vision“) idėją, jog gyvenimas yra ciklas: „Mes užstrigę gyvenimo ir mirties rate, nesibaigiančiame cikle, kol kas nors jį pertraukia“. Trijulės neištrūkstamas ratas, tai nusistovėjusios taisyklės universitete, konservatyvūs profesoriai ir kūrybiniai suvaržymai. Allen blaškosi, Jack geria, William svaiginasi azoto oksidu, plėšydami klasikos knygas ir kurstomi charizmatiškojo Lucien, vaikinai bando išsivaduoti iš kasdienybės, sukurti šedevrą, nepaklūstantį rimo ar metrų taisyklėms bei sulaukti pripažinimo.

Kino filmo “Kill your darlings” kadras

Trijulė tapo visuotinio judėjimo pionieriais: Irwin Allen Ginsberg pasisakė prieš militarizmą, ekonominį materializmą ir seksualinę represiją, parašė poemą „Howl“, kurioje kalbėjo apie konformizmą ir kapitalizmą JAV; William Seward Burroughs novelistas, eseistas, postmodernistas, laikomas vienu iš įtakingiausių kultūros ir politikos kritikų bei novatoriškiausių XX a. autorių; Jack Kerouac atpažįstamas dėl savo spontaniško rašymo stiliaus, gvildenamų katalikiško dvasingumo, džiazo, paleistuvavimo, narkotikų, budizmo, skurdo ir kelionių temų. Filmas, anot režisieriaus John Crokidas, siekia pavaizduoti vaikinų gyvenimą iki tampant didžiaisiais eksperimentatoriais, sulaužiusiais stiliaus normas, ėmusiais garsiai kalbėti apie alternatyvų seksualumą, nusispjovusiais į tuometinius tabu.

Verdiktas 7/10

Komplikuotas jaunuolių gyvenimas suvaržytoje visuomenėje. Intrigos, narkotikų, geros muzikos ir retro stilistikos kokteilis, pristatęs būrį jaunų ir talentingų aktorių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: