KIno filmo "Shawshank redemption" kadras

„Pabėgimas iš Šoušenko” sukurtas pagal Styveno Kingo romaną ir 1995 nominuotas net 7 kino akademijos apdovanojimams.

Po žmonos ir jos meilužio nužudymo sėkmingas bankininkas Endis ( akt. Tim Robbins) nuteisiamas kalėti iki gyvos galvos Šoušenko kalėjime. Valandas keičia dienos, o dienas – mėnesiai ir metai. Kasdien Endis vis labiau svajoja apie išėjimą į laisvę. Vienintelis jo šansas pabėgti, tai užsitarnauti kitų kalinių pagarbą bei padėti kalėjimo prižiūrėtojams finansinėse operacijose. Vienas iš kalėjimo prižiūrėtojų kontroliuoja juodąją rinką. Todėl Endis pamato puikią galimybę suplanuoti ir įgyvendinti pabėgimą iš Šoušenko.

Veikėjai

Iš pažiūros –  Endis  ramaus ir nieko nenutuokiančio būdo vyrukas. Tačiau jo galvoje kirba ne viena mintis kaip paveikti kalėjimo prižiūrėtojus ir aukštesnę valdžią. Tik atvykęs, jis nė nesistengia susibičiuliauti su to paties likimo nuteistaisiais, kurie taip pat turi viltį išeiti į laisvę. Ir tik po mėnesio ryžtasi užkalbinti Redą, kuris vėliau tampa jo geriausiu draugu.

Redas (M. Freeman)  – ne iš piršto laužtas vyrukas. Jis sugeba gauti tai – ko kaliniams prireikia. Pirmasis daiktas, kuris reikalingas Endžiui – tai akmenų kūjelis. Šiuo plaktuku jis gali pagaminti nuostabaus grožio akmenines šachmatų figūrėles. Atrodo, nieko blogo užsiimti šiuo hobiu, sėdint tarp keturių sienų. Tačiau, tai tik priedanga tolimesniems Endžio planams.

Įtraukiantis siužetas

Lėtai slenkant mėnesiams kartas nuo karto kalėjime duodami įdomesni darbai. Kiekvienas nori gauti tokį užsiėmimą, kad laikas praeitų kuo greičiau. Kadangi Endis turi užnugarį, jis taip pat gali tvarkyti stogą ir taip gauti galimybę prieiti prie apsauginių bei pasiūlyti savo bankininko paslaugas. Šiuo poelgiu tampa labiau patikimu kaliniu ir gali dar labiau planuoti išėjimą iš Šoušenko.

Stengdamasis, jog dienos neprailgtų, ir gyvenimas būtų kuo gražesnis, bei kuo daugiau panašesnis į tokį, kuris už kalėjimo grotų, pasistengia, kad Šoušenko biblioteka būtų geriausia tarp visų JAV kalėjimų. Jis pradeda tvarkyti visų prižiūrėtojų, direktoriaus ir net pašalinių žmonių finansus…

Visas filmo siužetas ganėtinai ilgas, kalbant ne apie filmo trukmę, o apie įvykius, kurie vyksta jo eigoje. Geras, pakankamai įtraukiantis scenarijus, netikėti jo posūkiai neleidžia nuobodžiauti. Įdomiai parodomas kalėjimo gyvenimas, kaip kiekvienas stengiasi išgyventi, bei kaip tikisi iš šios vietos ištrūkti. Vilties svarba ir yra pagrindinė šio filmo mintis. Endžio ir Redo požiūriai į viltį skirtingi, bet galiausiai, po daugelio nuotykių, supanašėja.

Verdiktas (10/10)

Taigi, tikrai įspūdingas filmas. Sunku žodžiais nusakyti kiek teigiamų emocijų gali apimti pažiūrėjus šią dramą. Nepriekaištinga aktorių vaidyba, jaudinanti ir priverčianti susimąstyti istorija apie žmogaus laisvę, tragišką likimą, žiaurų kalėjimo gyvenimą. Šis filmas tiesiog įkvėpia gyvenimui ir teisybės ieškojimui bei moko kaip niekada nereikia prarasti vilties, kuri tau padės išsikapstyti iš bet kokios situacijos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: