Televizijos serialo "Penny Dreadful" kadras

Režisieriaus Johno Lagano  serialas „Pigios siaubo istorijos“ (angl. „Penny dreadful“) žiūrovus nukelia į Viktorijos laikų praeitį, pasitinkančia blankia žibalinių lempų šviesa, nuostabiais drabužiais ir pačia elektros panaudojimo pradžia. Tačiau tai ne kasdienė žmonių drama, o istorija persipynusi su klasikiniais  siaubo literatūros veikėjais. Čia išvysite tokius personažus kaip Frankenšteinas, Dorianas Grėjus, o taip pat vampyrus, vilkolakius ir kitus šiurpinančius siaubo istorijų dalyvius.

„Pigios siaubo istorijos“ – tai labai keistas, žavingas, intriguojantis serialas, kuriame susivienija keli žanrai. Gerai žinomi klasikinės literatūros veikėjai ir siaubo filmo personažai dalyvauja paprastame mirtingųjų gyvenime ir taip gimsta visiškai naujas, dar niekur neregėtas siužetas. Tai tarsi buvusi komiksų knygelė moksliukams ir tapusi serialu, kurio kūrėjas pagarbiai pristato ir praeities veikėjus ir šiuolaikinės fantastikos motyvus ir tokiu būdu intriguojantis žiūrovus. Kol kas pasirodė du kritikų jau išgirti, pasižymintys intelektualiu turinio dėstymu serialo sezonai. Ypatingai susižavėjimą sukėlė literatūrinių siaubo personažų panaudojimas suaugusiųjų dramoje ir sėkmingai pateiktas įrodymas kaip tai gali egzistuoti.

Televizijos serialo “Penny Dreadful” kadras

Pirmasis veikėjas su kuriuo susiduriame seriale – amerikietis Etanas Čandleris (Josh Hartnett), naudojantis savo taiklumą ir perdėtą dramatiškumą linksminant britų žiūrovus ir kartu pasakojant įdomias Laukinių Vakarų istorijas. Moteris stovinti minioje žmonių yra Vanessa Ives (Ewa Green), kuri kaip vėliau sužinome yra apsėsta vidinio demono ir nuolat kovojanti su juo. Aktorė pasižymi ypatingais sceniniais sugebėjimais – įtaigus ir labai tikroviškas dvasių apsėdimo vaizdas, transformavimasis į demono būseną ir sukurtas paslaptingas, mistiškas moters įvaizdis. Šiai veikėjai atitenka didžiausi ir žmogiškojo gyvenimo išbandymai – skausmingos praeities žaizdos ir kova su mistinio pasaulio atstovais. Panelė Vanessa Ives ir seras Malkolmas Murray (Timothy Dalton) kreipiasi į Etaną pagalbos ieškant sero dingusios dukros, kurią yra pagrobęs paslaptingas grynojo blogio įsikūnijimas.

Televizijos serialo “Penny Dreadful” kadras

Vėlesnėse serialo serijose prisijungia ir kiti literatūriniai siaubo veikėjai, vienas iš jų daktaras Viktoras Frankenšteinas. Jis netikėtai susitinka su savo pirmuoju kūriniu, tačiau susitikimas nėra itin malonus -kūrinys sugrįžo atkeršyti jam. Vėliau prie kompanijos prisijungia lėbautojas ir hedonistas Dorianas Grėjus (Reeve Carney) patrauklus, nemirtingumu ir tamsia siela apdovanotas, visus ypatingai žavintis jaunuolis. Taigi pirmojo sezono veiksmas vyksta kiek lėtoku tempu, tuo erzinantis žiūrovą, verčiantis jį nekantriai laukti sekančių serijų. Tačiau tai nėra problema, pirmasis sezonas yra šios istorijos gidas, susipažinimas su vystoma drama.

Televizijos serialo “Penny Dreadful” kadras

Serialas filmuotas Airijoje siekiant išgauti ištaigingą gotikinę siaubo dramą. Kruvinos serialo scenos nepasižymi pigia kokybe, kas atrodo yra akcentuojama serialo pavadinime. Visi siaubo herojai yra puikiai įkūnyti, todėl sukuria tikrumo jausmą ir taip įtraukia žiūrovus į serialo veiksmą. Čia nestinga ir scenų skirtų suaugusiems, erotinė serialo pusė čia užima nemažą vietą. Istorijos dėstyme vyrauja šiokia tokia netvarka, kuomet tampa sunkoka sekti bendrą vystomą istoriją. Kai kuriose serijose pasakojama tik apie vieną konkretų personažą ir praėjusių serijų žiūrėti įvykiai šiek tiek užsimiršta.

Televizijos serialo “Penny Dreadful” kadras

Serialo kūrėjams pavyko prikelti gyvenimą Londone, kur arklių vežimai važiuoja žemyn akmenimis grįstomis gatvėmis, tiesiai į tamsos širdį. Serialas sukūrė pasaulį, kuriame tykojo baimė sutikti kažką siaubingo už kiekvieno namo kampo, kuomet kiekviename  šešėlyje slėpėsi dideles paslaptis saugantys veikėjai. Tačiau daugiausia tai Malcolm Murray pasaulis, kuriame surenkama komanda, galinti kovoti už jo pagrobtos dukters Minos likimą.

Verdiktas 9/10

Serialas skirtas ne tik siaubo, bet ir dramos, fantastikos mėgėjams. Daugelį žiūrovų susidomėjimą prikaustė garsių aktorių vaidyba, netradicinė detektyvinė istorija ir klasikinės literatūros herojai. Nors serialas kartais yra lyginamas su „Amerikietiška siaubo istorija“ vis dėlto  serialo gerbėjams siūlomas alternatyvus pasirinkimas,  kitokia siaubo drama.

Taip pat skaitykite: Top 10 geriausių visų laikų serialų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: