Jie gyvena tarp eilinių žmonių, bet žmonės iš eilinio pasaulio, arba nieko nežino apie juos, arba žiūri į juos iš aukšto. Bet nežiūrint į nieką jie patenkinti – jie turi savą valiutą, kurios trūkumo nejaučia.

Kalba eina apie bendrijas žinomas kaip LETS (Local Exchange Trading System). “Sistema” veikia visai paprastai.
Dženi nori nušienauti žolę aplink namus. Ji peržiūri vietinį biuletenį ir randa, kad tokią paslaugą atlieka Bilas. Ji skambina Bilui ir susitaria už 30 “pupų”. Po to kai veja sutvarkyta Dženi skambina koordinatoriui (dažniausiai tai savanoris), kuris nuima 30 “pupų” nuo jos sąskaitos ir perveda į Bilo sąskaitą. “Pupos” egzistuoja tik popieriuje ir jokie mokęsčiai, ar procentai už operacijas nenuskaitomi. Tiksliai veikiančioje sistemoje, visų pupų suma lygi nuliui(0). Pavyzdžiui: Bilas turi 5 “pupas” už darbą, o Dženi skolinga 5 “pupas”.

Dažniausiai tokios bendrijos susikuria nedideliuose miesteliuose, nutolusiuose nuo centrų, bet jų yra ir Londone, ir Paryžiuje. Britanijoje, pagal ‘LETSlink London’ centro vertinimą, veikia apie 400 grupių, o pačiame Londone aštuonios.
Prancūzijoje, kur “vietinės biržos” vadinamos SEL (systemes d’echanges locaux), jų šiuo metu virš 300, be to pirmoji iš jų išdygo palyginti visai nesenai – 1994 m. Vidutiniškai kiekvienai biržai priklauso apie 70 narių, bet yra ir gerokai didesnių bendrijų.

LETS veikia ne tik Vakarų Europoje, bet ir Japonijoje, Lenkijoje, Slovakijoje. “Aš negirdėjau apie LETS patirtį Rusijoje, bet man atrodo, kad daugeliui šios šalies regionų, mūsų “mainų sistema” būtų išeitis iš susidariusios padėties”, – pasakė interviu “Vedomosti” LETSLink koordinatorė Meri Fi.

LETS sistema pilnai autonomiška nuo valstybės. Kiekviena grupė naudoja savus pinigus: “pupos”, “talentai”, “linkai”, “ekiu”, “edi” ir t.t. Labiau poetiškoje Prancūzijoje yra valiuta vadinama “druskos grūdeliai (grains de sel – žodžių žaismas SEL)

“Vietinėse biržose” visi pradeda nuo nulio, todėl galima pradėti leisti valiutą, turint tuščia sąskaitą. Maiklas Lintonas, pirmosios SEL bendrijos įkūrėjas sako, kad jo “sistemoje” nėra savokos “minusas”, arba “overdaft”. Yra tik commitment (įsipareigojimas). O pats svarbiausias kriterijus “naudojantis” – kiekvieno dalyvio sąžinė. Maiklas Lintonas savo svetainėje rašo, kad savo pirmąją “biržą” sukūrė Britanijos Kolumbijoje (Kanada) 1983 m., bet konfliktinių situacijų per visą laikotarpį buvo labai mažai. Kadangi LETS – tai maža bendrija entuziastų (kartais labai aktyvių!), tai tinginys visada bus matomas. Na o pabėgti su pinigais iš bendrijos neįmanoma todėl, kad “pupos” niekur, išskyrus gimtąją gyvenvietę, nekonvertuojamos.

Kaip taisyklė tokios valiutos kursas paprasčiausiai pririšamas prie nacionalinės valiutos. Bet išskyrus tokias “monetaristines”, yra bendrijos kurios pradžiugintų sovietinės kolektyvizacijos ideologus. Itakos mieste Niujorko valstijoje, yra puikiai išvystyta ir stambi bendrija, kur apmokėjimas vyksta darbadieniais, arba tiksliau “darbo valandomis”. Valiuta čia taip ir vadinasi – hour, valanda. Sistemos įkūrėjai pripažįsta, kad darbas būna skirtingas, todėl sakysim dantų gydytojas už valandą gauna daugiau “darbo valandų”, nei vejų tvarkytojas. Kitas reikalas, kad dantų specialistai ir apskritai kvalifikuoti specialistai retai dalyvauja LETS.

Dažniausiai “vietinės biržos” sieja žmones vyresnius, nei 35 metų amžiaus, bei 70% iš jų būna moterys, daugelis iš kurių yra bedarbės. Daugiau nei 60% Britanijos LETS narių neturi pastovaus darbo, 66% Gauna mažiau nei 20 000 svarų ($29 000). Bet, kaip pažymi International Journal of Community Currency Research, daugiau nei 26% Britanijos LETS narių atėjo į šias grupes vedami ne ekonominių, bet ideologinių motyvų: jie protestuoja prieš globalizaciją, prieš valdžios poziciją, nenorinčios pastebėti “mažų žmonių”.

Be viso to, LETS – tai bendrija, kurioje visi nariai greitai susipažįsta vienas su kitu. “Per kelis mėnesius čia, aš susipažinau su daugiau žmonių, nei per visą laiką iki to – sako Vudis, vienas iš Londono “biržos” narių. – Aš neturiu finansinių problemų, bet mano liga neleidžia man bendrauti su žmonėmis. Dabar aš jaučiuosi reikalingas”.

Kai kuriems dalyviams LETS – būdas pertraukti ydų ratą ir surasti darbą kasdieniame pasaulyje. Tos pačios “biržos” dalyvė pasakoja, kad LETS dėka išmoko naudotis kompiuteriu ir susirado sekretorės darbą.
Vienu žodžiu, vietinėse “biržose” negalima užsidirbti milijono, bet galima nusiraminti dėl rytdienos ir pradėti gyventi.

Išvertė: Arvydas Daunys
“Vedomosti”
www.sarmatas.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: