Televizijos serialo „True Detective” kadras

Tikriausiai visi sutiktumėte, kad viskas prie ko prisiliečia HBO ranka paprastai tampa aukso vertės palaima pavargusioms akims. „True Detective“ neabejotinai vienas laukiamiausių šių metų serialų, daugiausiai po kaulelį narstomas šiuo metu televizinis kūrinys.

Ir nors iki šios dienos turime galimybę pamatyti vos tris serijas, bendrą įspūdį galime susidaryti, o jis yra iš tiesų “Vau”. Pritrenkianti vaidyba, puikūs dialogai, tamsūs vingiai, narpliojantys ne tik serijinio žudiko pėdsakus, bet ir pagrindinių serialo veikėjų gyvenimus, sukurią grandininę reakciją nuo kurios pašiurpsta oda ir sulėtėja kvėpavimas.

Serialo siužetas

Luizianos policijos detektyvai Rustas Cohlas (Matthew McConaughey) ir Martinas Hartas (Woody Harrelson) gauna iki šiol nematytą ir žiaurią ritualinės žmogžudystės bylą. Nužudyta jauna prostitutė ant kurios kūno nupieštas simbolis, o ant galvos uždėta ragų karūna. Pesimistiškas ir nuolatos savo mintyse paskendęs Rustas įsitikinęs jog tai nėra pirmoji žudiko auka, tad tyrimas įsibėgėja atskleisdamas vis naujų ir netikėtų detalių.

Serialo pirmasis sezonas apima septyniolika metų tyrimo. Rodydamas dabartį ir peršokdamas į detektyvų prisiminimus jis pateikia detales ir bendrą vaizdą kaip pasikeitė patys detektyvai ir kaip buvo gvildenama istorija. Nuo pat pirmųjų minučių suvokiame, jog McConaughey veikėjas stipriai pasikeitė – nevengia taurelės vidurį dienos, plaukai išsidarkę, drabužiai purvini, suprantame jog jo, kaip detektyvo karjera nesusiklostė. Mes nežinome kodėl taip pasisuko veikėjų gyvenimai, kas privertė itin savo darbui atsidavusį, tačiau didį pesimistą, mesti darbą ir griebtis tokio gyvenimo? Panašu jog serialo kūrėjai turi laiko tam išsiaiškinti, nors sutalpinti visą gyvenimo istoriją į aštuonias serijas nemažas iššūkis.

Televizijos serialo „True Detective” kadras

„True Detective“ priklauso serialui, kuris parengtas remiantis antologijos formatu. Kaip teigia kūrėjai kiekvienas sezonas bus vis kita istorija su kitais aktoriais, tad Matthew McConaughey  ir Woody Harrelsonu pasidžiaugti galėsime ne taip jau ilgai.

Serialo kūrėjas ir scenarijaus autorius Nic Pizzolatto parašė visas šio sezono serijas. Iki šiol mažai žinomas kūrėjas yra išleidęs ganėtinai populiarią knygą „Galveston“ ir parašė scenarijų dviems „The Killing“ serialo serijoms. Pats užaugęs Luizianos vienkiemyje, daug toli nuo artimiausio miesto Pizzolatto savo gyvenimą atrado skaitydamas knygas ir pažadėdamas sau čia sugrįžti. Tad stebėtis kodėl autorius serialo vietai pasirinko būtent Luizianą nėra ko.

Visgi serialų apie serijinius žudikus netrūksta pradedant visų žinomu „Deksteriu“, baigiant „Hanibalu“ ar „Pasekėjais“, tad kuo jis toks išskirtinis? Kodėl jis vertas Jūsų laiko? Vienareikšmiško atsakymo nėra tačiau, įspūdingiausia ir nepriekaištingiausia serialo detalė – Matthew McConaughey  ir Woody Harrelsono pritrenkiantis pasirodymas.

Televizijos serialo „True Detective” kadras

Serialo aktoriai

Pats serialas prasideda lėtai, pristatydamas savo formatą, stilių, bei įspūdingą aktorių būrį. Pradėjęs nuo Holivudo komedijų, kaip „Vestuvių planuotoja“ ar „Kaip atsikratyti vaikino per 10 dienų“ Mathew McConaughey pastaraisiais metais žiūrovui pateikia vis daugiau įsimintinų vaidmenų, kuriuose jis atsiskleidžia kaip itin talentingas ir gabus aktorius. Jau ko vien verti jo pasirodymai filmuose „Purvas“, „Linkolno Advokatas“ ar vienu iš 2013 metų šedevrų laikomame filme „Dalaso Pirkėjų Klubas“. Pastarojo metu dėl savo vaidmens priverstas atsikratyti 14 kilogramų, jis taip pat sunkiai atpažįstamas  ir „True Detective“. Tačiau tai tik dar labiau prideda šarmo jo vaidinamam sociopatui detektyvui.

Ir nors McConaughey tarsi užvaldo visą serialą, nepastebėtas nelieka jo kolega Woodis Harrelsonas. Jo karjera įgavo pagreitį kai suvaidino garsųjį Larį Flintą filme „Žmonės prieš Larį Flintą”, na o po to sekė ne ką mažesnės sėkmės susilaukę filmai “Plonytė Raudona Linija”, “Nėra Vietos Senukams ” ir kiti. Iš pirmo žvilgsnio seriale jis gerasis policininkas – laimingai vedęs, kolegų mylimas ir santūrus pareigūnas. Tačiau kuo toliau tuo labiau ima aiškėti jog neverta tikėti vien stereotipais.

Serialo eigoje susipažįstame su daugiau personažų. Tai Martino žmona Maggie (Michelle Monaghan), kuri stebuklingu būdu pvirerčia prabilti užsisklendusį Rustį. Ar nuovadoje dirbantys detektyvai (Michael Potts, Tory Kittles), kurie apklausia Hartą ir Cohlą apie prieš 17 metų jų tirtas žmogžudystes.

Serialo elementai

Už serialo režisūrą atsakingas Cary Joji Fukunaga, filmo “Jane Eyer” 2011 kūrėjas. Puikiai priimti kūrybiniai sprendimai, apimantys kelis laikotarpius, laiko šuoliai ir nepriekaištingi Nic Pizzolatto dialogai, sukuria niūrią ir mistišką atmosferą, kuri prikausto žiūrovą prie ekrano nuo pirmųjų minučių. Ir nors iš pradžių serialas atrodo lėtokas, primenantis labiau dviejų veikėjų gyvenimo peripetijas, nei mistinį trilerį, nuo trečiosios serijos jis įsibėgėja ir priverčia dar labiau išpūsti akis.

Prie tamsios, mistinės serialo vizualizacijos puikiai priderintas ir garso takelis už kurį atsakingas galybę muzikinių apdovanojimų susišlavęs T Bone Burnettas.

Verdiktas 9/10

Vos įsibėgėjęs serialas įtraukia ir nenori paleisti. Nors iš pradžių veiksmas ir lėtokas, po kurio laiko jis įgauna pagreitį. Nuostabus Matthew McConaughey ir Woody Harrelsono pasirodymas abejingų nepalieka, o režisieriaus Cario Joji Fukunagos ir scenarijaus autoriaus Nico Pizzolatto darnus darbas perteikia magišką mistikos kupiną atmosferą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: