Kino filmo "Unthinkable" kadras

Kaip ten sakoma, viena mirtis tai tragedija, milijonas mirčių tai – statistika?

Režisierius Gregor Jordan savo trileryje iškelia ne tik šią idėją, bet ir klausimą apie žmogiškumo ribas. Makiavelizmo atstovai sutiktų, kad tikslas visada pateisina priemones, o nugalėtojai yra nebaudžiami, tačiau jeigu dar svarbu ir humanizmo idėjos, kas tada?

Terorizmo era

Teroristas paskleidžia video įrašus, kuriuose pristato tris savos gamybos branduolines bombas. Jis pažada jas susprogdinti, jeigu nebus išpildyti reikalavimai. Viskas gana tradiciška, tačiau tų reikalavimų jis visai neskuba pateikti. Metamos visos įmanomos jėgos norint užkirsti kelią tragedijai ir kuo toliau, tuo sunkiau suvokti, kurie čia labiau žmonės bei, kuriems reikia palinkėti sėkmės.

Terorizmo tematika filmų tikrai netrūksta. Nemažai tokių kūrinių atsiduoda propaganda, tačiau šiuo atveju atverčiama ir kita medalio pusė. Atskleidžiama purvina, absoliučiai skaidrumu nepasižyminti kova su teroristais. Žinoma, pastarieji nusipelno bausmės, į diskusijas jie nesileidžia, o tik kartoja, kad Alachas laimina šventąjį karą. Tuo tarpu didingieji krikščionys taip pat varto bibliją ir sako „akis už akį“.

Kino filmo “Unthinkable” kadras

Laikrodis tiksi

Pamokslauti atsivertėliui visiškai bergždžias reikalas, tačiau čia svarbiau kuo pats pamažu virsti. O virsmas vyksta labai greitai, nes laiko nėra. Laikas tiksi. Ir jeigu pamokslai neveikia, vadinasi reikia imtis rimtesnių priemonių, kurios anei žmoniškos, anei veiksmingos.

Filmas visą laiką išlaiko įtampą. Įtampa prasideda nuo pirmų sekundžių ir nesibaigia. Režisierius prikausto prie ekrano ir verčia mąstyti, kas yra svarbiau: žmogiškumas ar žmonių išsaugojimas? Nors įtampa gana maloni ir metamas smalsumo kabliukas, tačiau filmo eigoje visi veikėjai ima erzinti. Rodos visi būtų persirgę meningitu  ar šiaip intelektu, ar sveiku protu neužsikrėtę, atvėpę, išsižioję vėjo pamušalai…

Neaišku kokiais sumetimais režisierius piešė tokius neveiksnius personažus. Jeigu tai buvo daryta sąmoningai – tai ko gero akmuo į paslaptingą ir sąmokslo teorijomis apipinta JAV daržą. Atskleidžiama, kad nors metamos visos pajėgos ir nėra jokių tabu, tokie valdžios veiksmai tiesiog neefektyvūs, o jie patys bejėgiai.

Kita vertus,  visai tikėtina, kad personažų neveiksnumas buvo neplanuotas, tiesiog režisierius nesugalvojo, ką jie galėtų nuveikti. Galbūt tas veikėjų trypčiojimas vietoje turėjo kelti dar didesnę įtampą, tačiau taip neįvyko. Tai varė tik nepagrįsta pyktį ir šiokį tokį nuobodulį.

Kino filmo “Unthinkable” kadras

Žvaigždės nežiba

Aktoriai parinkti lyg ir talentingi, lyg ir savo darbą išmanantys: Samuel L.Jackson, Carrie – Anne Moss, Michael Sheen – iš tiesų puikūs, charizmatiški aktoriai. Deja, čia nei vienas iš jų nesublizga. Kažkodėl jie esti nepatrauklūs, o kas blogiausia neįdomūs. Dar blogiau su antro plano aktoriais. Trūksta nors vieno tokio aktoriaus, kuris sužibėtų, pritrauktų, nes šie rodos, kaip prekybos centro kasininkai tiesiog atlieka savo darbą, nes reikia pinigėlių.


Verdiktas 7/10

Įdomu, kad „Nesuvokiama grėsmė“ iškelia į paviršių socialines ir psichologines problemas. Jeigu žmogus žmogui žmogus, tai žmogus žmogui irgi žmogus, bet jeigu ne? Ir nors pagalvoti apie ką, pažiūrėjus filmą ir yra, tačiau pats filmo išpildymas skurdus ir tikrai neįsimintinas, viskas atlikta atmestinai, o ir idėja, tenka pripažinti, nėra novatoriška.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: