Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Menas – brangus dalykas… Geras menas – net labai brangus.

Ar sumokėtumėte 87 milijonus dolerių, kad Mark Rothko elementariausia trijų spalvų kombinacija papuoštų jūsų namų interjerą? O galbūt nepagailėtumėte 48 milijonų dolerių už Raphael‘io diptiką sukurtą renesanso laikais?

Taigi, šį kartą pristatom jums akį rėžiančias praėjusių metų meno aukcione parduotų kūrinių kainas, o skaitydami galėsite apsispręsti ar taip labai mylite meną.

Pažiūrėkime, kokius pinigus žmonės moka už „gerą meną“, o taipogi leiskite man jus supažindinti su šių „itin brangių“ darbų autoriais.

1. Edvard Munch – „Šauksmas“ – 119.9 milijono dolerių. AUTORIUS: Edvard Munch yra norvegų dailininkas, savo darbais priskiriamas simbolistinio meno krypčiai. Menininko polinkis į simbolizmą ir psichologizmą esti susipynę su asmeniniais tragiškais išgyvenimais, kurie atsispindi jo darbuose.

Dominuojančios temos jo kūryboje vaizduoja ekstremalias situacijas – mirtį, vienatvę, naikinančią meilę.

MENO KŪRINYS: „Šauksmas“ yra garsiausias Munko darbas ir vienas iš labiausiai žinomų paveikslų visame iki šiol sukurtame mene. Jis interpretuojamas kaip visuotinis šiuolaikinio žmogaus susirūpinimo simbolis.

Šiuo paveikslu Munkas įgyvendino sau išsikeltą tikslą – „sielos analizė, kitaip sakant, tai yra savęs analizavimas“.

2. Mark Rothko „Oranžinė, Raudona, Geltona” – 87 milijonai dolerių. AUTORIUS: Mark Rothko yra Latvijos žydų kilmės amerikiečių tapytojas. Jis paprastai yra įvardijamas kaip abstrakčiojo ekspresionizmo atstovas, nors pats menininkas atmetė šią etiketę ir netgi priešinosi klasifikuojamas kaip „abstarktus tapytojas“. KŪRINYS: Souren Melikian iš The New York Times apibūdino Rothko darbą „Oranžinė, Raudona, Geltona“ kaip tą, kuris „ …galima įtikinamai teigti, kad tai galingiausias iš visų jo paveikslų“. Kelly Crow iš Wall Street Journal priduria, jog „paveiksle pavaizduotas trio iš orandžinės ir geltonos spalvos stačiakampių nutūpusių ant vyšnios raudonumo fono suformuoja tokią paletę, kuri patraukia dėmesį kaip saulėlydis ar ledinukas“.

3. Mark Rothko „Nr. 1 (Karališka raudona ir mėlyna)” – 75.1 milijonai dolerių. KŪRINYS: kritikų traktuojamas kaip kaip vienas iš geriausių Rothko charakteristikos stiliaus pavyzdžių – atrodo labai paprastas, bet žaviai sujungiantis spalvų blokus.

4. Raphaelis „Jauno apaštalo galva” – 47.8 milijonai dolerių. AUTORIUS: Raphaelis yra italų tapytojas ir architektas iš renesanso laikų. Jo darbas vertinamas dėl formos aiškumo ir lengvos kompozicijos, taip pat dėl laimėjimų žmogaus didybės neoplatoniško idealo atvaizdavime. KŪRINYS: šis diptikas yra vienas iš pagrindinių figūrų iš Raphael‘io „Transfigūracijų“. Sukurta maždaug 1519-1520 metais.

5. Roy Lichtenstein „Mieganti mergina” – 44.9 milijonai dolerių. AUTORIUS: Roy Lichtenstein yra Amerikos popart stiliaus menininkas. Jo darbai apibrėžė pagrindinę popart meno prielaidą per parodiją geriau nei bet kas kitas. KŪRINYS: piešinys paremtas 1964 metų komiksų knygelių serijos „Merginos romansai“ 105 leidinio, publikuoto „DC National Comics“. Originalo autorius – Tony Abruzzo.

6. Francis Bacon „Veidrodyje atsispindinti figūra” – 44.9 milijonai dolerių. AUTORIUS: Francis Bacon – airių kilmės britų vaizduojamojo meno tapytojas, plačiai žinomas dėl savo drąsių, grafiškų, emociškai sklausmingų vaizdinių. Bacon tapybiškos, tačiau tuo pat metu ir abstrakčios figūros paprastai vaizduojamos izoliuotos stiklo ar plieno narvuose priešpastatyti plokštuminiuose nenusakomuose fonuose. KŪRINYS: piešinys inkorporuoja vieną iš svarbiausių autoriaus temų ir ikonografiją. Jame vaizduojama vyro figūra su baltais apatiniais, kuris akivaizdžiai panašus į menininko mylimąjį George Dyer, kuris nusižudė išvakarėse labai svarbios Bacon retrospektyvos.

7. Claude Monet „Vandens lelijos” – 43.8 milijonai dolerių. AUTORIUS: Monet buvo prancūzų impresionizmo pradininkas, bei nuoseklus ir produktyvus menininkas išreiškimo savo suvokimo apie gamtą filosofijos judėjimo praktikas. KŪRINYS: šis darbas yra iš Monet „Vandens lelijos“ serijos, vaizduojantis tvenkinį Giverny, Prancūzijoje.

8. Andy Warhol „Laisvės statula” – 43.7 milijonai dolerių. AUTORIUS: Andy Warhol – amerikietis menininkas kuris buvo pagrindinis veikėjas vizualinio meno judėjimo, žinomo kaip popart. Jo darbuose tyrinėjamas santykis tarp meninės raiškos, garsenybių kultūros ir reklamos. KŪRINYS: figūra yra atkartota 24 kartus, keturiomis eilėmis po šešis atvaizdus. Paveikslas ekranizuotas raudonai ant žalio rašalo baltame fone, todėl šis darbas turi 3D efektą. „Jei užsidėsite 3D akinius jis taps grūduota juodai balta 3D fotografija“, – teigia Brett Gorvy.

9. Franz Kline „Be pavadinimo” – 40.4 milijonai dolerių. AUTORIUS: Franz Kline – amerikiečių tapytojas daugiausiai lyginamas su abstarktaus ekspresionizmo judėjimu, kurio epicentras buvo Niujorke, apie 1940-1950 metus. KŪRINYS: darbas be pavadinimo priklauso juodai baltų abstrakcijų serijai, kurių dėka Kline yra žinomas. Darbuose derinami agresyvūs potepiai, kuriuose galima atpažinti paprastas japonų kaligrafijos formas.

10. Andy Warhol „Dvigubas Elvis” – 37 milijonai dolerių. KŪRINYS: „Dvigubas Elvis“ priklauso ilgai, tęstinei Elvio paveikslų ant drobės serijai , kuri vėliau buvo padalinta į keletą piešinių. Autoriaus domėjimasis filmais gali paaiškinti kodėl jis sukūrė dvigubą Elvį – atrodo , jog daininkas/aktorius juda pirmyn atgal, tarsi filmo juostoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: