Kino filmo "Oz the Great and Powerful" kadras

Visame pasaulyje žmonės žiūri fantastinius filmus, skaito fantastines knygas, nes juos domina tai, ko nėra šiuo metu tikrame gyvenime. Fantastiniai filmai praplėčia vaizduotės ribas ir atlieka žaidimo funkciją – žaidimo, kuris ugdo, lavina, nes galima įsivaizduoti situacijas, kurios yra nekasdienės, nepatirtos. Fantastiniai filmai ne tik skatina kūrybiškumo augimą ir įtraukia į nuostabų magišką pasaulį, tačiau turi ir išliekamąją vertę.

TOP 10-uke nerasite mokslinės fantastikos ar animacinių filmų, tačiau siūlome jums dešimt geriausių fantastinių filmų, kurie jus nustebins, įtrauks ir nepaleis iki paskutinio momento.

10. Ozas: didis ir galingas (Oz the Great and Powerful, 2013) – fantastinis nuotykių filmas, sukurtas pagal amerikiečių rašytojo Lymano Franko Baumo populiarų literatūrinį kūrinį „Ozo šalies burtininkas“ (angl. „The Wonderful Wizard of Oz“). Pirmosios „Žmogaus voro“ trilogijos kūrėjas Samas Raimis kviečia žiūrovus į neužmirštamą ir paslaptingą didingo burtininko kelionę pažvelgti iš naujos pusės. Oskaras Digsas (akt. James Franco) – šlovės ir turtų besivaikantis cirko artistas. Skrisdamas oro balionu Oskaras patenka į uraganą, kuris nubloškia jį į stebuklingą Ozo karalystę. Kai Ozo gyventojai naiviai laukia legendose minimo didžiojo burtininko – pasirodo Oskaras. Cirko artistas suvokia, jog būtent jis yra ilgai lauktas šalies gelbėtojas, kuris turės sunaikinti piktąją raganą bei tapti šalies valdovu. Prieš savo valią Oskaras įtraukiamas į epinio masto kovos lauką, kuriame jaunajam aferistui tenka panaudoti ne tik visą savo magiškąjį arsenalą, tačiau ir išmokti tikrų burtų. Tai nuostabi istorija visai šeimai, kuri atskleis daugybę tiesų apie Ozo šalį bei paties burtininko kelio pradžią link didybės. Nauja pasakos vizija, senų herojų sugrįžimas, įspūdinga trimatė erdvė nukels jus į smagią kelionę po geltonų plytų taką.

9. Alisa stebuklų šalyje (Alice in Wonderland, 2010) – fantastinis nuotykių filmas visai šeimai, sukurtas pagal Lewisso Carroll‘io vieną iš populiariausių fantastinių knygų per visą istoriją. Fantastinė pasaka „Alisa stebuklų šalyje“ iš pirmo žvilgsnio atrodo vaikiška, tačiau iš tiesų – tai ekscentriška juosta, kritikuojanti ne tik griežtą Viktorijos epochos vaikų auklėjimą, bet, pasitelkus absurdiškus personažus, pašiepianti visuomenės ydas. Šį klasikinį kūrinį interpretavo ir talentingas amerikiečių režisierius Timas Burtonas. Alisą (akt. Mairi Ella Challen) kamuoja vaikystės košmarai ir vizijos. Atvykusi į savo sužadėtuvių pokylį, Alisa pastebi keistas užuominas, kurios jai kažką primena. Kai turtingos Askotų šeimos atžala Heimišas (akt. Leo Bill) pasiperša Alisai, ji išvysta Baltąjį triušį – tą patį, su liemene ir kišeniniu laikrodžiu. Alisa skubiai pasileidžia triušiui iš paskos – tiesiai į jo olą ir atsiduria stebuklų šalyje. Timas Burtonas sukūrė nuo klasikinės istorijos labai nutolusią interpretaciją, kuri žavi keistoku fantazijų pasauliu, įdomiais personažais ir stebuklinga istorija.

8. Begalinė istorija (The Neverending Story, 1984) – nuotykių drama, kurioje fantazija liejasi per kraštus. Pagal to paties pavadinimo Michaelo Ende‘o fantastinį romaną sukurtas filmas pasakoja apie dvylikametį berniuką Bastianą, gyvenantį niūriame pasaulyje. Jis labai ilgisi savo mirusios mamos, dažnai yra skriaudžiamas kitų vaikų ir yra mokomas būti rimtu, suaugusiu žmogumi. Vienoje keistoje parduotuvėje Bastianas randa labai seną knygą ir net nenutuokia, kad ši knyga gali būti pavojinga. Netrukus berniukas pasiskolina knygą, pradeda ją skaityti ir yra įtraukiamas į „Fantazijos“ pasaulį. Bastianas tampa didvyriu, kuris turi išgelbėti šį griūvantį pasaulį. Jis stoja į kovą su blogio jėgomis ir tuomet prasideda nuotykiai. „Begalinė istorija“ – tai vienas iš geriausių 80-ųjų fantastinių filmų, kuriame slypi gyvenimo tiesos, kurios tinka ne tik mažiesiems, bet ir suaugusiems. Režisierius Wolfgangas Petersenas nesistengė perteikti antros, mūsų pasaulio kopijos, jis skūruė visai kitą pasaulį, kuriame yra kitos taisyklės ir kitoks gyvenimas. Šis filmas įtrauks į magišką ir nuotykių kupiną pasaulį, iš kurio nesinorės sugrįžti.

7. Labirintas (Labyrinth, 1986) – įžymus Amerikos lėlių teatro kūrėjas Jimas Hensonas sukūrė fantastinį nuotykių filmą, kuriame netrūksta humoro bei keistų personažų. Istorija prasideda tada, kai palikta viena namuose 15-metė Sara (akt. Jennifer Connelly) turi prižiūrėti savo mažąjį broliuką Tobį (akt. Toby Froud). Deja, kūdikis tiek verkia, jog paauglė nusprendžia paskaityti jam pasaką prieš miegą. Staiga iš fantazijų pasaulio išnyra Goblinų karalius (akt. David Bowie), kuris pagrobia Saros mažąjį broliuką ir nusigabena jį į pilį, stovinčią labirinto viduryje. Sara privalo įveikti labirintą per 13 valandų ir išgelbėti brolį iki vidurnakčio, nes kitu atveju – Tobis pavirs goblinu. Norint išgelbėti brolį, Sarai tenka įveikti daugybę šiurpių iššūkių ir susidraugauti su keisčiausiais personažais. Kino juosta šiek tiek primena 1976 metų filmą „Alisa stebuklų šalyje“. Taip pat įspūdingais specialiais efektais „Labirintas“ prilygsta naujausiems fantastikos filmams. Filmas išsiskiria ne tik keistų, intriguojančių personažų gausybe, įdomiais fantastikos elementais, bet ir šmaikščiu humoru, kuris privers nusijuokti kiekvieną.

6. Bekraštė istorija (The fall, 2006 ) – fantastinė nuotykių istorija paremta 1981 metų Valeri Petrov filmo „Yo Ho Ho“ scenarijumi. „Bekraštė istorija“ sunkiai skynėsi kelią į didžiuosius ekranus visame pasaulyje dėl išskirtinio siužeto, tačiau laikui bėgant atrado savo žiūrovą. Po nevykusio bandymo atlikti sudėtingą šuolį, profesionalus kaskadininkas Rojus (akt. Lee Pace) guli patale, kamuojamas nepakeliamo skausmo. Už dozę morfijaus, slapta atnešto iš ligoninės sandėlio, jis pažada netikėtai į jo palatą užklydusiai charizmatiškai jaunai mergaitei Aleksandrijai (akt. Catinca Untaru) papasakoti kvapą gniaužiančią istoriją. Kaskadininko pasakojimai lakioje penkerių metų mergaitės vaizduotėje akimirksniu pavirsta magiškomis ir spalvingomis fantazijomis, kuriose įvairiausius veikėjus vaidina ir ligoninės personalas, ir vaikščioti negalintis Rojus, ir netgi ji pati. „Bekraštė istorija“ nufilmuota realiose neįtikėtino grožio vietovėse, o gamta, pastatai ir kostiumai padeda labai lengvai perkelti viską į fantazijos pasaulį. Tai netipiškas filmas visai šeimai, kviečiantis keliauti, fantazuoti bei grožėtis pasauliu.

5. Kur nuneša sapnai (What Dreams May Come, 1998) – subtili fantastinė drama, kurią sukūrė režisierius Vincentas Wardas. Šis 1978 metų Richardo Mathesono novele paremtas darbas pelnė Oskaro apdovanojimą už geriausius specialiuosius efektus. Tai istorija apie daktarą Krisą (akt. Robin Williams) ir tapytoją Anę (akt. Annabella Sciorra), kuriuos visai netikėtai suvedė, o vėliau žiauriai išskyrė pats likimas.  Gyvenimas porą apdovanojo viskuo, kuo gali dalintis du laimingi žmonės, tačiau viskas turi savo kainą ir galutinius terminus. Tas pats likimas padaręs juos laimingiausiais žmonėmis pasaulyje staiga ima viską griauti, tiesiog negailestingai traiškydamas šeimą. Krisas žūsta autoavarijoje ir patenka į rojų, o jo mylima žmona po jo mirties nusižudo ir dabar kankinasi pragare. Taip prasideda kelionė per šiurpulingą pasaulį Anapus. „Kur nuneša sapnai“ įtraukia ir užburia prasmingumu, amžine meile bei nuostabiais, spalvingais vaizdais. Tokie filmai kaip šis, mūsų vaizduotę gali nuvesti į pačias netikėčiausias vietas.

4. Daktaro Parnaso fantazariumas (The Imaginarium of Doctor Parnassus, 2009) – mistinis nuotykių filmas, kuris jus nukels į neįtikėtiną fantazijų pasaulį – užburiantį spektaklį. Istorija sukasi apie Daktarą Parnasą (akt. Christopher Plummer), keliaujantį teatro šeimininką, savo žiūrovams siūlantį galimybę pasirinkti tarp šviesos ir džiaugsmo arba tarp tamsos ir niūrumo. Daktaras turi neeilinę dovaną – valdyti kitų žmonių vaizduotę. Mainais už šią dovaną bei nemirtingumą, prieš daugiau nei 1000 metų jis velniui, ponui Nikui (akt. Tom Waits) pažadėjo savo pirmąjį vaiką. Daktaras Parnasas žūtbūt siekia išgelbėti savo šešiolikmetę dukrą Valentiną (akt. Lily Cole) nuo pražūtingo likimo, todėl jis leidžiasi į pavojingą kelionę nei pradžios, nei pabaigos neturinčiame pasaulyje, pilname nepamirštamų asmenybių ir pačių netikėčiausių kliūčių. Daktaras Parnasas turi kovoti už dukrą ir kartą ir visiems laikams ištaisyti savo klaidas. Filmas žavi puikiais kostiumais, specialiaisiais efektais bei aktorių žvaigždynu (Johnny Depp, Jude Law, Colin Farrell ir kt.). Tai kvapą gniaužiančių vaizdų, stulbinančios fatazijos kupinas filmas apie moralę ir žmogaus pasirinkimo reikšmę.

3. Haris Poteris Saga (The Harry Potter Saga, 2001 – 2011) – fantastinių nuotykių filmai, sukurti pagal britės rašytojos J. K. Rowling parašytą septynių fantastinių romanų seriją. Dabar Haris Poteris yra 15 milijardų JAV dolerių vertės globalus prekinis ženklas, leidžiantis autorei puikuotis turtingiausios rašytojos titulu. Magiška istorija prasidėjo tuomet, kai tamsos valdovas Voldemortas (akt. Ralph Fiennes) nužudė Džeimsą (akt. Adrian Rawlins) ir Lilę (akt.  Geraldine Somerville) Poterius. Deja, kuomet jis pabandė nužudyti jų naujagimį sūnų Harį Poterį (akt. Daniel Radcliffe), žudymo kerai, kuriuos pasiuntė Hariui, atsigręžė prieš jį patį. Haris yra vienintelis žinomas žmogus išgyvenęs žudymo kerus, todėl jis yra ypatingas. Kai Hariui sueina 11 metų, jis pradeda lankyti Hogvartso burtų ir kerėjimo mokyklą. Kiekviena šių 8 filmų serijos dalis vaizduoja po vienerius Hario gyvenimo metus, kurie daugiausiai yra praleidžiami Hogvartse. Ten jis išmoksta naudotis magija, patiria daugybę nuotykių, susiranda draugų ir kovoja su Voldemortu. Tai nuostabi pasaka, kuri išsiskiria iš daugybės šlamštiškų fantastinių filmų vaikams, leidžiamų šiais laikais. Tai įdomūs, įtraukiantys į magišką pasaulį filmai, kuriuose aktoriai žavi savo charizma bei profesionalia vaidyba.

2. Žiedų valdovas trilogija (The Lord of the Rings, 2001 – 2003) + Hobitas (The Hobbit, 2012 -2014) – tai Piterio Džeksono režisuoti fantastiniai veiksmo filmai, sukurti pagal to paties pavadinimo J.R.R Tolkino knygas. „Žiedų valdovas“ trilogia – tai epinė fantastinė istorija, kurioje veiksmas vyksta Tolkino sugalvoto pasaulio Ardos dalyje, vadinamoje Viduržeme. Pagrindiniam herojui Frodui (akt. Elijah Wood) atitenka ypatingas žiedas, kuris antrajame amžiuje nukaldintas paties žiedų valdovo – Saurono. Frodas prisiima sunkią naštą ir tampa Žiedo nešėju. Tuomet prasideda Frodo ir jo pagalbininkų nuotykiai. Trys Hobito filmų dalys pastatytos pagal legendinio J.R.R Tolkino įvadinę Žiedų Valdovo knygą „Hobitas: Ten ir Atgal“. Filmuose vaizduojama Žiedų Valdovo priešistorė. Nelaukta Kelionė įsuka Bilbą (akt. Martin Freeman) į nuotykių verpetą, kur jam ir trylikai narsių nykštukų, vedamų legendinio kario Torino (akt. Richard Armitage) teks įveikti begalę nuožmių goblinų, orkų, vargų ir kitokių Viduržemio padarų, norint pasiekti Vienišojo kalno viršūnę ir sugrąžinti prarastos Nykštukų karalystės šlovę. Režisieriaus Piterio Džeksono sukurti filmai pasižymi įtraukiančiais vaizdais, detaliais personažais bei užburiančiais nuotykiais. Tai filmai, kurie jus supažindins su neišsemiamos fantazijos pasauliu.

1. Pano labirintas (Pan’s labyrinth, 2006) – meksikiečių režisieriaus Guillermo del Toro fantastinis filmas ispanų kalba. Filme vaizduojami du pasauliai – realus (Ispanija pilietinio karo pabaigoje) ir fantastinis (fėjų bei burtų pasaulis), regimas pagrindinės filmo veikėjos – dvylikametės mergaitės Ofelijos. Pirmasis pasaulis – tai 1944 m. Ispanijos realybė, karo pabaiga ir tos pabaigos gyvenimas nuošalioje sodyboje. Čia irgi savi monstrai, tik truputį baisesni, ir vadinasi jie fašistais. Jiems vadovauja bejausmis kapitonas Vidalis, kurį mergaitė turi vadinti tėvu, bet nė karto neištaria šito žodžio. Antrasis pasaulis labirintas, į kurį vis nusileidžia mažoji Ofelija. Labirintas pilnas monstrų ir pabaisų, kurie tikrina mergaitės sielą, drąsą ir meilę. Siaubas, kuris laukia mergaitės labirinto tamsoje, nesulyginamas su realaus pasaulio košmarais. Abi temos kažkaip keistai susipina ir viena kitą pabrėžia ir papildo, tampa vieninga visuma. Ši istorija atskleis, jog žmogus yra pats baisiausias sutvėrimas pasaulyje, kuris pats naikina tai, kas brangu ir vertinga. Tai keistas, hipnotizuojantis ir magiškas filmas, kuris nė vieno žiūrovo nepaliks abejingo.

Taip pat skaitykite: TOP 10 naujausių laikų kino filmų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: