© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Istorinis Aukščiausiojo Teismo sprendimas, kurį galima traktuoti kaip pergalė prieš diskriminaciją mylinčioms, susituokusioms homoseksualų poroms ir jų šeimoms, taip pat teigia, jog jie nusipelno vienodų sąlygų pagal įstatymus. Ši pergalė suteikia  tos pačios lyties poroms prieigą prie apčiuopiamos naudos federaliniame saugumo tinkle, taip pat leidžia joms geriau apsaugoti vienas kitą ir savo vaikus.

Kai prieš metus JAV Aukščiausiasis Teismas paskelbė, jog Santuokos apsaugos aktas neatitinka Konstitucijos, atsirado nemažai  pakitimų, naudingų homoseksualų poroms.

Dabar šių asmenų santuoka pripažįstama federalinės vyriausybės, tos pačios lyties poros įgijo paprastesnę mokesčių pateikimo procesą, platesnio spektro šeimos apsaugą ir kitas federalines sutuoktinių išmokas. Tačiau praėjus metams po „USA vs. Windsor‟ sprendimo, keletas sąlygų, garantuojamų susituokusioms skirtingų lyčių poroms, yra ganėtinai komplikuotos tos pačios lyties poroms. „Geros naujienos, jog matomas progresas – administracija padarė daug, per ganėtinai trumpą laiko tarpą.‟, sakė William Moran, „Merrill Lynch Wealth Management‟ patarėjas. „Tačiau vis dar yra aspektų, kuriuos reikia spręsti‟, tęsė jis.

Ryškiausi skirtumai neseniai buvo išskirti Teisingumo departamento pateiktoje ataskaitoje, kurioje buvo nurodyta, jog daugelis tos pačios lyties porų vis dar negali pretenduoti į privalumus, teikiamus Socialinės apsaugos administracijos bei Veteranų reikalų tarnybos, kurios nepripažįsta homoseksualų santuokų. Tačiau finansų patarėjai ir gėjų teisių gynėjai teigia, jog šios sritys nėra vienintelės, kurias dar reikia tobulinti. „TheWashingtonPost.com‟ pateikia sąrašą, kuriame išvardyta aspektai, kuriuos pakeitus, pagerėtų sąlygos tos pačios lyties poroms:

Socialinės apsaugos išmokos: po „Windsor‟ sprendimo, tos pačios lyties susituokusios poros gyvenančios valstijose, turi teisė į Socialinės apsaugos sutuoktinių išmokas, pavyzdžiui, našlių išmokas, sutuoktinių pensijų išmokas, kaip ir bet kuri kita susituokusi pora. Tačiau Teisingumo departamentas pažymėjo, jog federalinės taisyklės nurodo, kad Socialinės apsaugos išmokos turi būti grindžiamos valstijų įstatymu, kurioje gyvena susituokusi pora, užkertant kelią, kad valstijose, kuriose neleidžiamos homoseksualų santuokos, nebūtų naudojamąsi sutuoktinių išmokų privalumais.

Kongresas turėtų įsikišti ir užtikrinti, kad homoseksualų poros galėtų pretenduoti į Socialinės apsaugos išmokas, nepriklausomai nuo to, kur jos gyvena. Socialinės apsaugos administracija neturėjo, tačiau neseniai paskelbė gaires sakydama, kad išduos sutuoktinių išmokas tos pačios lyties partneriams valstijose, kurios nepripažįstama tos pačios lyties santuokos, taip pat leis civilines sąjungas.

Veteranų išmokos: Veteranų reikalų departamentas taip pat grindžia sutuoktinių išmokas įstatymu, pagal tai, kurioje valstijoje pora gyvena. Tai reiškia, kad poros, kurios gyvena valstijose, kuriose nepripažįstamos homoseksualų santuokos, jos neturi galimybių gauti išmokų, pavyzdžiui, našlių pensijų. Šioje srityje taip pat turėtų veikti įstatymų leidėjai, kad šios išmokos būtų prieinamos tos pačios lyties poroms, nepriklausomai kur jos gyvena. Tuo tarpu Nacionalinė kapinių administracija leidžia homoseksualų poroms būti laidojamiems kartu su savo partneriais.

Pelno mokesčiai: Aukščiausiojo Teismo sprendimo dėka, patenkinti metinį balandžio 15-osios mokesčių galutinį terminą, dabar tapo paprasta tos pačios lyties poromos, kaip ir bet kuriai kitai sutuoktinių porai. Taip yra todėl, nes Vidaus pajamų tarnyba, federalinių mokesčių deklaracijas gėjų poroms leidžia pildyti kaip sutuoktiniams, panaikinant sudėtingus deklaracijų pateikimo procesus, su kuriais keletas porų susidūrė anksčiau, kuomet jos galėjo pateikti kaip vedę dėl valstybinių mokesčių susigrąžinimo, tačiau turėjo pateikti kaip atskiri asmenys dėl federalinių mokesčių susigrąžinimo.

Kai kurios poros vis dar susiduria su keblumais susigrąžinant mokesčius valstijose, kurios nepripažįsta homoseksualų santuokų. Nors dabar šie asmenys gali pateikti kaip vedę federalinių mokesčių susigrąžinimo deklaracijas, tačiau kai kurios valstijos reikalauja pateikti kaip atskiriems žmonėms, norint susigrąžinti valstybinius mokesčius, arba pateikti papildomus dokumentus, kurie nėra reikalaujami iš priešingos lyties atstovų porų.

Šeimos priežiūros atostogos: Darbo departamentas pasiūlė taisyklę, kuri nurodo, jog visi darbuotojai turėtų turėti galimybę gauti šeimos priežiūros atostogas, įskaitant tos pačios lyties poras, nepriklausomai kokioje valstijoje homoseksualų poros gyvena. Tačiau po Aukščiausiojo Teismo nutarimo, šios teisės buvo aiškiai išplėtotos tik tose valstijose, kuriose leidžiamos tos pačios lyties asmenų santuokos.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Sveikatos priežiūra: netgi dar prieš praėjusių metų Aukščiausiojo Teismo sprendimą, apie du trečdaliai iš 500 „Fortune‟ darbdavių pasiūlė sveikatos priežiūros teigiamų aspektų tos pačios lyties porų darbuotojams, pasak Žmogaus teisių kompanijos rodiklius. Pasiekta, jog darbuotojams ir darbdaviams nebereikia mokėti 1000 $ mokesčio per metus už sveikatos priežiūrą. Šis mokestis galiojo, nes nebuvo pripažįstamos homoseksualų santuokos. Dabar kompanijos gali pasiūlyti nemokamą sveikatos priežiūrą tos pačios lyties sutuoktiniams, vienodomis sąlygomis kaip ir skirtingų lyčių porų darbuotojams. Poros, kurioms teko mokėti už sveikatos priežiūrą, gali pateikti paraiškas dėl pinigų susigrąžinimo.

Kadangi Aukščiausiojo Teismo sprendimas nereikalavo, kad darbdaviai suteiktų homoseksualų poroms sveikatos priežiūros privalumus, tad sveikatos priežiūros kokybė vis dar gali priklausyti nuo institucijų nuostatų. „Įmonės valstijose, kuriose pripažįstamos tos pačios lyties asmenų santuokos, gali būti priverstos taikyti šiuos privalumus homoseksualų partneriams‟, teigia Deena Fidas, Darboviečių lygybės programos direktorė. Tačiau kai kuriose valstijose, kuriose dar nėra įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos, „Tęsiami susitarimų darbai, kadangi visada su privataus sektoriaus darbdaviais tenka atskirai tartis, siekiant įtraukti naudos aspektus homoseksualų porų partneriams‟, sako D. Fidas.

Imigracija: Vidaus saugumo departamentas pranešė, kad tos pačios lyties sąntuokos  bus traktuojamos taip pat, kaip ir priešingos lyties santuokos imigracijos tikslais. JAV piliečių ir imigracijos tarnyba svarstys homoseksualų santuokos galiojimą, jei santuoka įvyko valstijoje, kuri leidžia tokio tipo sąjungas. Tai reiškia, kad Amerikos piliečiai ir nuolatiniai gyventojai gali pateikti peticijas, skirtas remti homoseksualų sutuoktiniams, kai kalbama apie imigravimo tikslus, paremtus šeimos pagrindais. Taip pat JAV piliečiai gali pateikti prašymus gauti vizoms, skirtoms tos pačios lyties sužadėtiniams. Homoseksulų porų sutuoktiniai taipogi gali pasinaudoti privalumu, kuris sumažina reikiamą išgyventi laikotarpį Amerikoje, siekant, jog kitas sutuoktinis taptų JAV piliečiu.

Federalinė vyriausybė svarsto, kaip agentūros gali užtikrinti teisingą ir vienodą požiūrį į visas sutuoktinių poras. Tačiau šiuo metu yra svarbių federalinių išmokų, kurios priklauso nuo to, ar poros gyvena valstijose, kurios pripažįsta tos pačios lyties santuokas. Taigi poros, kurios gyvena valstijose, nepripažįstančiose homoseksualų sąjungų, turėtų elgtis apdairiai, prieš priimant sprendimą tuoktis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: