Kino filmas "Words and pictures" kadras

„Vaizdai ir žodžiai“ – aštraus siužeto romantinė komedija, režisuota australų kilmės režisieriaus Fredo Schepisi. Kino mėgėjams filmas pirmą kartą buvo parodytas 2013 m. tarptautinių filmų festivalyje Toronte, o 2014 m. Palm Spring tarptautinių filmų festivalyje nominuotas geriausio pilnametražio meninio filmo nominacijoje.  „Vaizdai ir žodžiai“ – tai aštraus siužeto, tačiau nepaprastai optimistiškai nuteikianti romantinė drama.

Iš pirmo žvilgsnio, atrodo, nusimato gana įprasta ir tradicinė meilės istorija – jau iš pirmųjų kadrų tampa aišku, kad herojams lemta įsimylėti, tačiau lengvas ir šiek tiek „flirtiškas“ siužetas istoriją pritempia prie švelnios dramos. Pagrindinius vaidmenis filme atliekantys Džekas (Clive Owen) ir Dina (Juliette Binoche) yra panašios ir kartu labai skirtingos asmenybės – abu meniškos sielos veikėjai, kurių vienas yra talentingas literatūros meno žinovas, o tuo tarpu Dina yra įvaldžiusi vizualinę meno rūšį – tapybą, tačiau kiekvienas iš jų turi susigrumti su asmeninėmis problemomis ir tik tada atsiverti gyvenimo džiaugsmams. Filmas ypatingas tuo, kad režisierius išskirtinį dėmesį skiria asmeninėms pagrindinių veikėjų biografijoms. Džekas atlieka gana pasipūtusio, savimi pasitikinčio literatūros mokytojo vaidmenį, tačiau labai charizmatiškas ir nuolat į darbą vėluojantis mokytojas balansuoja ant darbo netekimo ribos. Maža to, įklimpęs į alkoholizmą prarado ryšį su sūnumi. Anksčiau vertintas ir pripažintas literatūros menininkas turi ypatingą talentą sužadinti literatūros troškimą, tačiau pats yra praradęs norą kurti.

Kino filmas “Words and pictures” kadras

Dina yra visiškai kitokia asmenybė – griežtos išvaizdos ir tvirto charakterio dailės mokytoja, anksčiau buvusi talentinga Niujorko menininkė,  į mažą miestelį persikrausčiusi dėl kūną paralyžiuojančios  ligos. Vos įžengusi į naują mokyklą įsivelia į literatūros mokytojo Džeiko paskelbtą „karą“. Karas vyksta žavus, su aistringo flirto elementais, įtraukiami mokyklos mokiniai, savęs atradimai ir praradimai. Tai gana subtili ir intriguojanti dviejų žmonių ir talentų kova iki pat filmo pabaigos išlaikanti intrigą kuri meno rūšis – vizualinė ar verbalinė taps kovos nugalėtoja.

Kino filmas “Words and pictures” kadras

Australų kilmės režisierius Fred Schepisi yra nusipelnęs tarptautinio pripažinimo, o jo darbai įvertinti meno kritikų ir apdovanoti  įvairiomis nominacijomis ir apdovanojimais. Režisierius dar gerai žinomas kaip „Šeimos vertybės“ („It runs in the family“) ir „Aršūs padarai“ („Fierce creatures“) filmų autorius. Taip pat daug nusipelnęs Australijos filmų industrijai. Vieną pagrindinių vaidmenų filme atliekantis aktorius Clive Owen yra talentingas Jungtinės Karalystės aktorius įgijęs pripažinimą ne tik gimtoje šalyje, bet ir visame pasaulyje. Aktorius yra sukaupęs didelę apdovanojimų ir nominacijų kolekciją, karjeros laiptais kyla ne tik kino filmų, bet ir televizijos serialų industrijoje. Talentinga aktorė ir šokėja Juliette Binoche – prancūzų artistė, sukaupusi ne ką mažesnę vaidmenų kolekciją, nominuota keliomis nominacijomis. Tarptautinėje kino industrijoje pripažinimą aktorė įgijo suvaidinusi filme „Family life“.

Verdiktas 9/10

Iš pažiūros niekuo neišskiriantis filmas reikalauja ypatingo įsigilinimo į menines detales: daug meno dirbinių, įsimintinų ir prasmingų grožinės literatūros citatų, kurie filmui suteikia gyvumo, meniškumo ir elegancijos.  Ne ką mažesnio dėmesio reikalauja ir filme puikiai tinkantis aktorių Juliette Binoche ir Clive Owen duetas, atspindintis tipinius vidutinio amžiaus žmones, tačiau parodantis, kad amžius nėra kliūtis būti laimingiems. Tai dviejų talentingų sielų, subtili dviejų meno krypčių kova, intrigą išlaikanti iki pat kulminacijos.

Taip pat skaitykite: „Tigras ir sniegas“ – nekasdienė meilės istorija komedijos stiliumi

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: