(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Kovo 26 d. 20 val. „Džiazo palėpeje“, Kaune (Kęstučio g. 6) koncertuos grupė iš Olandijos „Z Park“ – lietuvis gitaristas Pranas Kentra, kinas bosistas Charlie Wang ir bulgaras būgnininkas Stefan Goranov. Tai Groningeno mieste, Olandijoje, trijų tautybių muzikantų suburta muzikos grupė. Visiems grupės nariams atkeliavus iš skirtingų muzikinių pasaulių, grupė, įkvėpta kinų, Balkanų bei lietuvių kultūrų, originaliai žvelgia į šiuolaikinę muziką.

Kaip teigia patys muzikantai – įdomiausia grojant tokiame mažame ansamblyje tai, kad išryškėja visų trijų instrumentų niuansai, todėl kiekvienas grupės narys įgauna didžiulę atsakomybę ir gali ryškiai perteikti klausytojui savo instrumento subtilybes ir specifines galimybes. Kad galėtų tai įgyvendinti, kiekvienas muzikantas atneša savo asmeninių muzikinių idėjų ar savo kultūros įtakų į grupės kūrybą. Tokiu būdu šis projektas suteikia unikalią muzikinę patirtį klausytojams ir taip pat grupės nariams.

Lietuvis gitaristas Pranas Kentra atvėrė duris į muzikos pasaulį būdamas 13-os, kai ėmėsi mokytis groti klasikine gitara. Netrukus Pranas ėmė domėtis įvairiais muzikos stiliais, pamažu tolo nuo klasikinės muzikos ir įstojo į Vilniaus kolegiją studijuoti šiuolaikinės muzikos. Po kelių metų jis buvo priimtas į Prins Claus konservatoriją Groningene.

Klasikinės gitaros įtaka paliko didžiulį pėdsaką Prano muzikiniame augime ir suteikė didelį pranašumą studijuojant džiazo muziką, nes padėjo žvelgti į gitarą kaip į „mažytį orkestrą“ mąstant apie atskirus balsus muzikos harmonijoje. Be daugybės kitų dėstytojų, Groningene jis studijavo pas garsius gitaristus – Frank Wingold (Vokietija) ir Freddie Bryant (JAV), kurie abu buvo tiek klasikinės, tiek šiuolaikinės muzikos atstovai ir rodė puikų pavyzdį, kaip jungti įvairius muzikos stilius ir ieškoti įvairių, netikėtų atlikimo būdų.

Pranas Kentra nebe pirmą kartą atvyksta koncertuoti į Lietuvą su savo bičiuliais. 2008 metais su tarptautiniu braziliško džiazo projektu surengė turą po Lietuvą, dalyvavo tarptautiniuose festivaliuose Olandijoje, tarp jų – Hagos džiazo festivalyje su PCC bigbendu. Pernai surengė turą Baltijos šalyse su „Bertiga Organ Trio feat. Colin Gordon“.

Bosistas iš Kinijos Charlie Wang jausdamas didelę aistrą muzikai nusprendė mokytis Šiuolaikinės muzikos akademijoje Pekine ir pasirinko kontrabosą kaip pagrindinį instrumentą. Greitai Charlie tapo vienu iš labiausiai kviečiamų jaunų kontrabosininkų Pekine. Muzikantas dalyvavo ne viename festivalyje ir grojo su įžymiais džiazo muzikantais. Šiuo metu Charlie Wang studijuoja Prins Claus konservatorijoje džiazo kontraboso specialybę Joris Teepe (JAV, NL) ir Paul Berner (JAV) klasėse.

Bulgaras Stefan Goranov studijuodamas Sofijos Naujajame Bulgarijos Universitete pirmą kartą susidūrė su džiazo muzika ir turėjo galimybę studijuoti su Bulgarijos elitiniais džiazo muzikantais – Angel Zaberski, Dimiter Dimitrov, Tsvetan Georgiev, Milcho Leviev ir kt. Studijų metu Stefan buvo kviečiamas į daugybę projektų ir grojo su dauguma perspektyvių jaunų bulgarų džiazo muzikantų. Jis dalyvavo turnė Turkijoje su Alexander Kumanov kvartetu ir vokaliste Neven Petrova. Šiuo metu Prins Claus konservatorijoje Stefan Goranov studijuoja mušamųjų klasėje su Steve Altenberg (JAV) ir elitiniu pasaulinio garso būgnininku Ralph Peterson Jr. (JAV).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: