(c) stock.xchng archyvo nuotr.

,,Labas, mano vardas Edita. Rašau tau šį laišką, nes noriu, kad turėtum kažką nuo manęs. Linkiu tau pasveikti kuo greičiau, susirasti naujų draugų ir te išsipildo visos tavo svajonės. Patarimas: džiaukis kiekviena diena ir brangink kiekvieną akimirką.” Tuberkulioze serganti mergaitė Edita, jau keturis mėnesius besigydanti ligoninėje, rašė šį laišką kitam ligoniukui, kurio nepažįsta. Šis ir daugelis kitų pavyzdžių ligoninėje įrodo, kad vaikams labiausiai trūksta artumos ir paprasčiausio pokalbio.

Būtent todėl pirmą kartą Lietuvoje labdaros ir paramos fondas „Saulės smiltys“ kartu su interneto portalu www.aukok.lt liepos viduryje pradėjo įgyvendinti projektą „Ligoninė ligoniukų akimis“. Pagrindinis projekto tikslas – kurti prasmingesnį, įdomesnį tuberkulioze sergančių vaikų laisvalaikį bei šviesti visuomenę apie ligą bei jos gydymą. Netikėta mintis apie tokią veiklos kryptį domino ir jaudino savo originalumu. Fondo tikslų įgyvendinimui buvo pasirinktas neįprastas kelias: nors tuberkuliozė turi tik neigiamą prasmę, o ir sąlygos ligoninėse nepavydėtinos, vis dėlto pats projektas yra džiugus. Galbūt dar ir todėl, kad visa projekto komanda – ambicingi, jauni žmonės, neabejingi tokioms problemoms ir siekiantys didelių ir gražių tiklsų. „Tai unikalus projektas, Lietuvoje dar niekada nebuvo sukurtas filmas tokia tema. Taip pat ir išleista edukacinė knyga, kurioje vaikiška forma pasakojami itin rimti dalykai“, – projekto sėkme džiaugiasi fondo „Saulės smiltys“ vadovė Roberta Burinskaitė.

Liepos paskutiniosiomis savaitėmis – rugpjūčio pradžioje labdaros ir paramos fondo „Saulės smiltys“ komanda lankėsi Vilniaus, Kauno, Klaipėdos bei Šiaulių ligoninėse, kur gydomi tuberkulioze sergantys vaikai. Ligoniukai buvo mokomi fotografuoti, piešti, filmuoti, kurti muziką, lankstyti origami. Kiekvienoje ligoninėje vaikus taip pat džiugino papildomos pramogos: baikerių programa, lėlių teatro spektaklis, teatralų programa, medelių sodinimas, balionų šventės ir kt. Vizitų į ligonines metu buvo galima išvysti tik besišypsančius vaikus. Tomis valandomis jie būdavo kitokie nei įprastai.

Rudens pradžioje jau galima džiaugtis ir šio projekto rezultatais: projekto pabaigoje išleista knyga bei sukurtas filmas apie vaikų, sergančių tuberkulioze, gyvenimą, jų gydymą ligoninėje, jausmus bei išgyvenimus. „Šis filmas ne apie ligą, o apie ja sergančius vaikučius, jų bendrą gyvenimą tarsi stovyklomis virtusiose ligoninėse. Liga lieka nuošaliau, kai vaikai ima žaisti ir gyventi savo gyvenimus, rūpintis vienas kitu, nesutarti ir draugauti ligoninėje, kuri privalo bent truputį atstoti namus, o seselės ir daktarės mamas“, – teigia filmo režisierė Gabrielė Nazaraitė.

Kviečiame visus susipažinti su šio projekto rezultatais ir atvykti į knygos bei filmo „Ligoninė ligoniukų akimis“ pristatymo renginį, kuris vyks š.m. spalio 6 dieną 18.00 valandą kino teatre „Pasaka“ (Šv. Ignoto 4/3, Vilnius). Renginio globėja – Vilniaus miesto savivaldybė.


Labdaros ir paramos fondas „Saulės smiltys“ įsteigtas 2007 m. balandžio mėn. 19 d. Vienas iš pagrindinių fondo tikslų – labdaros ir paramos bei kitokios pagalbos teikimas tuberkulioze sergantiems vaikams ir suaugusiems. Fondas taip pat teikia pagalbą pulmonologijos skyriams. Daugiau informacijos apie fondo veiklą tinklalapyje www.saulessmiltys.lt.

Daugiau informacijos:
Roberta Burinskaitė
Labdaros ir paramos fondo „Saulės smiltys“ vadovė
Tel. +370 684 14402
El. paštas: info@saulessmiltys.lt
www.saulessmiltys.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: