(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Labai preliminariais skaičiavimais dėl Islandijoje išsiveržusio ugnikalnio Lietuvos turizmo sektorius patyrė 4 milijonų eurų nuostolį, nukentėjo apie 25 000 keleivių ir turistų. Tokius duomenis ūkio viceministras Arnoldas Burkovskis pateikė Europos Komisijos surengtoje vaizdo konferencijoje, kurioje dalyvavo visų Europos Sąjungos (ES) šalių vyriausybių atstovai.

Nuostoliai, kuriuos patyrė ES šalys svyruoja nuo kelių iki kelių šimtų milijonų eurų, tačiau sprendimas apie tai, jog šiuos nuostolius galėtų dengti šalys arba ES nebuvo priimtas. “Tai yra pati pradžia bendros Europos Sąjungos šalių pozicijos nustatymo šiuo klausimu”, – sako ūkio viceministras A. Burkovskis. Jo teigimu, ryškėja pagrindinė išvada – visos ES šalys turės laikytis vienos pozicijos, kitu atveju galima didelė sumaištis išskiriant kurios nors šalies individualią patirtį.

Vaizdo konferencijos dalyviai pristatė ekonominę situaciją, susidariusią po ugnikalnio išsiveržimo kiekvienoje šalyje, kalbėjo apie taikytas priemones bandant suvaldyti krizę ir kvietė šalis nares pamąstyti apie pasiruošimą tokioms krizės ateityje.

Itin daug šalys narės kalbėjo apie keliautojų pasitikėjimo oro vežėjais, turizmo operatoriais ir visu turizmo sektoriumi sugrąžinimą, nes tai gali turėti neigiamą įtaką ilgalaikėje perspektyvoje. Pasak konferencijos dalyvių, nuostoliai gali dar labiau išaugti liepos – rugpjūčio mėnesiais, per patį atostogų įkarštį, teikiant pirmenybę ne skrydžiams lėktuvais, o renkantis artimas keliones bei keliavimą sausumos ar vandens transportu.

Europos Komisijos Pramonės ir verslo viceprezidentas Antonio Tajani pareiškė, kad jokios rizikos keliauti oru nebėra ir ragina šalis nares padrąsinti gyventojus jaustis saugiai oro erdvėje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: