© Agnės Sinkevičiūtės nuotr. KaunoZinios.lt

Žlungantį Ūkio banką buvo mėginama gelbėti panaudojant ir jo pagrindinio savininko Vladimiro Romanovo turtą Maskvoje. Tačiau šis planas neišdegė – bemaž 200 milijonų litų vertės pastato Rusijos sostinėje įkeisti nepavyko.

Dienraščio “Lietuvos rytas” šaltinių teigimu, centrinio banko vadovas Vitas Vasiliauskas trečiadienį vykusiame uždarame Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje atskleidė, kad buvo siekiama padidinti Ūkio banko turto vertę įkeičiant V.Romanovui priklausantį nekilnojamąjį turtą Maskvoje.

Tuo rūpinosi viena garsi šalies advokatų kontora. Kauniečiui verslininkui priklausantis biurų pastatas Rusijos sostinės centre esą buvo įvertintas 200 mln. litų, bet netikėtai atsirado ir daugiau pretendentų į šį turtą.

Dėl V.Romanovo verslo partnerių pretenzijų planuota operacija sužlugo. Bet spėjama, kad ir pats bankininkas išsigando galįs prarasti vertingą turtą. Manoma, jog netgi ir įkeitus pastatą Maskvoje žlungantis Ūkio bankas jau vis tiek nebūtų išgelbėtas.

Sustojus Ūkio bankui, smulkiesiems investuotojams perspektyvų atgauti pinigus už 28 mln. litų vertinamas banko akcijas beveik nėra, sako analitikai.

Dienraštis “Verslo žinios” ketvirtadienį rašo, jog remiantis paskutine Ūkio banko ataskaita (2012 metų rugsėjo 30 d. duomenys), smulkieji akcininkai iš viso valdė 25,61 proc. Ūkio banko kapitalo – tai sudaro 88,566 mln. vienetų akcijų, jos pagal paskutinę akcijų kainą biržoje (iki prekybos akcijomis sustabdymo) vertos 28,4 mln. litų.

“Labiausiai tikėtina, kad šios akcijos taps bevertės – realiausia, kad, jei vadinamasis gerasis turtas iš ŪB bus iškeltas ir perleistas kitai kredito įstaigai, banke teliks nekokybiškas turtas ir įsipareigojimai. Jei tam bankui su bloguoju likusiu turtu iš tiesų bus inicijuota bankroto procedūra, labai sunku sugalvoti tokį scenarijų, pagal kurį akcininkai galėtų tikėtis ką nors atgauti”, – sakė Investuotojų asociacijos narys Vytautas Plunksnis.

Banko veiklos stabdymas įšaldė ir šioje ištaigoje investuotojų laikytus kitus vertybinius popierius. Tačiau šios investuotojų grupės padėtis geresnė. Lietuvos banko duomenimis, vertybinių popierių sąskaitas Ūkio banke turėjo 1661 klientas, jiems priklausančių vertybinių popierių vertė šiuo metu tikslinama.

Lietuvos bankas ramina, kad visi Ūkio banke laikomi vertybiniai popieriai yra saugūs ir ateityje bus pervesti į kitų finansų tarpininkų sąskaitas. Teigiama, kad šie popieriai buvo laikyti atskirai nuo banko aktyvų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: