Seniausias Lietuvos komercinis bankas Ūkio bankas ir valstybės įmonė Registrų centras įdiegė pirmąją Lietuvoje saugesnę ir paprastesnę internetinės bankininkystės vartotojų autentifikavimo sistemą, naudojančią elektroninį parašą saugioje laikmenoje.

Elektroninis parašas saugioje USB laikmenoje yra Registrų centro sertifikatų centro išduodamas kvalifikuotas elektroninis sertifikatas, leidžiantis identifikuoti asmenį ar pasirašyti elektroninius dokumentus.

Ūkio banke įdiegta sistema yra pirmasis komercinis sprendimas, kuriam bus naudojamas Registrų centro el.parašas. Iki šiol šio parašo naudotojai galėjo juo pasirašyti naudodamiesi tik valstybinių institucijų paslaugomis.

Naujasis Ūko banko ir Registrų centro sprendimas suteikia galimybę klientams prie elektroninės bankininkystės sistemos Eta bankas prisijungti ir operacijas vykdyti naudojant Registrų centro elektroninį parašą.

„Autentifikacijos elektroniniu parašu būdas pranašesnis dėl savo patikimumo, saugumo ir greičio. Klientui nebereikia kodų lentelių, slaptažodžių generatorių, kuriuos neretai žmonės palieka namuose ar darbe, – sakė Ūkio banko Elektroninės bankininkystės departamento direktorė Jolita Kiaušienė. – Tuo pat metu užtikrinamas maksimalus kliento duomenų saugumas. Kaip tik dėl šių patrauklių technologijos savybių stengiamės klientams sukurti galimybę naudotis visomis elektroninių parašo versijomis, kokios šiuo metu Lietuvoje egzistuoja“.

Dar 2005  metais Ūkio bankas pirmasis Lietuvoje suteikė galimybę pasirašyti elektroniniu būdu, naudojant mobilųjį telefoną. Šiemet buvo pasiūlyta atnaujinta mobiliojo parašo versija.

„Artimiausius kelerius metus Lietuva patirs milžinišką elektroniniu parašu grindžiamų privačių ir viešųjų paslaugų plėtrą, – prognozuoja Mindaugas Žaliukas, Registrų centro sertifikatų centro vadovas. – Jau šiuo metu valstybės institucijos siūlo kelias dešimtis elektroniniu parašu grindžiamų paslaugų, o ateityje šių paslaugų pastebimai daugės, jos persikels į privačių įmonių biurus.“

Ūkio bankas ir Registrų centras susitarė ir toliau plėtoti naujas elektroninio parašo panaudojimo galimybes. Artimiausiu metu Ūkio banko elektroninės bankininkystės sistemoje numatoma  pradėti kurti elektroniniu parašu grindžiamą vadinamąją vaidmenų suteikimo paslauga, kuomet įmonės vadovas be papildomų sutarčių pasirašymo galės suteikti ar atimti teisę savo atsakingiems darbuotojams prieiti prie įmonės sąskaitos  ar atlikti operacijas su joje  esančiomis lėšomis.

Ūkio banko ir Registrų centro susitarimuose taip pat minima elektroninės bankininkystės aplinkoje veikianti nuotolinių susitarimų sudarymo paslauga, suteiksianti galimybę asmenims ar įmonėms sudaryti ir šalių elektroniniais parašais patvirtinti sutartis, turinčias juridinę galią.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: