© Agnės Sinkevičiūtės nuotr. KaunoZinios.lt

Šiandien  Lietuvos bankas apribojo Ūkio banko veiklą. Bankas nebegali teikti finansinių paslaugų.

„Sprendimą sąlygojo, visų pirma, susijusių paskolų portfelis. Inspektavimas buvo baigtas vasario 1 d. Ir inspektavimo ataskaitoje buvo nurodyta maždaug 800 mln. Lt suformuotų papildomų atidėjimų. Kas reikštų, kad banko kapitalas „suvalgomas“. Na, ir iš principo kalbėti apie banko veiklos tęstinumą būtų sudėtinga“, – po skubaus susitikimo su premjeru Algirdu Butkevičiumi sakė Lietuvos Banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

Anot V.Vasiliausko, penktadienį, po akcininko pareiškimo apie „Žalgirio“ klubo situaciją, iš banko pradėjo išeidinėti piniginės lėšos. Ir bankas vakar susidūrė su likvidumo problemomis, t.y. likvidumas jau nebesiekė 29 proc. Tai reiškia, kad dar keletas dienų – ir bankas būtų neturėjęs lėšų.

Generalinė prokuratūra antradienį pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo didelės vertės turto iššvaistymo Ūkio banke, kurio veiklą antradienį apribojo Lietuvos bankas.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas įvertinus antradienį Lietuvos banko pateiktą informaciją apie inspektavimo metu nustatytus 2005-2012 metais sudarytus įtartinus sandorius.

“Šiuo metu pranešimai apie įtarimus niekam nepareikšti”, – pranešė Generalinė prokuratūra.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras, atlieka Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba.

Vilniuje ir Kaune prie Ūkio banko skyrių pirmadienį popiet eilių nesusidarė, bet ateinantys žmonės neslėpė nerimo.

Kaune Ūkio banko centrinėje būstinėje ant durų ateinančius žmones pasitinka užrašas, informuojantis apie Lietuvos banko sprendimą laikinai apriboti banko veiklą.

Tūkstančio litų indėlį turėjusi pensininkė Danutė BNSsakė, kad jai gaila dėl susidariusios situacijos.

“Ne, nedaug pinigų. O kaip ne nerimausi – aišku, kad nerimauju: pensininkai argi turi daug pinigų? Mano 1000 litų yra, bet man irgi gaila, labai gaila”, – sakė 72 metų moteris.

Banko skyriai sostinės centre Vilniaus gatvėje ir Gedimino prospekte buvo apytuščiai.

Su žiniasklaida sutikęs pasikalbėti pensinio amžiaus vyras žurnalistams susidariusią situaciją vadino baisia.

“Šaltis perėjo per nugarą ir viskas. Nedaug (turėjau), 18 tūkstančių, bet man tai daug. Keturi tūkstančiai unijoje stovi, dabar čia. Kažkas baisaus”, – žurnalistams sakė Algirdas Janonis.

Vyriškis teigė, jog anksčiau ir pensija jam buvo pervedama į Ūkio banko sąskaitą, tačiau šios paslaugos jis atsisakė.

“Gaudavau čia, bet prieš kurį laiką atsisakiau. Kai jau pradėjo kalbėti, kad kažkas gali būti, ėmiau ir atsisakiau. O šitų sąskaitų neuždariau. Kalbos buvo, bet kai nuėjau, darbuotojai garantuoja, kad viskas gerai, viskas gerai, ir viskas”, – sakė pašnekovas.

Bandant išsigryninti pinigus banko kortele, ekrane pasirodo užrašas “Neįmanoma atlikti jūsų operacijos” ir kortelė grąžinama.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: