Už akademinius pasiekimus - skatinamosios stipendijos doktorantams
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Didinamos finansinės investicijos į perspektyviausius jaunuosius Lietuvos mokslo protus. Šalia įprastos doktorantūros stipendijos geriausieji daktaro laipsnio siekiantys jaunieji tyrėjai galės gauti stipendijas už akademinius pasiekimus ir paramą kelionėms į tarptautinius mokslinius renginius.

Tokios papildomos skatinimo priemonės numatytos šiandien priimtame LRV nutarime dėl valstybės paramos doktorantams.

„Doktorantūra – mūsų šalies mokslo ateitis, tad labai svarbu joje išlaikyti ir į ją pritraukti geriausius ir perspektyviausius protus, kad turėtume naujų pajėgų modernizuotose mokslo institucijose, kuriamuose mokslo ir verslo slėniuose.

Norime sudaryti tam sąlygas skatindami jaunuosius tyrėjus siekti kuo geresnių mokslo rezultatų ir aktyviai įsilieti į tarptautinę mokslinių tyrimų erdvę, – sako švietimo ir mokslo viceministrė Nerija Putinaitė. – Kryptingos ir efektyvios valstybės investicijos į geriausius doktorantus – tai dar vienas mokslo ir studijų reformos įgyvendinimo žingsnis.“

Aktyviai vykdantys mokslinius tyrimus doktorantai bus skatinami specialia stipendija už akademinius pasiekimus, jos dydis galės siekti iki 1040 litų (8 bazinių socialinių išmokų – BSI – dydžio) per mėnesį.

Stipendija bus skiriama vieneriems metams. Kartu su šia stipendija jie taip pat galės kartą per metus gauti finansinę paramą kelionėms į tarptautinius mokslinius renginius pristatyti savo vykdomus tyrimus, vienam asmeniui per metus šiam tikslui numatoma iki 3900 litų (30 BSI).

Iki šiol geriausi doktorantai galėjo pretenduoti į daug mažesnes – iki 390 litų (3 BSI) – mokslines stipendijas, jas administravo Valstybinis studijų fondas. Tikslinė parama doktorantų dalyvavimui tarptautiniuose moksliniuose renginiuose – visiškai nauja, pirmą kartą vykdoma iniciatyva.

Stipendijomis ir parama siekiama skatinti doktorantų mokslinį iniciatyvumą, remti naujas mokslines ir kūrybines idėjas ir eksperimentinės plėtros darbus.

Valstybės paramą geriausiems doktorantams konkurso būdu pagal pateiktas paraiškas skirs Lietuvos mokslo taryba. Atrenkant kandidatus bus vertinamas mokslo darbų lygis ir kiekis.

2012 m. bendrai šiam tikslui planuojama skirti apie 2,8 mln. litų, stipendiją ir kelionės išmoką galės gauti mažiausiai 170 doktorantų.

Parama aktyviai vykdantiems mokslinius tyrimus doktorantams bus papildoma finansinė paskata prie šiuo metu visiems doktorantūros studentams mokamos stipendijos. Pirmaisiais doktorantūros metais valstybės finansuojamiems doktorantams kas mėnesį mokama 1079 litų (8,3 BSI), antrais-ketvirtais metais – 1248 litų (9,6 BSI) stipendija. Mokslo ir studijų institucijos doktorantams gali teikti skatinamąsias stipendijas savo nustatyta tvarka, lėšos joms yra įskaičiuotos į valstybės finansuojamų studijų kainą.

Šiuo metu Lietuvoje daktaro laipsnio siekia apie 3 tūkstančius jaunųjų tyrėjų, kasmet ginama per 400 disertacijų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: