(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Per savaitę „Brent“ nafta Londono biržoje pabrango 2,5 JAV dolerio. Šiandien jos barelis kainuoja 80,2 JAV dolerių. Pasak „Lietuva Statoil“ Pardavimų ir tiekimo departamento direktoriaus Giedriaus Bandzevičiaus, naftos žaliavos kaina kilo dėl užsitęsusių žiemiškų orų Šiaurės Amerikoje, Europoje ir Azijoje, kurie padidino naftos ir kuro poreikius pasaulio rinkose. Prognozuojama, kad artimiausiu metu šalčiai nesitrauks, o tai, tikėtina, neleis naftos ir degalų kainoms kristi.

Praėjusią savaitę JAV išaugo naftos žaliavos atsargos. Tai lėmė padidėjęs žaliavos importas, sumažėjusios naftos perdirbimo gamyklų veiklos apimtys ir prasidėję planiniai remontai stambiose JAV ir Kanados naftos perdirbimo gamyklose. Naftos žaliavos kainos kilimą praėjusią savaitę lėmė ir pagerėję pramonės veiklos rodikliai Didžiojoje Britanijoje ir Vokietijoje, daugiau nei tikėtasi sumažėjęs nedarbas ir nežymiai augusi mažmeninė prekyba. Tai kėlė investuotojų lūkesčius ir didino naftos žaliavos kainas pasaulio biržose.

Dar viena naftos žaliavos kainos kilimo priežastis – Kinijoje pradėtas antras naftos žaliavos atsargų strategijos įgyvendinimo etapas. Analitikų manymu, ateityje Kinija, būdama viena iš didžiausių pasaulio ekonomikų ir reguliariai skelbdama šalies naftos atsargas, turės tiesioginės įtakos naftos kainų pokyčiams Azijos rinkose. Kinija taip pat ėmėsi veiksmų, siekdama reguliuoti vartojimą šalyje. Ketvirtadienį Kinijos centrinis bankas padidino bazinę palūkanų normą. Rinka į tai sureagavo kaip į signalą, jog Kinijos Vyriausybė griežtina ekonomikos politiką ir, brangindama skolinimąsi, nori riboti vartojimą ir eliminuoti nekilnojamojo turto kainų burbulo galimybę. Dėl to Kinijos akcijų indeksai smuktelėjo žemyn, tuo pačiu pristabdydami ir naftos kainos augimą.

Roterdamo biržoje kilo naftos produktų Platts indeksai

Per savaitę naftos produktų indeksai Roterdamo biržoje kilo. Benzino „Platts“ indeksas išaugo 25 JAV doleriais, dyzelinas – 17 dolerių. Dėl atšalusių orų pasaulio rinkose ypač išaugo dyzelino paklausa.

Nuo gruodžio vidurio litras benzino didmeninėje rinkoje pabrango 9 ct, dyzelinas 17 ct, o dujos – 7 ct. Tuo metu mažmeninėje rinkoje dėl aktyvios konkurencijos tarp degalinių ir šventinių nuolaidų A-95 markės benzino litras pigo 15 ct, dyzelinas – 7 ct. Dujų kaina išaugo 7 ct.

Per pirmąją šių metų savaitę didmeninėje rinkoje degalai ir toliau brango: litro benzino kaina pakilo 8 ct, dyzelino – 6 ct, o dujų 5 ct. Mažmeninė rinka atkartojo gruodžio ir sausio mėnesio didmeninės rinkos tendencijas ir todėl litras benzino pabrango 17 ct, dyzelinas – 18 ct, o dujos – 5 ct.

Pasak G. Bandzevičiaus, šiuo metu benzino kaina pasiekė panašų lygį kaip 2008 m. liepą, kai naftos žaliavos barelis kainavo 140 JAV dolerių. Tačiau reikia įvertinti, kad nuo 2009 metų degalų akcizas išaugo 38 ct, 3 proc. padidėjo PVM mokestis ir pasikeitė dolerio kursas, kuriuo vyksta atsiskaitymai rinkoje. 2008 m. liepą doleris siekė 2,18 Lt, o dabar jis kainuoja 2,40 Lt. Šiuo metu akcizai ir kiti mokesčiai sudaro 64 proc. benzino kainos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: