(c) Organizatorių archyvo nuotr.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras su „Eurobasket 2011“ organizatoriais inicijavo projektą „Užteks tylėt.“, kurį įgyvendinant daugelyje Lietuvos miestų iki gruodžio 31 d. galima nemokamai ir konfidencialiai atlikti ŽIV tyrimą, kurio atsakymą žmogus gauna per 15 minučių.

Rugpjūtį, kai startavo projektas „Užteks tylėt.“, buvo atlikti 176 nemokami ŽIV tyrimai visoje Lietuvoje. Deja, du iš jų yra teigiami, o ŽIV infekuoti žmonės yra šokiruoti, nes sužinoję apie projektą „Užteks tylėt.“ pasitikrinti nemokamai dėl ŽIV jie atėjo profilaktiškai.

Taigi vien tarti „Užteks tylėt.“ nepakanka. Akcijos iniciatoriai ir partneriai toliau tęsia akciją ir organizuoja triukšmingą „Užteks tylėt.“ maršą per Kauno centrą.

Maršas prasidės rugsėjo 16 dieną, 14 val. Kaune Laisvės alėjoje prie Kauno soboro. Kad eitynės vyktų garsiau, visiems jų dalyviams akompanuos Lietuvos valstybinis pučiamųjų instrumentų orkestras „Trimitas“.

Netylėti ir stebėti eitynių kviečiami visi Kauno gyventojai bei miesto svečiai. Vėliau maršas persikels į sirgalių zoną prie krepšinio arenos Kaune.

„ŽIV klastingas. Užsikrėtęs žmogus gali keletą metų nesijausti ligotas. ŽIV infekcijai progresuojant imuninė sistema silpsta pamažu. Todėl labai svarbu kartais profilaktiškai kievienam iš mūsų, jei kyla nors menkiausia abejonė dėl savo sveikatos, pasitikrinti dėl ŽIV. Dabar tai visiškai nemokamai gali padaryti bet kuris sąmoningas Lietuvos Respublikos pilietis“, – sako ULAC direktorius dr. doc. Saulius Čaplinskas.

Taip pat vienas „Užteks tylėt.“ tikslų yra gydyti ŽIV / AIDS stigmą Lietuvoje. „Atlikti ŽIV tyrimą nėra gėdinga. Tai rūpinimasis savo sveikata“, – sako Lietuvos krepšinio rinktinės kapitonas Robertas Javtokas, kuris pats atliko ŽIV tyrimą Klaipėdoje. Daugiau informacijos apie renginį ir vietas, kuriose galima nemokamai atlikti ŽIV tyrimą, galima rasti čia.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: