lsdp.lt archyvo nuotr.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis ragina Odontologų rūmus labiau rūpintis prižiūrimų įstaigų medicinine dokumentacija, praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Pirmadienį vykusiame ministro ir Odontologų rūmų susitikime buvo aptarti dokumentacijos pažeidimai odontologijos klinikose – Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) pernai nustatė, kad kai kurie kabinetai vengdavo pildyti medicinos korteles.

“Tai fundamentalūs dokumentai, už kurių slypi viskas – paslaugų kokybė, kaina, kaštai, paciento žalos atlyginimas ir kiti dalykai. Jie yra apleisti”, – susitikime kalbėjo V.P.Andriukaitis.

Paciento kortelėse odontologai privalo kaupti duomenis apie ligoniams atliktas procedūras, manipuliacijas. Kai tokių kortelių nėra, neįmanoma nustatyti, kokios paslaugos atliktos pacientui, kokios jų kainos, taip pat – ar pacientas buvo tinkamai gydytas, kokios medžiagos panaudotos.

Be duomenų iš kortelės pacientas netgi neturi juridinio pagrindo reikalauti žalos atlyginimo, jei turi pretenzijų odontologui.

Praėjusias metais VMI vykdė akciją “Balti chalatai”. Kaip praneša VMI, akcijos metu atlikti 423 kontrolės veiksmai sveikatos priežiūros, odontologijos ir veterinarijos paslaugas teikiančiose įmonėse. 74 procentuose jų rasta pažeidimų.

Taip pat priskaičiuota beveik 1,37 mln. litų papildomų mokesčių, o nustatyta deklaruoto pelno padidinimo (nuostolio sumažinimo) suma siekia 4,5 mln. litų.

“Vykdant projektą nustatyta, kad įmonėse neapskaitoma nemaža dalis pajamų, nes po atliktų operatyvių patikrinimų mokesčių mokėtojais deklaruodavo 60-80 procentų, o kai kuriais atskirais atvejais – 2-5 kartus, didesnes pajamas. Pavyzdžiui, chirurginės odontologijos paslaugas teikiančiame kabinete kiekvienos procedūros metu vidutiniškai sunaudoti trys, o kai kuriais atvejais ir penki dantų implantai, tuo tarpu pajamų apskaitoma kaip už vieną. Taip pat pastebima, jog privačios medicinos sektoriaus įmonių vadovai gyvena ne pagal “kišenę” – štai vienos nuostolingai dirbančios veterinarijos klinikos vadovui įmonės metai iš metų patiriami nuostoliai nesutrukdė įsigyti žemės sklypo, gyvenamąjį namą, jį rekonstravo. Tačiau realių įmonės vadovo pajamų šaltinių šiems pirkiniams ir rekonstrukcijai pagrįsti pritrūko”, – rašoma VMI pranešime.

SAM praneša, kad per šiuos patikrinimus odontologijos įstaigose nustatyta “ne tik daug įvairių finansinių, bet ir tiesiogiai su sveikatos priežiūros paslaugų teikimu ir dokumentų pildymu susijusių teisės normų pažeidimų”.

Anksčiau skelbtais SAM duomenimis, medicininių kortelių tikrintojai nerado dvylikoje klinikų – pernai V.P.Andriukaitis, susitikęs su Odontologų rūmų atstovais, teigė reikalausiantis, kad šioms įstaigoms būtų stabdomos licencijos.

Tačiau pirmadienį vykusio susitikimo metu ministras buvo informuotas, jog šių priemonių nebuvo imtasi, o odontologų atstovai suabejojo VMI tyrimo duomenų patikimumu.

Odontologų rūmai išduoda odontologijos praktikos licencijas, burnos priežiūros specialisto praktikos licencijas fiziniams bei licencijas odontologinės priežiūros (pagalbos) įstaigoms juridiniams asmenims.

VMI projektą “Balti chalatai” planuoja vykdyti ir 2014 metais.

Reklama: Dantų implantavimas Šiauliuose

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: