politologas.lt nuotr.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis teigia, kad stadione Poznanėje Lenkijos futbolo aistruolių pakabintas lietuvius įžeidžiantis plakatas buvo Lietuvos specialiųjų tarnybų surengta provokacija.

“Plakatai – tokie ir panašūs – yra specialiųjų tarnybų darbas. Ne pirmas kartas, kada iškeliami plakatai”, – LNK Žinioms pirmadienį sakė jis.

Paprašytas patikslinti, kokias tarnybas jis turi omenyje, politikas sakė, kad jos “gali būti ir mišrios, daugiausia čia yra darbas spectarnybų mūsiškių – žinot puikiai, kaip jie dirba”. Jis taip pat aiškino, kad yra “dvigubų, trigubų agentų, jie savo darbą dirba”.

Tuo metu Lenkijos spauda skelbia, kad Poznanės stadiono apsauga žinojo apie planuojamą antlietuvišką išpuolį mače tarp “Lech” ir “Žalgirio”. Tai pripažino Poznanės klubo apsaugos vadovas Henrykas Szlachetka (Henrikas Šlačetka). Jis tvirtino gavęs trumpąją žinutę iš klubo aistruolių, kad bus iškeltas transparantas, buvo nurodytas ir užrašo turinys.

Apsaugininkai stadione ėmė ieškoti šio maždaug 50 metrų ilgio audeklo, bet nesugebėjo rasti. Paaiškėjo, kad transparantas slėptas futbolo aistruolių patalpose stadione, nuo kurių raktus turėjo tik “Lech”fanai.

Vis dėlto Lietuvos lenkų rinkimų akcija teigia, kad tai suplanuota provokacija, surengta su specialiųjų tarnybų žinia.

“Visų šių provokacijų mastas rodo, kad be specialiųjų tarnybų žinios jų surengti neįmanoma”, – antradienio popietę išplatintame pranešime teigia partija.

LLRAnurodė smerkianti incidentą, ir nurodė, kad “nuolatinis plakate užrašytų absurdiško turinio žodžių kartojimas yra kaip tik tas, kas yra reikalinga ir ko siekia provokatoriai”.

Lenkijos prokurorai pirmadienį pradėjo tyrimą dėl šio incidento. Tyrėjai aiškinasi, ar iškeltą užrašą galima laikyti viešu žmonių grupės įžeidimu dėl jų tautybės.

Per praėjusį ketvirtadienį Poznanėje vykusias UEFA Europos lygos atsakomąsias rungtynes “Lech” aistruoliai tribūnose išskleidė transparantą su užrašu “Lietuvių chame, klaupkis prieš lenkų poną”. Reaguodama į šį incidentą, UEFA paskelbė skirsianti baudą Poznanės klubui, o Didžiosios Lenkijos vaivadijos administracijos vadovas uždarė “Lech” sirgaliams rezervuotą stadiono tribūną, kurioje buvo iškabintas įžeidžiantis užrašas.

Šias rungtynes “Lech” laimėjo rezultatu 2:1, tačiau į kitą Europos lygos etapą pateko Lietuvos klubas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: