V. V. Landsbergio
(c) Organizatorių archyvo nuotr.
A.Storpirštis

Kompanija „Laimingi žmonės“ pristato premjerą – režisieriaus Vytauto V. Landsbergio spektaklį „Atėjau, pamačiau, negalėjau“ (arba – „Visiškas Rudnosiukas“).

„Pirmas vaikas visuomet būna netikėtas pačiam sau“, – apie naują spektaklį, pastatytą pagal pirmąją savo pasakų ir anekdotų knygą „Rudnosiuko istorijos“, kalba režisierius Vytautas V. Landsbergis.

Rudnosiukas – tai kiekviename iš mūsų gyvenantis vaikas, niekaip neišmokstantis gyventi pagal suaugusiųjų pasaulio taisykles.
„Ko siekiu Rudnosiuko istorija?

Kad mes nesurimtėtume, kad prisimintume vaikystę, nusimetę oficialumo kaukę. Kas tas Rudnosiukas, kas tas minkštas meškiukas? Tai – mūsų siela, mūsų džiaugsmas, mūsų spontaniškumas, nebijojimas elgtis kvailai ar taip kaip norisi. Juk ir cirke būna rausvaplaukis klounas, kuris truputį nevykėlis, truputį kvailas, tačiau jis yra išmintingiausias“, – sako V. V. Landsbergis.

Anot menininko, spektaklis skiriamas suaugusiems vaikams nuo 14 iki 99,9 metų. „Rudnosiuko istorijos“ 1994 metais buvo pripažinta geriausia tų metų vaikams knyga. Šiame linksmai liūdname absurdo monospektaklyje vaidins Ainis Storpirštis. Tai antras aktoriaus darbas kartu su V. V. Landsbergiu. Pirmas spektaklis buvo „Angelų pasakos“, kur A.Storpirštis vaidino kartu su tėčiu Gediminu Storpirščiu.

„Ainis labai puikiai susitvarkė su vaidmeniu. Kad Rudnosiuką suvaidintum, pačiam reikia būti šiek tiek kvaištelėjusiam“, – juokiasi režisierius.

„Turime bendrų taškų požiūryje į gyvenimą“, – sako aktorius. Monospektaklis – iššūkis A. Storpirščiui, tačiau viską atsveria tai, kad pagrindinė tema artima sielai. Aktorius stebisi keistomis suaugusiųjų pasaulio taisyklėmis: kai suaugęs žmogus užgauna ar įžeidžia mažą vaiką, jis jaučiasi negerai.

„Nors fizinis kūnas pasikeičia, daugelyje žmonių tas pats vaikas širdimi ir siela išlieka. Neatsargiai elgdamasis, gali tokį žmogų stipriai sužaloti“, – surimtėja A. Storpirštis.

„Ainis labai puikiai susitvarkė su vaidmeniu. Kad Rudnosiuką suvaidintum, pačiam reikia būti šiek tiek kvaištelėjusiam“, – juokiasi režisierius.

„Šis spektaklis ir yra bandymas jaukiai pasikalbėti, todėl naudojamos ir dainos, dainuojamoji poezija su M.Martinaičio tekstais. Eglė Sirvydytė parašė muzikinius dainų apipavidalinimus“, – spektaklį pristato V. V. Landsbergis.

„Rudnosiukas – lyg antidepresantas, lyg mažytė psichoterapija tiems, kurie pasiilgo tikrumo, kurie nori sugrįžti į save“, – reziumuoja režisierius.

„Rudnosiuko istorijos“ išpopuliarėjo ne tik tarp vaikų, bet ir tarp tėvų. Pagal apklausas, ją ypatingai mėgsta studentų publika.

Spektaklio „Atėjau, pamačiau, negalėjau“ premjera lapkričio 6 ir 10 d., 19 val., Vilniuje, „Lėlės“ teatre (Arklių g. 5), lapkričio 11 ir 14 d., 18 val. Kauno valstybiniame lėlių teatre.

Organizatorių informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: