© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos banko vadovas pareiškė, kad viena valstybės problemų yra viešieji finansai. Vitas Vasiliauskas sako, kad nuo nepriklausomybės atkūrimo Lietuva dar nėra turėjusi perteklinio biudžeto ir jo net nesiekia. Tuo metu finansų ministras Rimantas Šadžius sako, kad kitų metų valstybės pajamos suplanuotos realistiškai.

“Kalbant apie struktūrinį deficitą, pastebime, kad mažiau ambicingi planai yra negu tie, kuriuos mes esame pasižadėję prieš euro grupę ir kuriuos turėtume vykdyti dėl sveikos sistemos. Antrus ar trečius metus iš eilės perskaičiuojameį mažiau ambicingus tuos struktūrinio deficito skaičius ir dabar perviršį numatome pasiekti tik berods 2017 metais. Mane tai neramina, mus, kaip instituciją tai neramina. Nes mes kasmet su kiekvienu biudžetu lipame ant to pačio grėblio – atidedam vėliau. Niekada nuo nepriklausomybės atkūrimo nesame turėję perteklinio biudžeto. Aš manau, kad tai yra mūsų viešųjų finansų problema ir tai yra mūsų valstybės problema”, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete, svarstant kitų metų valstybės biudžeto projektą, teigė V.Vasiliauskas.

Centrinio banko vadovas sakė, jog jam kelia susirūpinimą ir kitų metų pajamų planas.

“Mes labiau pesimistiški dėl pajamų dalies. Todėl mes ir sakome, kad pajamų dalis kelia susirūpinimą”, – teigė V.Vasiliauskas.

Tuo tarpu R.Šadžius sako, kad 2015 metų pajamos suplanuotos realistiškai.

“Susiprognozavome pajamas realistiškai. Tą planą, kuris dabar yra parašytas, jeigu nevyks kažko labai netikėto, pagal dabartines prognozes, kaip kitais metais turėtų šalies ūkis vystytis, turėtume įvykdyti”, – komiteto nariams pareiškė R.Šadžius.

Jis pabrėžė, kad erdvės darbo vietų skaičiau augimui dar yra, nors šiuo metu yra rekordinis skaičius laisvų darbo vietų šalies ūkyje.

Pasak V.Vasiliausko, Finansų ministerija prognozuoja per didelį darbo užmokesčio fondo augimą – 6,6 proc., LBprognozė – 5,3 proc.

“Kadangi akcentas dedamas į GPM, čia yra savivaldybių klausimai. Išskirčiau Vilniaus miestą, kuris, deja, antrus metus iš eilės vietoj to, kad, kaip yra skatinamas teisės aktais, mažintų savo kreditorinius įsipareigojimus, juos tik didinasi. Tuo tarpu kitos savivaldybės mažinasi – susimažino 18 proc.”, – teigė LB vadovas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: