LR Energetikos ministerija © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos valdžios atstovams baigus derybas su Rusijos dujų milžine “Gazprom” dėl jos turimų dujų įmonių akcijų, turėtų išaiškėti, kokia bus Energetikos ministerijos pozicija dėl prieš “Lietuvos dujų” vadovus inicijuoto tyrimo. Šiame teisiniame procese valstybei, tikėtina, teks bylinėtis su jos pačios valdoma bendrove.

Situacija tapo subtili, nes nuo šios savaitės didžiausia gamtinių dujų tiekimo ir skirstymo bendrovės “Lietuvos dujos” akcininke tapo valstybės valdoma “Lietuvos energija”, rašo eversus.lt.

“Lietuvos dujų” veiklos tyrimas ir bendrovės akcininkų pasikeitimas yra paraleliniai procesai. Todėl, jeigu Energetikos ministerija matys, kad valstybei perėmus bendrovės kontrolę, nebelieka ginčo esmės, ji tą procesą paprasčiausiai galės nutraukti”, – portalui sakė advokatų profesinės bendrijos MAQS Law Firm vadovaujantis partneris Deividas Soloveičikas. Jis mano, kad dėl akcininkų pasikeitimo “Lietuvos dujų” veiklos tyrimo negalima tiesmukai laikyti valstybės ginču su valstybe.

Energetikos ministerijos atstovai teigė kol kas negalintys atskleisti, koks bus jų sprendimas dėl “Lietuvos dujų” veiklos tyrimo. Šia tema jie esą nekalbės tol, kol vyks derybos su “Gazprom” dėl “Lietuvos dujų” ir “Amber Grid” akcijų išpirkimo.

“Lietuvos energija” nėra šio teisinio proceso dalyvė. Klausimas yra kompleksiškas ir sudėtingas, susijęs su kitais procesais ir arbitražu, todėl reikia laiko įvertinti tyrimo turinį, galimų sprendimų pasekmes, ir tuomet daryti sprendimus”, – komentuoja “Lietuvos energija”.

Nuo 2011 metų trunkantis buvusios Vyriausybės inicijuotas ginčas dėl “Lietuvos dujų” veiklos tyrimo ir galimo įmonės vadovų veikimo “Gazprom” šiuo metu sustabdytas. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) pernai lapkritį sustabdė bylą ir lauks, kol Europos Sąjungos Teisingumo Teismas (ESTT) pasisakys, ar Lietuvoje bus pripažintas ir vykdomas 2012 metų liepos 31 dienos Stokholmo arbitražo sprendimas dėl “Gazprom” nustatytos dujų kainos Lietuvai.

Energetikos ministerija bylinėjasi su “Lietuvos dujų” valdybos nariais – “Gazprom” valdybos vicepirmininku Valerijumi Golubevu ir valdybos nariu Kirilu Selezniovu bei “Lietuvos dujų” generaliniu direktoriumi Viktoru Valentukevičiumi. Ministerija, be kitų reikalavimų, prašė teismo iš valdybos atšaukti “Gazprom” atstovus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: