(c) Stock. xchng archyvo nuotr.

Kauno miesto ir rajono šilumos vartotojams pateikiama informacija, kiek šilumos buvo suvartota per 2011 m. vasario mėnesį.

Kaip buvo prognozuota ir anksčiau pranešta, vasario mėnesio šilumos suvartojimas buvo didesnis nei sausio ir mažesnis nei gruodžio. Vidutinė vasario mėnesio temperatūra buvo net 4,5 laipsnio žemesnė nei sausio, todėl ir šilumos poreikis buvo 12 proc. didesnis. Tačiau visgi, lyginant su praėjusiųjų metų gruodžiu, kurio vidutinė oro temperatūra buvo labai panaši, šilumos suvartota buvo apie 10 proc. mažiau, nes ir pirmoji vasario dekada nebuvo tokia šalta, ir pats mėnuo už gruodį net 3 dienomis trumpesnis. Beje, šilumos kaina visus tris mėnesius buvo tokia pati: 23,48 cento už kilovatvalandę be PVM (kai šilumos punktai priklauso vartotojui).

Lyginant su praėjusiųjų metų vasariu, šiemetinis buvo 3,5 laipsnio šaltesnis ir šilumos kaina buvo 2,56 cento už kilovatvalandę (be PVM) didesnė.

Prognozuojama, kad daugiausia mokėti už šilumą teks senos statybos neatnaujintų 3 aukštų daugiabučių gyventojams: jų mokėjimas sieks 8,68 Lt už kvadratinį metrą. Mažiausiai mokės vieno iš naujos statybos daugiabučių gyventojai. Jų mokėjimas turėtų būti vos 2,89 lito už kvadratinį metrą. Vidutiniškai tokių namų gyventojai už vasario mėnesį mokės 3,65 ir 3,78 lito už kvadratinį metrą, priklausomai nuo to, kam priklauso šilumos punkto įrenginiai. Prognozuojamas miesto vidurkis yra 6,67 ir 6,91 lito už kvadratinį metrą, priklausomai nuo to, kam priklauso šilumos punkto įrenginiai.

Pabrėžtina, kad pati šilumos kaina 2011 m. vasario mėnesį nesikeitė. Ji nesikeičia jau nuo 2010 m. lapkričio: vienanarė šilumos kaina kai šiluma tiekiama iš vartotojams priklausančių individualių šilumos punktų – 23,48 ct/kWh be PVM, vienanarė šilumos kaina kai šiluma tiekiama iš tiekėjui priklausančių grupinių ar individualių šilumos punktų – 24,33 ct/kWh be PVM.

Tuo tarpu, nuo 2010 – ųjų vasario iš Kauno termofikacijos elektrinės perkama šiluma pabrango 16,3 proc., o pagrindinis kuras, iš kurio gaminama šiluma – dujos – pabrango 7,8 proc., nuo 1114 iki 1200 Lt už 1000 kub. metrų.

Taip pat pabrėžtina, kad šilumos suvartojimas Kaune ir Kauno rajone buvo fiksuotas (skaitiklių rodmenys nuskaityti) paskutinę mėnesio dieną, t.y., taip, kaip reikalauja įstatymai ir neperkeliant jokios dalies mokėjimo į jokį kitą mėnesį.

Pagal LR Šilumos ūkio įstatymą, visas į pastatą patekęs šilumos kiekis matuojamas metrologiškai patikrintu sertifikuotu įvadiniu šilumos apskaitos prietaisu (skaitikliu) ir pagal Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos nustatytą metodiką yra paskirstomas vartotojams. Kiekvienas vartotojas moka tik už jam priskirtą šilumos kiekį.

Ūdrys Staselka

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: