(c) kaunas.lt archyvo nuotr.

2010 m. vasario 9 d. jau septintąjį kartą švenčiama Saugesnio interneto diena, minima daugiau nei 60 šalių visame pasaulyje.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė R. Vaitkienė ragina visus tėvus ir pedagogus, pažymint Saugesnio interneto dieną, pakalbėti šia aktualia tema su mažaisiais kauniečiais. Kompiuteris ir internetas ne tik naudingas, bet ir pavojingas mūsų visuomenės išradimas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos užsakymu UAB „Factus Dominus” 2005 m. atliko tyrimą „Interneto, kompiuterinių žaidimų įtaka smurtui prieš vaikus”. Apklausti 7-18 m. vaikai. Tyrimo rezultatų analizė atskleidė, kad internetu naudojasi 73 proc. apklaustų Lietuvos vaikų (7 – 18 m.). Tarp dažniausiai lankomų interneto puslapių vaikai nurodo įvairiausių žaidimų, pokalbių bei pažinčių svetainių internetinius adresus. Net 35 proc. 7-10 metų vaikų kompiuteriniams žaidimams per dieną skiria daugiau negu 2 valandas, šį laiko limitą peržengia 24 proc. 11 – 14 metų bei 10 proc. 15 – 18 metų paauglių.

Šiuolaikiniai vaikai, naudodamiesi naujausiomis technologijomis, patys gali tapti kūrėjais bei leidėjais, kurie dalinasi įvairia informacija, filmais. Kiekvienas didelis ar mažas internetinėje erdvėje gali susikurti kokį tik nori įvaizdį, o kartais netgi tapti internetinėmis įžymybėmis. Tačiau internetinė erdvė suteikia ne tik puikių galimybių, bet ir slepia daug pavojų. Pavyzdžiui, nuotraukos, vieną kartą patalpintos kokioje nors svetainėje, internete išlieka ilgą laiką – net po kelių metų bet kas gali jas rasti ir peržiūrėti. Taigi, šiandien neatsargiai išplatintos nuotraukos gali turėti įtakos Jūsų ateityje, pavyzdžiui, ieškantis darbo.

Suaugusiųjų pareiga vaikus ir paauglius išmokyti internete elgtis atsakingai, apgalvotai kurti savo įvaizdį, laikytis saugių bendravimo taisyklių su nepažįstamais, neplatinti internete nuotraukų ar kitos asmeninės informacijos.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro psichologė R. Vaitkienė pataria vaikams ir paaugliams, kaip derėtų elgtis internetinėje erdvėje:

• Niekada neik į susitikimus su asmenimis, su kuriais susipažinai internete.
• Jeigu jau sutarei susitikti, būtinai tegul su tavimi eina ir tavo tėvai arba kažkas iš artimųjų.
• Niekada neišduok savo pilno vardo, adreso, telefono numerio ar kitos asmeninės informacijos. Papasakok savo tėvams arba artimiesiems, jeigu internete susidūrei su kažkuo, kas privertė tave jaustis nejaukiai.
• Pokalbių svetainėse venk individualių pokalbių su nepažįstamais (tai galima daryti tik su kitais gerai pažįstamais dalyviais).
• Blokuok pokalbių svetainėse tuos vartotojus, kurie yra įkyrūs, siunčia žinutes (ar kitą informaciją), kuri tau nepatinka. Jokiu būdu neatsakinėk į jų papildomus užklausimus.

Kauno miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, minėdamas vasario 9-tąją -Saugesnio interneto dieną, kartu su mokyklų visuomenės sveikatos priežiūros specialistėmis, organizuoja mokyklose akciją „Saugesnio interneto diena” mokiniams.

Akcijos metu visuomenės sveikatos priežiūros specialistės kartu su mokyklos bendruomene skatins moksleivius saugiai ir atsakingai naudotis internetu bei mobiliosiomis technologijomis. Taip pat diskusijų metu bus pristatytos prevencinės priemonės vaikams patrauklia forma.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: