(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Lapkričio 10–12 d. universiteto džiazo festivalis „VDU Jazz Jungtys“ jau ketvirtus metus iš eilės pakvies klausytojus į trijų dienų laisvo džiazo maratoną, kurio dalyvių projektai plečia džiazo sampratos ribas ir nenuilstamai ieško naujų išraiškos formų.

Bilietai į koncertus jau pasirodė prekyboje. Spalio 23 d., sekmadienį, vyks koncertas, pasiūlysiantis susipažinti su įdomiais džiazo atlikėjais ir būsimais „VDU Jazz Jungčių“ dalyviais artimiau.

Spalio 23 d., sekmadienį, 19 val., Ryšių klube, Ryšių istorijos muziejuje įvyks „Angiuli Jazz Connections“ koncertas – italų kontrabosininkas Francesco Angiuli ir belgų būgnininkas Jelle Van Giel surengs pasirodymą drauge su Dominyku Vyšniausku (trimitas) ir festivalyje vėliau koncertuosiančiais Arnu Mikalkėnu (klavišiniai) bei Tomu Razmumi (saksofonas). Originalioje programoje klausytojai išgirs neo bop ir hard bop stiliaus kompozicijas.

Pasirodyme persipina lyrika ir temperamentas, jėga ir subtilus garso bei tylos santykio pajautimas. Bilietai į koncertą parduodami Ryšių muziejaus kasoje (Rotušės a. 19, Kaunas) trečiadieniais-sekmadieniais 10–18 val.

F. Angiuli – kontraboso virtuozas, pavergiantis savo lyriškomis melodijomis, atlikimo nuoširdumu ir įtaiga. Šiuo metu šis žymus atlikėjas vakarų Europoje aktyviai koncertuoja drauge su ne tik labai aukšto lygio jaunais atlikėjais (Joao Lobo, Walter Wolff, Chris Johansen, Andreas Fryland ir kt.), bet ir su patyrusiais scenos vilkais (Teddy Charles, Steve Grossman, Evan Parker, Rachel Gould ir t. t.).

Kameriškumu bei artimu klausytojo ir atlikėjo ryšiu išsiskiriantis festivalis „VDU Jazz Jungtys“ šiemet vyks Kauno dramos teatre, Džiazo palėpėje, „Punto Jazz“ klube ir Ryšių istorijos muziejuje.

Kauno jaunimo apdovanojimuose šiemet išrinktas metų renginiu, festivalis sugrįžta išaugęs: koncertuose bus pristatyta ne viena premjera, programoje išvysime iš Suomijos, Estijos, Prancūzijos ir JAV atvykusių atlikėjų pavardes, tarp kurių yra ir visame pasaulyje garsių džiazo meistrų.

Tarp pagrindinių šių metų festivalio naujienų – meistriškumo kursai atlikėjams, lapkričio 10–11 d. vyksiantys VDU Muzikos akademijoje, ir atviros diskusijos apie muziką, kurias ves žinomi džiazo prodiuseriai.

Džiazo festivalį lapkričio 10 d. atidarys kvarteto „Innkvisitio“ lydimas Mikko Innanenas, kuris lankėsi garsiausių festivalių scenose ir jau pelnė ne tik džiazo kritikų simpatijas, bet ir „Nordic Music Prize“ apdovanojimo nominaciją. Retrofuturistines ir nenusakomo svingo prisodrintas kompozicijas atliekančiame kvartete groja ir Lietuvos džiazo ambasadoriumi vadinamas saksofonistas Liudas Mockūnas.

Festivalis ir toliau lieka ištikimas jauniesiems atlikėjams. Atidaryme pasirodys kvintetas „Flow Low“, kuriame muzikuoja jaunosios kartos Lietuvos instrumentalistai, ieškantys subtilaus ansambliškumo, visa apimančios estetikos bei kompozicijos ir improvizacijos darnos.

Vėlų vakarą į naktines džiazo sesijas pakvies Tanelio Rubeno kvintetas. Energingumu ir įvairiapusiškumu garsėjantis grupės lyderis T. Rubenas yra laikomas vienu įtakingiausių ir žymiausių Estijos džiazo būgnininkų, o kvinteto vokalistė Kadri Voorand – daugelio tarptautinių konkursų laureatė.

Antrąją festivalio dieną, pažymėtą šešių vienetų ženklu, – lapkričio 11 d. – pradės specialiai festivaliui susibūręs A. Gotesmano, A. Mikalkėno ir T. Razmaus „Trio 11.11“.

Vakarą pratęs festivalio organizatorių į Lietuvą pirmą kartą prisiviliotas išskirtinis improvizacinės muzikos kūrėjas Kenas Vandermarkas. Kauno dramos teatre jis koncertuos su savo naujausiu projektu, „Made to Break“, kuris vienija garsius JAV eksperimentinės muzikos kūrėjus: būgninką Timą Daisy, bosistą Daviną Hoffą bei elektroninės muzikos kūrėją Christofą Kurzmanną.
Dieną užbaigs naktinių improvizacijų sesija su naujuoju Mikko Innaneno projektu „Innkvisitio Klubi“. Kaip visuomet, jam session lauks muzikantų ateinant su savo instrumentais.

Lapkričio 12 d. festivalį baigs dvi premjeros. Vieni aktyviausių Kauno džiazo scenos kūrėjų, Arnas Mikalkėnas ir Tomas Razmus, pristatys free funk stiliaus įkvėptą projektą „Free Funk Society“. Po jų savo interaktyvią, pilną ieškojimų muziką, balansuojančią tarp senųjų melodinių linijų, improvizacijos ir humoro, pristatys svečiai iš Strasbūro, festivalio „Jazz d‘Or“ favoritai – kvartetas „La Poche a Sons“. Paskutinę ketvirtojo festivalio improvizacijų sesiją pradės 2010 m. „Vilnius Jazz Young Power“ nugalėtojai – „Vilkšu Pa Muguru“.

Kaip jau tapo įprasta, festivalio „VDU Jazz Jungtys“ renginiai sutaps su universiteto Absolventų dienomis – šia proga ir vėl žadamas bendradarbiavimas.

Bilietai į „VDU Jazz Jungtis“

Bilietų kaina – 25 Lt. Studentams, moksleiviams ir senjorams – 15 Lt. Bilietus į koncertus Kauno dramos teatre (Laisvės al. 71) platina „Tiketa“ ir teatro kasa. Bilietai į koncertą Ryšių klube parduodami Ryšių istorijos muziejaus kasoje (Rotušės a. 19).
Bilietai į jam session „Punto Jazz“ klube ir „Džiazo palėpėje“ parduodami likus dviems valandoms prieš renginį (kaina – 10 Lt).

VDU Jazz Jungtys 2011 programa:

Lapkričio 10 d., ketvirtadienis

20 val. Kauno dramos teatro fojė / Laisvės al. 71

Mikko Innanen & „Innkvisitio“ su Liudu Mockūnu (Suomija – Lietuva)

„Flow Low“ (Lietuva)

23 val. „Ryšių” klubas / Ryšių istorijos muziejus / Rotušės a. 19

Naktinė džiazo sesija

„Tanel Ruben Quintet“ su Kaadri Voorand (Estija)

Bendradarbiaujant su Lietuvos ir Estijos džiazo federacijomis

Lapkričio 11 d., penktadienis

20 val. Kauno dramos teatro fojė / Laisvės al. 71

„Trio 11.11“ (Lietuva)

Ken Vandermark ir „Made to Break“ (JAV)

23 val. Punto Jazz Club / Kęstučio g. 6

Jam Session

„Innkvisitio Klubi“ (Suomija)

Lapkričio 12 d., šeštadienis

16 val. Kauno dramos teatro fojė / Laisvės al. 71

Atvira diskusija

„NoBusiness Records“ prodiuseris Danas Mikalionis / „Loftų kultūra džiaze“ renginys nemokamas

19 val. Kauno dramos teatro fojė / Laisvės al. 71

„Free Funk Society“ (Lietuva)

„La Poche a Sons“ (Prancūzija)

23 val. Jazz Palėpė / Kęstučio g. 6

Jam Session

„Vilkšu Pa Muguru“ (Lietuva)

Lapkričio 10–11 d. VDU Muzikos akademija / V. Čepinskio g. 5

Meistriškumo kursai

VDU informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: