(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Trečią lapkričio ketvirtadienį minimą UNESCO Pasaulinę Filosofijos dieną Kauno Vytauto Didžiojo universiteto studentai išprovokavo universiteto rektorių netradicinėms lažyboms. Vytauto Didžiojo universiteto filosofijos studentai įsipareigojo naujoms knygoms surinkti 10 000 litų, o rektorius prof. hab. dr. Zigmas Lydeka jų sėkmės atveju universitete atidaryti specializuotą Filosofijos skaityklą.

Specialiai šiam tikslui buvo sukurtas akcijos tinklapis www.100×100.lt, kurio pavadinimu siekiama parodyti, jog surinkti 10 000 litų nėra taip sunku, kaip gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio – tereikia, kad 100 žmonių paaukotų po 100 litų.

VDU filosofijos dėstytojai ir studentai šiandien neturi specializuotos skaityklos, kurioje būtų pasiekiamos visos universitete esančios filosofijos studijoms reikiamos knygos. Pasak studentų, kai kurias reikiamas knygas jie randa universiteto bibliotekos fonduose, tačiau dalis jų yra perneštos į įvairias universiteto skaityklas ar tiesiog yra paliktos Filosofijos katedroje. Tai trukdo kokybiškoms studijoms bei neleidžia pasakyti, kiek ir kokių filosofijos knygų apskritai yra universitete.

Pasak vieno iš akcijos iniciatorių trečio kurso filosofijos studento Žyginto Beručkos, „bandėme skaičiuoti, kiek gi mums aktualių filosofijos knygų yra universitete, tačiau tai padaryti neįmanoma dėl specifinės, specializuotai literatūrai nepritaikytos universiteto katalogų sistemos. Tai ypač aktualu rašant bakalauro ar magistro studijų baigiamąjį darbą, kai tenka naudoti ypač daug antrinės literatūros. Jau dabar, vos pradėjęs rūpintis kursinio darbo rašymu, susiduriu su problemomis. Ieškodamas literatūros savo temai, turiu iš karto tikrinti bent kelias vietas, susidomėjęs bibliotekoje esančios knygos pavadinimu, turiu atstovėti eilę, sulaukti fonduose esančios knygos kartais tik tam, kad tik metęs akį į ją, suprasčiau, kad ji man netinkama. Turbūt nesumeluosiu sakydamas, kad dabar literatūros paieška užima vos ne tiek pat laiko, kiek pats darbo rašymas.“ Už surinktas lėšas universitete esančias filosofijos knygas ketinama padaryti prieinamas visiems studentams – tam įrengtoje skaitykloje, taip pat nupirkti trūkstamų Aristotelio, Heideggerio, Kanto, fenomenologijos knygų.

Anot universiteto rektoriaus Z. Lydekos, „Vytauto Didžiojo universitetas visuomet buvo viena liberaliausių aukštųjų mokyklų Lietuvoje, tad nenuostabu, kad jis nuolatos garsėja iniciatyviais ir aktyviais studentais. Filosofų pasiūlytos lažybos čia nėra išimtis. Ir nors lažybose yra priimta siekti savo pergalės, prisipažinsiu, kad širdies kertelėje sergu už studentus.“ Džentelmenišku susitarimu lažybų pabaiga yra šių metų gruodžio 31 d.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: