(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Vakarykštis vakaras Kauno menininkų namuose buvo kitoks nei visada. Klausiate kodėl? Todėl, kad Kauno menininkų namai, turintys ilgametę gyvavimo patirtį, kuriuose nuolat vyksta koncertai, spektakliai, meno parodos bei kiti renginiai, šį kartą savo klausytojams pristatė džiazo vakarą, kuris buvo pavadintas „Svingas! Svingas! Svingas!”. Šio vakaro kaltininkai bei šeimininkai – tai visai neseniai susikūręs Kauno džiazo kvintetas.

Renginys prasidėjo trumpu pristatymu apie džiazo stiliaus muziką, kuri pradėjo formuotis XIX a. pabaigoje. Išaugus jo populiarumui pradėjo kurtis bigbendai – orkestrai, kuriuose susibūrę muzikantai atlikdavo daugiausiai Svingo stiliaus muziką. Vėliau, užgęsus šviesai, publika suprato, jog koncertas tuoj tuoj prasidės. Į salę įžengė muzikantai ir visa pupblika nuščiuvę laukė pirmųjų garsų. Ir jie nuskambėjo.

Pirmasis kūrinys prasidėjo Arvydo Joffės mušamųjų garsais. Prie jo netrukus prisijungė ir saksofonu grojęs Tomas Razmus, taip pat fortepijonu skambinęs Arnas Mikalkėnas, bosine gitara grojęs Nerijus Ardzevičius bei Arūnas Kuzminskas, kuris grojo dviem instumentais – trimitu ir fliugerhornu. Tai penkios kvinteto dalelės, kurios Kauno menininkų namuose kauniečiams sukūrė vakarą, kuris buvo pilnas šviesos ir optimizmo.

Kvintetas atliko tiek plačiai žinomus džiazo standartus, tiek ir savo kompozicijas, kurios labiausiai ir sužavėjo žmones, kurie nusprendė ketvirtadienio vakarą praleisti kartu su muzika. Muzikantai sužavėjo savo išskirtinai savitu grojimo stiliumi, kuris pasižymėjo polistilistine muzika (tai sąmoningai naudojamas kelių stilių jungimo principas). Jie atsiribojo nuo nusistovėjusių muzikinių stilistikų ir sukūrė tai, kas patinka jiems patiems. Vienas iš kvinteto narių teigė: „Mes kalbam muzikine kalba“. Muzikantų kalba turėjo skaidrų skambesį, kuri truko daugiau nei valandą, tačiau tas laikas prabėgo labai greitai.

Nuskambėjus paskutiniesiems vakaro garsams salėje, kuri buvo beveik visiškai pilna, pasigirdo „bravo“ šūksniai ir garsūs plojimai, kurie netilo iki tol, kol visi kvinteto nariai nulipo nuo scenos. Po koncerto visiems buvo aišku, jog šios penkios kvinteto dalelės atidavė klausytojams dalelę savęs bei įrodė, jog kiekvienas iš jų yra charizmatiška asmenybė, neeilinis talentas ir galiausiai – žmogus, kuriam likimas lėmė būti savo srities virtuozu bei dovanoti muziką žmonėms, kuri yra artima sielai.

Tie, kurie praleido šį nuostabų džiazo muzikos spalvų kupiną vakarą, neturėtų labai nusiminti, nes jau kitą ketvirtadienį, balandžio 1 dieną, 19 valandą Kauno menininkų namuose vėl skambės džiazas. Šį kartą vakaras vadinsis „Jazz Latin! Jazz Latin!”, kurio šeimininkai – publiką sužavėjęs Kauno džiazo kvintetas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: