Vėstant orams, į namus plūsta ligas platinantys graužikai
(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vėstant orams šiltesnio kampo ieško ir į namus plūsta įvairias ligas platinantys graužikai – pelės ir žiurkės.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai įspėja, jog graužikai gali formuoti gamtinius užkrečiamųjų ligų židinius, todėl labai svarbu juos naikinti ir sudaryti kuo nepalankesnes jų gyvenimo sąlygas.

Lietuvoje dažniausiai sutinkami ir daugiausiai rūpesčių sukelia pilkosios, juodosios žiurkės, naminės pelės, dirvinės pelės, paprastieji ir rudieji pelėnai, pelės mažylės ir kt. Visur, kur tik yra graužikų, kyla užkrečiamųjų ligų pavojus.

Dažniausios graužikų platinamos ligos: leptospirozė, jersiniozė, pseudotuberkuliozė, hemoraginės karštinės su inkstų sindromu, trichineliozė, listeriozė, tuliaremija, maras, erkinis encefalitas, Laimo liga, pasiutligė ir kt.

Labiausiai nuo graužikų kenčia senieji miesto rajonai ir ten, kur netinkamai prižiūrimos patalpos, pastatai ir teritorija, kur kaupiasi šiukšlės, statybų atliekos, nepjaunama žolė ir kt.

Reikėtų daugiau dėmesio skirti graužikų profilaktikai, o ne susizgribti tada, kai jau užsiveisė graužikai daugiabučių namų rūsiuose, prie šiukšlių konteinerių ir kitose netinkamai prižiūrimose vietose. Svarbiausia graužikų profilaktikos priemonė yra higiena ir patalpų sandarinimas (maisto, statybinių atliekų pašalinimas ir kt.).

Graužikai naikinami autorizuotais biocidais, kasmet pristatoma ir autorizuojama naujų cheminių medžiagų įvairių rūšių: pastų, granulių, grūdų ir kt. Patalpų viduje, kur negalima panaudoti cheminių preparatų (biocidų), naudojami įvairūs mechaniniai, automatiniai spąstai bei kitos necheminės priemonės.

Visiškas naujas graužikų gaudymo ir naikinimo būdas – elektroniniai pelių spąstai, panaudojant anglies dvideginio dujas, tačiau toks naikinimo būdas yra brangus.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: