© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prezidentės vetuotos Viešųjų pirkimų įstatymo pataisos per metus partijoms būtų leidusios neskaidriai panaudoti galėtų daugiau nei 1 mln. litų, sako Dalios Grybauskaitės vyriausioji patarėja teisės klausimais Rasa Svetikaitė.

“Į korupcijos riziką dėl šio įstatymo atkreipė dėmesį ir Specialiųjų tyrimų tarnyba. Kalbant apie tai, kokias sumas konkrečiai tai liestų – taip, tai būtų iš gyventojų skiriamo 1 proc. pajamų mokesčio, partijos nario mokesčių, partijų valdomo turto, fizinių asmenų aukos. Bet metinis tokių pajamų dydis gali siekti netgi iki 25 proc. ir viršyti 1 mln. litų. Matyt, tai nėra tie maži pinigai, apie kuriuos galime kalbėti”, – antradienį Žinių radijui sakė prezidentės patarėja.

Pasak R.Svetikaitės, Seimo priimtu įstatymu, kurį penktadienį vetavo prezidentė, buvo siekiama įteisinti privilegiją partijoms nesilaikyti Viešųjų pirkimų įstatymo, kai yra perkama ne valstybės biudžeto lėšomis.

“Tokia išimtis, prezidentės vertinimu, niekaip nedera su partijų lėšų naudojimo skaidrumo reikalavimais, lygiateisiškumo principu ir, pagaliau – ESteise”, – sakė R.Svetikaitė.

Anot jos, taikyti išimtis politinėms partijoms bandyta ir 2012-aisiais, kuomet prezidentė taip pat nepasirašė Viešųjų pirkimų įstatymo pataisų, kuriomis siekta politinėms partijoms visiškai netaikyti Viešųjų pirkimų įstatymo. Tačiau tuomet Seimui atmetus prezidentės veto, pataisos įsigaliojo, o Europos Komisija (EK) netrukus pradėjo Europos Sąjungos (ES)teisės pažeidimo procedūrą. Ji buvo nutraukta tik tada, kai Seimas pataisos atsisakė.

Kaip teigė R.Svetikaitė, jei įstatymą būtų pasirašiusi prezidentė, EKvėl galėtų pradėti teisines procedūras.

Pasak jos, šiemet priimta ir į Lietuvos teisę dar neperkelta direktyva politinėms partijoms leidžia netaikyti Viešųjų pirkimų taisyklių rinkiminės kampanijos metu, kai partijos perka reklamos, propagandinių filmų gamybos paslaugas. Tai numatančius pakeitimus prezidentė Seimui teikia kartu su įstatymo veto.

Įstatymą palaikanti parlamentarė, socialdemokratė Birutė Vėsaitė tvirtina, kad dabartinė tvarka, kai Viešųjų pirkimų įstatymas taikomas net ir itin smulkiems pirkiniams, yra biurokratinė, o prezidentės veto yra “panieka politinėms partijoms ir jų lengvesniam administravimui”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: