Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Didžiausio Lietuvoje kiaušinių gamintojo AB Vievio paukštynas, kuriam iškelta bankroto byla, darbuotojai nerimauja, kad kreditoriams blokuojant įmonės gelbėjimo planus, šios veikla bus sustabdyta ir jie neteks darbo. 45-us metus veikiančio paukštyno darbuotojai kreipėsi į bankroto administratorių UAB “Valeksa” ir prašo paaiškinti, kas laukia 350 paukštyne dirbančių žmonių, jei nepavyks nutraukti bankroto proceso. Naujo socialinio sprogimo pavojų įžvelgia ir Elektrėnų savivaldybės meras.

Buvo skelbta, kad paukštyno akcininkai yra pasirengę grąžinti visas Vievio paukštyno skolas ir atkurti normalią įmonės veiklą, tačiau šį siekį teisme užblokavo vienas kreditorius – “Vičiūnų” įmonių grupei priklausanti bendrovė “Bona Lux”.

“Vieviui ir visai Elektrėnų savivaldybei kiekviena sėkmingai veikianti įmonė, sukurianti darbo vietas, mokanti mokesčius ir prisidedanti prie bendruomenės gyvenimo, yra svarbi – esame labai susirūpinę tuo, kas vyksta Vievio paukštyne. Norėtume, kad ilgus metus veikusi įmonė gyvuotų ir toliau”, – sako Elektrėnų savivaldybės meras Kęstutis Vaitukaitis.

Savivaldybės įmonė UAB “Elektrėnų komunalinis ūkis” taip pat yra ir Vievio paukštyno kreditorius. Iškėlus bankroto bylą, paukštynas komunalininkams liko skolingas daugiau kaip 14000 litų. Pasak mero, “Elektrėnų komunalinis ūkis” jau ilgiau nei metus laukia skolos ir norėtų ją atgauti kuo greičiau – akcininkų sprendimas atsiskaityti su visais kreditoriais bendrovei buvo gera žinia.

Netoli Vievio įsikūręs paukštynas yra svarbiausias pragyvenimo šaltinis daugiau kaip 300 vietos gyventojų, daugiau darbuotojų dirba įmonės padaliniuose kitose vietovėse. Visi jie nerimauja, kad leidus paukštynui bankrutuoti, liks be darbo ir sunkiai susiras kitą pagal turimą kvalifikaciją.

“Žmonėms labai neramu, jie nuolat jaučia įtampą, suprasdami, kad įmonės veikla gali būti sustabdyta bet kurią akimirką. Suprantama, kad darbuotojams baisu netekti darbo, nes visi žinome, kaip sunku dabar susirasti kitą. Darbo nebijantys žmonės nenori būti valstybės išlaikytiniai ar susikrovę lagaminus keliauti svetur laimės ieškoti. Daugelį metų paukštyne dirbantiems žmonėms turėtų būti pikta, kad jie yra tapę neaiškių kreditorių ambicijų ir siekių įkaitais”, – sako Mykolas Masys, Lietuvos profesinės sąjungos “Solidarumas” pirmininkės pavaduotojas, Elektrėnų profesinių sąjungų bendrijos pirmininkas.

Vievio paukštynas šiemet galėtų minėti 45 veiklos metų sukaktį – jis buvo įkurtas 1967 m. ir dirba iki šių dienų. Šiuo metu tai vis dar yra didžiausias paukštynas Lietuvoje, renkantis virš 300 mln. kiaušinių per metus. Vievio paukštynas yra viena iš dviejų didžiausių įmonių Vievio seniūnijoje ir vienas pagrindinių mokesčių mokėtojų Elektrėnų savivaldybėje.

Kaip buvo skelbiama, paukštynas turi potencialo tapti didžiausiu kiaušinių gamintoju Baltijos šalyse ir galėtų užimti apie 30 proc. trijų valstybių rinkos. Buvo planuota plėsti eksportui skirtų kiaušinių produktų asortimentą: kiaušinių miltelių, baltymų, įvairių produktų restoranams ir viešajam maitinimui gamybą. Tai leistų papildomai įdarbinti apie 150 naujų darbuotojų.

Be pagrindinės specializacijos – kiaušinių gamybos – Vievio paukštynas turi modernų lesalų gamybos cechą, paukščių skerdyklą, paukštienos perdirbimo cechą, kuriame gaminami paukštienos gaminiai bei pusgaminiai, taip pat paukštyne gaminami kiaušinių milteliai, kepami šakočiai.

Iki bankroto paskelbimo paukštynas parduodavo ne tik kiaušinius ir paukštienos gaminius, bet ir dedeklių vienadienes ir paaugintas vištaites, vienadienius broilerių viščiukus bei jiems skirtus lesalus.

BNS

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: