© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vilniaus miesto savivaldybė šiemet numato išdalinti 400 tūkst. litų paramos centrinės miesto dalies daugiabučių namų fasadų elementų – balkonų, karnizų, parapetų ir architektūrinių detalių – avarinei būklei likviduoti.

Savivaldybės teigimu, šiuo metu Senamiesčio, Naujamiesčio, Šnipiškių seniūnijų pastatuose yra per 2 tūkst. balkonų, kuriuos reikėtų remontuoti, 31 iš jų yra, kaip manoma, avarinės būklės.

Savivaldybės Viešųjų ryšių skyriaus atstovė Sandra Trinkūnaitė-Rimkienė BNSsakė, kad minėti miesto rajonai į paramos programą įtraukti atsižvelgiant į tai, kad būtent centrinė miesto dalis daugiausia lankoma turistų, be to, čia esančių vertingesnių pastatų remontas atsieina brangiau nei paprastų daugiabučių.

“Senamiestyje fasadams atnaujinti reikia pakankamai daug leidimų, kai kurie pastatai yra architektūros paveldas ir jiems suremontuoti reikia daugiau lėšų”, – aiškino savivaldybės atstovė.

Kaip nurodo savivaldybė, suremontuoti vieną balkoną vidutiniškai kainuoja apie 8-12 tūkstančių litų.

“Gyventojai dažnai nesutinka mokėti už balkonų remonto darbus, nors jie kartais ir kelia pavojų jų pačių saugumui”, – sakoma pranešime.

Siekiant paskatinti gyventojus ir organizacijas bendromis pastangomis tvarkyti daugiabučius namus, esančius Senamiestyje ir jo apsaugos zonoje, balkonams, karnizams, parapetams ir architektūrinėms detalėms remontuoti dvejus metus bus tiekiama 30 proc. ir dar trejus metus 20 proc. savivaldybės parama.

Namų, įtrauktų į Nekilnojamojo kultūros paveldo registrą, fasadų elementams sutvarkyti bus skiriama 30 proc. parama penkeriems metams. Jeigu pastatuose, kuriems prašoma parama, yra komercinės paskirties patalpos, apmokestintos nekilnojamojo turto mokesčiu, papildomai suteikiama 10 proc. parama nuo šio mokesčio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: