(c) kaunozinios.lt archyvo nuotr.

Kalėdines šventes džiugia nuotaika pasitiko Kauno rajono savivaldybės biudžetinė įstaiga Visuomenės sveikatos biuras – gruodžio 23 d. iškilmingai perkirpta biuro atidarymo juosta. Gegužės 28 d. Kauno rajono savivaldybės tarybos sprendimu įsteigtas sveikatos biuras šventinę dieną svečiams galėjo parodyti ne tik suremontuotas bei veiklai paruoštas patalpas, bet ir pasigirti ne vienu nuveiktu darbu.

Negausus, tačiau jaunas ir aktyvus sveikatos biuro kolektyvas – laikinai direktoriaus pareigas einantis Laurynas Dilys, vaikų ir jaunimo sveikatos priežiūros specialistė Ingrida Viliušienė bei visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Laura Sabaliauskait, buhalterė Rasa Jesevičienė – per pirmą veiklos pusmetį spėjo užmegzti produktyvius ryšius su Kauno rajono savivaldybės gydymo įstaigomis, seniūnijomis, mokyklomis, bendruomenių centrais, Lietuvos žemės ūkio universiteto Studentų atstovybe.

Dar vykstant sveikatos biuro patalpų Lietuvių g. 22, Kaune, remontui kūrybingas ir veiklus kolektyvas surengė 25 mokymus Kauno rajono mokyklose priklausomybės ligų, smurto ir patyčių prevencijos, sveikos mitybos, fizinio aktyvumo temomis. Šie mokymai sudomino vaikus bei paauglius ir sulaukė apie tūkstančio 2–6 klasių moksleivių.

Konkursui, skirtam rūkymo temai, moksleiviai kūrė trumpametražius filmus, o kitų mokymų dalyviai smalsiai stebėjo dėl neigiamo alkoholio poveikio vykstančius pakitimus, atliekant eksperimentus su cheminėmis medžiagomis. Be to, Sveikatos biuro pastangomis iš anglų kalbos išversta metodinė medžiaga mitybos klausimais pradinių kasių mokiniams. Betarpiškas bendravimas su specialistais ir įdomi kūrybinė, eksperimentinė veikla moksleiviams kėlė domėjimąsi ne tik konkrečiai analizuojama tema, bet ir aktualizavo vaikus bei paauglius kasdien lydinčias bendravimo, savivokos, savos individualybės ieškojimo ir įsitvirtinimo socialinėje erdvėje problemas.

Įsibėgėjant gripo epidemijai, abejingas neliko ir Kauno rajono visuomenės sveikatos biuras, parengęs ir išleidęs lankstinuką gripo profilaktikos tema. Jo iniciatyva paminėtos ir 5 Pasaulinė sveikatos dienos, parengti ir išleisti lankstinukai. Prie šių švietėjiškų renginių ir Lietuvos žemės ūkio universiteto Studentų atstovybė, Kauno medicinos universiteto Visuomenės sveikatos studentų draugija, Kačerginės vaikų sanatorija „Žibutė“, Kauno rajono savivaldybės „Narkotikų, alkoholio ir tabako vartojimo prevencijos komisija“, Kauno rajono ugdymo įstaigos (Batniavos ir Lapių pagrindinės mokyklos, Garliavos ir Neveronių vidurinės mokyklos bei Karmėlavos, Vilkijos, Domeikavos ir Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos). Ateityje su šiais socialiniais partneriais ketinama pasirašyti bendradarbiavimo sutartis.

„Šie jauni, bet veiklūs žmonės per pusmetį spėjo nuveikti nemažai naudingų darbų. Gaila, kad geri darbai sulaukia nedaug atgarsių, neretai apie juos nutylima. Todėl džiugu, kad jau baigiama kurti internetinė biuro svetainė, kurioje kiekvienas rajono gyventojas galės susipažinti ir stebėti biuro veiklą, vykdomus projektus“, – Visuomenės sveikatos biuro veikla džiaugėsi Kauno rajono savivaldybės mero pirmoji pavaduotoja Nijolė Kliučienė, Savivaldybėje kuruojanti sveikatos sritį. Apie sveikatos biuro veiklą, teikiamas paslaugas, teisinę informaciją ir naujienas skaitytojai galės rasti adresu www.kaunorvsb.lt

Ir kitais metais specialią licenciją turintys Visuomenės sveikos biuro darbuotojai tęs projektinę sveikatos profilaktikos veiklą ugdymo įstaigose, į ją įtraukdami mokyklose bei gimnazijose dirbančius visuomenės sveikatos priežiūros specialistus bei organizuodami ir koordinuodami jų darbą. Tai itin svarbus sveiktos biuro veiklos baras, įgyvendinant vaikų, jaunimo ir studentų sveikatos stiprinimo projektus mokyklose.

Medikai pastebi, kad pastaraisiais metais pernelyg daug dėmesio skiriama lygų gydymui ir per mažai kalbama apie jų profilaktiką, sveiką gyvenseną, o žmonės neretai paskęsta gandų bei klaidingos informacijos sraute. Todėl tikimasi, kad pradėjęs veiklą Visuomenės sveikatos biuras pajėgs užpildyti spragą ir visuomenės sveikatos stebėsenos bei profilaktikos srityje.

„Šis perspektyvus Visuomenės sveikatos biuro kolektyvas jau yra pasirengęs formuoti Kauno rajono savivaldybės visuomenės sveikatos stebėsenos sistemą, kuri leistų rinkti išsamią informaciją apie rajono gyventojų sveikatą, aplinkos bei sveikatos priežiūros ypatumus, o remiantis ja būtų galima planuoti bei įgyvendinti gyventojų sveikatos stiprinimo ir rizikos veiksnių mažinimo priemonės“, – teigė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas.

Visuomenės sveikatos biuro veikla ir įsikūrimas naujose patalpose finansuojamas iš Kauno rajono savivaldybės ir Valstybės biudžeto lėšų. Papildomų lėšų ketinama pritraukti rengiant sveikatinimo projektus ir už suteiktas privalomojo sveikatos mokymo paslaugas. Šiuo metu Lietuvoje veikia 30 tokių Visuomenės sveikatos biurų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: