Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Praėjus savaitei po Lietuvos premjero ir Rusijos dujų koncerno “Gazprom” vadovo susitikimo Vilniuje, “Gazprom” praėjusį penktadienį Vyriausybei pateikė raštiškus pasiūlymus.

Tai BNS patvirtino premjero atstovė spaudai Evelina Butkutė Lazdauskienė.

“Vyriausybė penktadienį gavo atsakymus iš “Gazprom”, jie perduoti energetikos ministrui, kuris vadovauja derybų “Gazprom” darbo grupei. Dabar jie bus peržiūrimi ir analizuojami kartu su teisininkais. Vyriausybė pasiūlymų turinio nekomentuoja”, – BNS sakė E.Butkutė Lazdauskienė.

“Energetikos ministerija pasiūlymo turinio nekomentuoja”, – BNS sakė ministro patarėja Daiva Rimašauskaitė.

Skelbta, jog “Gazprom”raštu pateikus pasiūlymus, toliau bus tęsiamos šalių derybos.

Lietuvos premjeras Algirdas Butkevičius rugsėjo 5 dieną, po susitikimo su “Gazprom” vadovu Aleksejumi Mileriu, sakė, kad gavus raštiškus “Gazprom” pasiūlymus, derybininkai toliau derins pozicijas.

Šalys tuomet nekomentavo, kokiomis sąlygomis “Gazprom” sumažintų dujų kainą Lietuvai, tačiau tikino, kad diskutuojama dėl 5 mlrd. litų vertės Lietuvos ieškinio Stokholmo arbitraže ir ilgalaikės dujų tiekimo sutarties. Anot jų, trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimas derybose neliečiamas.

A.Mileris tuomet kalbėjo, kad tolesnės derybos apims “Gazprom” investicijas Lietuvoje, tranzitą į Kaliningradą ir “komercinius klausimus”.

“Verslo žinių” duomenimis, Lietuvos atstovai siūlė, kad “Gazprom” jau nuo spalio 1 dienos galėtų pritaikyti tokias pat dujų kainos nuolaidas, kokias gauna Latvija ir Estija.

Teigiama, kad Vyriausybės atstovai už pasitraukimą iš Stokholmo arbitražo iš “Gazprom” reikalauja pasiūlyti tokią kainodaros sistemą, kurioje atsispindėtų nuo 2008 metų šalies vartotojų patirta 5 mlrd. litų žala.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: