© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Valstybei nesurenkant planuojamų pajamų iš akcizų ir pridėtinės vertės mokesčio bei ieškant papildomų šaltinių sumažintoms pensijoms grąžinti, Vyriausybė toliau svarsto, kaip padidinti valstybės pajamas iš degalų, cigarečių bei alkoholio akcizų. Pasak Muitinės departamento vadovo Antano Šipavičiaus, pasitarime dėl kovos su kontrabanda trečiadienį aptartos priemonės padidinti valstybės biudžeto pajamas.

“Vertinome bendras institucijų galimas priemones, siekiant padidinti valstybes biudžeto pajamas. Didžiausias dėmesys buvo orientuotas į akcizų surinkimą iš prekybos naftos produktais, cigaretėmis ir alkoholiu. Konkrečios priemonės buvo svarstytos, bet kol nėra priimti sprendimai, nenorėčiau jų detalizuoti”, – trečiadienį po pasitarimo, kuriame dalyvavo premjeras Algirdas Butkevičius, Finansų ministerijos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovai, žurnalistams sakė A.Šipavičius.

Finansų ministerija pasiūlė parengti mokesčių administravimo įstatymo pataisas, kuriomis būtų įvesta solidari atsakomybė verslininkams, dalyvaujantiems PVM vengimo schemose, neleidžiama piktnaudžiauti importo lengvatomis, bus peržiūrėta garantijų ir laidavimų už mokestines prievoles sistema. Be to, siūloma rinkti informaciją apie bankų sąskaitos likutį ir pinigų judėjimą, pranešė Vyriausybė.

A.Šipavičiaus teigimu, kaip viena galimybių svarstomas ir vilkikų bakuose įvežamų degalų kiekio ribojimas.

“Ta galimybė taip pat yra svarstoma, bet kol nėra priimtas sprendimas, galimi bet kurie sprendimai, ieškoma įvairių alternatyvų, įvairių kontrolės metodų užtikrinti, kad į Lietuvos rinką nepatektų tie produktai. Tiksliau sakant, kad degalai, kurie įvažiuoja per sieną legaliai, nebūtų išpilami ir pardavinėjami nelegalioje rinkoje”, – kalbėjo Mutinės departamento vadovas.

Premjeras Algirdas Butkevičius sakė, kad nemažai kuro bakuose įvežančių krovininių automobilių važiuoja be krovinio, todėl tikėtina, kad šis kuras parduodamas Lietuvoje, išvengiant akcizo mokesčio.

Praėjusią savaitę premjeras teigė, kad Lietuva ketina riboti iš Baltarusijos arba Kaliningrado srities atvykstančių automobilių bakuose esančio kuro kiekį. Tokiam siūlymui priešinasi vežėjų automobiliais asociacija “Linava”, kuri teigia, kad sumažėtų Lietuvos vežėjų konkurencingumas.

Finansų ministerijos duomenimis, praėjusiais metais į valstybės biudžetą surinkta 3,437 mlrd. litų akcizų – 85 mln. litų (2,4 proc.) mažiau nei planuota.

Bendrovės “Nielsen” tyrimas atskleidė, kad kontrabandinių cigarečių mastas Lietuvoje išlieka vienas didžiausių EuroposSąjungoje – antrąjį 2013-ųjų metų pusmetį nelegalios cigaretės sudarė 28,2 proc. visų šalyje surūkomų tabako gaminių. Skaičiuojama, kad esant tokiam kontrabandos lygiui šiemet valstybės biudžetas nesurinks 240 mln. litų akcizo ir 62 mln. litų pridėtinės vertės mokesčių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: