(c) stock.xchng archyvo nuotr.

Naktiniai spektakliai, eksperimentinės erdvės, neįprasti ir stebinantys šiuolaikinio meno pasirodymai, trys tarptautinės ir viena lietuviška premjera, vertikalus šokis ir net 11 scenos reginių dar nematytų Lietuvoje – tokiais dalykais šiais metais vilioja 20-asis tarptautinis modernaus šokio festivalis.

Anot festivalio organizatorių, jubiliejinė programa – viena stipriausių šokio festivalio istorijoje. Žiūrovai raginami bilietus įsigyti iš anksto, mat festivalis iš didelių salių persikėlė į mažesnes, kamerines ir netradicines erdves.

Žiūrovams nematytas „Auros” šokio teatras

Kaune prasidėsiantis trečiadienį (rugsėjo 22 d), festivalis bus atidarytas Birutės Letukaitės ir Gintaro Samsono premjera „Lietaus reminiscencijos” / „Išplautas dangus”. Tai „Auros” šokio teatro ir šv. Kristoforo kamerinio orkestro bendras projektas. „Auros” šokėjai, 28 orkestro muzikantai ir dirigentas Dontas Katkus susitiks Kauno Paveikslų galerijoje. Festivalio organizatorė, choreografė Birutė Letukaitė mįslingai prasitaria, kad tokios „Auros” žiūrovai dar nematė.

Ragina įsigyti bilietus iš anksto

Šiais metais festivalio renginiai iš remontuojamos didžiosios Vytauto Didžiojo universiteto salės persikelia į mažesnes ir jaukesnes kamerines erdves.

Organizatoriai nesibodi eksperimentuoti, tad kasmet lankytojus kviečia į naujas, teatrui neįprastas erdves: naujos scenos „statomos” gamyklose, konferencijų salėse ir galerijose. Įranga montuojama BLC Verslo lyderių centro „Elipsės”, Kauno Paveikslų galerijoje, „Lituanicos” gamykloje.

Festivalio vadybininkė Martina Jankauskaitė ragina bilietus įsigyti iš anksto: „Anksčiau buvo įprasta, kad žiūrovai gali įsigyti bilietus prieš spektaklius, tačiau bijome, kad šiais metais bilietų tiesiog gali neužtekti. Jei Vytauto Didžiojo universiteto salėje, kur anksčiau vykdavo didžioji dalis renginių, tilpdavo iki 700 žmonių, didžiojoje dalyje šiųmetinių salių sutilps iki 200 žiūrovų. Todėl patariama bilietus įsigyti anksčiau.

Trumpai apie programą

Po pirmosios dvigubos premjeros trečiadienį, ketvirtadienį festivalis įsibėgės visu smarkumu. Čia skambant minimaliems Alva Noto ir Julian Neto garsams su savo vadovaujama trupe „Zawirowania” pasirodys Elwira Piorun, buvusi Varšuvos didžiojo teatro baleto solistė. Bus rodomas choreografo Daniel Abreu spektaklis „Už regos lauko”. Vėliau programoje – Karel Vanek „Laisvės fantomas”. Šiame spektaklyje šoka ir lietuvė šokėja Lina Puodžiukaitė.

Penktadienis bus pažymėtas Eksperimentinės šokio trupės iš Brazilijos pasirodymu. Taip pat laukia itin šiuolaikiškas trupės iš Prancūzijos, A.lter S.essio pasirodymas. Aštri elektroninė muzika, bendras vaizdo režisierių ir šokėjų darbas yra artimesnis šiuolaikiniam performenso žanrui, nei teatrui. Prieš šį pasirodymą žiūrovams bus dalinami ausų kištukai. Penktadienio programoje – žymi šveicarų trupė su kuria derybos vyko net tris metus – „Alias” ir Guilherme Botelho.

Šeštadienį ispanų trupė „Provisional danza” pasakos šokio istoriją apie lengvabūdiškumą – „Neatsakingi”. Vėliau ant M.Žilinsko dailės galerijos sienos vyks nemokamas vertikalaus šokio pasirodymas „Išnara”. Saksofonistas Marco Castelli ir trupė „Il Posto” atvyksta iš Italijos. Vakaro finišas – „Auros” ir Ispanijos teatrų „Manantiales” ir „Tranvia” premjera „Atvirų akių panoramos” – didelio pasisekimo sulaukusi Vilniuje, Klaipėdoje ir Birštone.

Festivalis baigsis sekmadienį, rugsėjo 26 d. su Johannes Wieland ir Kaselio teatro „Partrenktu žvėrimi”. Praėjusias metais šio choreografo kūrinys stovinčių žiūrovų buvo palydėtas ilgu plojimų srautu. Lietuvos žiūrovai bus vieni pirmųjų pamatę spektaklį, kuriam pagyrų negailėjo JAV kritikai.

Festivalis vyks rugsėjo 22-26 dienomis, Kaune.

Festivalio puslapis: www.dancefestival.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: