Žaliųjų atliekų tvarkymas
(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Aplinkos apsaugos skyriaus primena, kad kiekvienas žemės savininkas iš sodo ir daržo atliekų nesunkiai gali pasigaminti vertingo komposto. Atliekos sukraunamos į krūvą, kurioje pakankamai deguonies ir drėgmės bei tinkama temperatūra, žaliąją masę veikiant mikroorganizmais ir pridėjus mineralinių trąšų, gaunamas vertingas kompostas, tinkantis gėlėms ir daržovėms auginti.

Ką kompostuoti?

Galima kompostuoti daržovių atliekas, lukštus, kevalus, gėles, vaisius, kavos ir arbatos tirščius, įskaitant filtrus, naminių gyvūnų (triušių, vištų ir kt.) išmatas, lapus, smulkias šakas.

Nepatartina kompostuoti piktžolių su sėklomis, kurios gali išlikti ir subrendusiame komposte. Paskleidus tokį kompostą dirvoje, ji užteršiama.

Negalima kompostuoti skerdienos atliekų, mėsos ir žuvies gabaliukų, virtų daržovių. Šios atliekos privilioja žiurkes ir skleidžia nemalonų kvapą.

Gyventojai žaliąsias atliekas taip pat gali atvežti į stambiųjų atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo bei rūšiavimo aikšteles (Ašigalio g. 20, Julijanavos g. 1A, Raudondvario pl. 155D) (priėmimas nemokamas, ne daugiau kaip 0,5 kub. m vienam asmeniui). Kompostavimo aikštelėje Petrašiūnuose (Nemajūnų g. 15B) žaliosios atliekos priimamos neribotais kiekiais.

Norintys žaliąsias atliekas išvežti UAB „Kauno švara“ transportu, turėtų kreiptis tel. 490707 (išvežimo kaina: 1 valandos pakrovimo darbai – 63 lt ir išlaidos už transportavimą 1 km – 3 lt).

Atliekų surinkimo aikštelių, esančių Ašigalio g. 20, Julijanavos g. 1A, Raudondvario pl. 155D, Nemajūnų g. 15B darbo laikas: II-V 10-19 val.; VI 9-16 val., VII,I – nedarbo dienos. Pietų pertrauka 13-14 val.

Aplinkos apsaugos skyriaus informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: