© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Zimbabvės tarptautiniame oro uoste pirmadienį buvo suimtas Kinijos pilietis, mėginęs iš šalies nelegaliai išvežti dramblio kaulo, pranešė laukinių gyvūnų apsaugos pareigūnai, po pranešimų apie šimtus nunuodytų dramblių.

34 metų kinas, kurio bagaže buvo rasta neapdirbto dramblio kaulo, iš jų pagamintų valgymui skirtų lazdelių ir papuošalų, kurių vertė – maždaug 20 tūkst. eurų (69 tūkst. litų), registravosi skrydžiui į Malaiziją, nurodė rezervatų ir laukinių gyvūnų apsaugos tarnybos atstovė Caroline Washaya-Moyo (Kerolain Vašaja-Mojo).

“Hararės tarptautiniame oro uoste šiandien dėl dramblio kaulo kontrabandos buvo suimtas Azijos valstybės pilietis”, – sakoma C.Washaya-Moyo pranešime, kuris vadinasi “Oro uoste sulaikytas kinas su dramblio kaulu”.

“Pas jį buvo rasta 17 gabalų nepadirbto dramblio kaulo ir keletas jo dirbinių, įskaitant apyrankes, valgymo lazdeles ir karoliukus, kurių svoris sudarė 113,9 kg”, – nurodoma jame.

Azijos ir Artimųjų Rytų šalyse dramblių durklai ir kaulai naudojami puošybai, tradicinėje medicinoje, iš jų gaminami talismanai.

Tarptautinė prekyba dramblio kaulu buvo uždrausta 1989 metais – su retomis išimtimis, pavojingai sumažėjus Afrikos dramblių populiacijai nuo kelių milijonų XX amžiaus viduryje iki 600 tūkst. 9-o dešimtmečio pabaigoje.

Laukinės gamtos apsaugos ekspertų duomenimis, per metus dramblio kaulo nelegaliai parduodama už 10 mlrd. JAV dolerių.

Susirūpinimą kelia ir masinis dramblių nuodijimas didžiausiame Zimbabvės laukinės gamtos draustinyje.

Pasak vietos pareigūnų, nuo cianido nugaišo daugiau nei 100 parko dramblių, tačiau nepriklausomos gamtos apsaugos grupės “Zimbabwe Conservation Taskforce” duomenimis, iš viso krito 325 gyvūnai.

Pastarosiomis savaitėmis dėl saugomų dramblių žudymo buvo suimta 12 žmonių, penkiems buvo skirtos mažiausiai 15 metų laisvės atėmimo bausmės.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: