(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

2010 m. birželio 1d., Kaunas. Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau-Kauno AVMI) informuoja, kad atliekant patikrinimus dėl žymėto kuro panaudojimo nustatomi atvejai, kai žemės ūkiui skirtas dyzelinas (gazolis) naudojamas ne pagal paskirtį. Kadangi kurui ar žemės ūkyje naudojamam dyzelinui taikomi lengvatiniai akcizų tarifai arba jie visai atleidžiami nuo akcizo mokesčio, tai pasitaiko asmenų ar net organizacijų, neturinčių nieko bendra su žemės ūkiu, kurie žymėtą gazolį naudoja ne pagal paskirtį.

Pagal panaudojimo sritį šildymui skirtas dyzelinas žymimas raudonai, o naudojamas žemės ūkyje ir žuvininkystėje-žaliai. Paprastai toks kuras dažomas ne tik spalva, bet ir žymekliu, ir, kadangi bent kartą panaudojus, jo spalva ilgą laiką išlieka automobilio kuro sistemoje, atliekant kontrolinius patikrinimus išsiaiškinti pažeidėjus nesudėtinga.

Dar viena problema susijusi su akcizais, į Lietuvą iš trečiųjų šalių nelegaliai įvežamas, neatitinkantis mūsų šalyje nustatytų reikalavimų, kuras. Atlikus patikrinimą ir paėmus iš vienos, pastaruoju metu tikrintos, uždaros akcinės bendrovės (toliau-UAB) kuro talpyklų mėginius ištirta, kad gazolyje sieros kiekis kelis kartus viršijo Lietuvoje nustatytų kokybės rodiklių reikalavimus, o tai reiškia, kad kuras buvo įvežtas iš trečiosios šalies arba sumaišytas su kitais naftos produktais.

Kito patikrinimo metu išsiaiškinta, jog vadovo, jau anksčiau bausto už kuro apskaitos pažeidimus, bendrovės talpyklose kuro kiekiai neatitiko apskaitos duomenų, be to, įmonės garažuose rastas šildymui skirtas kuras, bendrovėje buvo naudojamas kaip variklių degalai. Panašių pavyzdžių galima pateikti ne vieną.

Primename, kad šildymui skirtiems gazolinams (buitiniam krosnių kurui) taikomas 73 Lt už 1000 litrų produkto akcizų tarifas.

Akcizais neapmokestinami gazoliai, skirti naudoti Vyriausybės nustatyta tvarka registruotiems žemės ūkio veiklos subjektams žemės ūkyje, taip pat žemės ūkio, mokslo, studijų ir mokymo įstaigoms, turinčioms mokomuosius (bandymų) ūkius, per vienus ūkinius metus (nuo einamųjų metų liepos 1 d. iki kitų metų birželio 30 d.) neviršijant Vyriausybės nustatytų akcizais neapmokestinamų gazolių kiekių vienam deklaruotam žemės ūkio naudmenų hektarui pagal žemės ūkui augalų rūšis. Akcizais taip pat neapmokestinami gazoliai, skirti naudoti registruotiems žemės ūkio veiklos subjektams tvenkinių ir kitų vidaus vandenų žuvininkystėje, per vienus kalendorinius metus neviršijant 275 litrų vienai tonai sugautų ir realizuotų žuvų.

Akcizas yra vienas iš pagrindinių mokesčių valstybėje, kadangi turi didelės įtakos biudžetui, todėl kviečiame gyventojus informuoti mokesčių inspekciją apie kontrabandinio kuro ar neteisėto žymėto kuro naudojimo bei prekybos juo atvejus.

Apie pastebėtus pažeidimus Jūs galite pranešti paskambinę trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882.

Reklama: Kuro apskaita

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: