Kira Jarmyš © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Įkalintojo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš nuteista dėl savo vaidmens praėjusios žiemos protestuose, kurie vyko siekiant aktyvisto išlaisvinimo, pirmadienį pranešė Rusijos žiniasklaida.

K. Jarmyš yra mažiausiai ketvirta A. Navalno bendražygė, nuteista dėl covid-19 ribojimų pažeidimo masiniuose renginiuose, kadangi sausio mėnesį kvietė šalininkus išeiti į gatves. Šis atvejis dar vadinamas „sanitarine byla“.

Maskvos Preobraženskio apylinkės teismas K. Jarmyš pripažino kalta ir paskyrė atlikti 1,5 m. „laisvės suvaržymo“ bausmę.

Nepriklausomame „Novaya Gazeta“ laikraštyje rašoma, jog ši bausmė draudžia K. Jarmyš išvykti iš Maskvos ir dalyvauti masiniuose susibūrimuose, be to ją kas mėnesį atvyks tikrinti probacijos tarnybos pareigūnai.

K. Jarmyš „Twitter“ paskyroje minima, kad teisėjas nutraukė A. Navalno bendražygės namų areštą, kuris būtų tęsęsis iki 2022 m. sausio 6 d., iki pat jos bausmės įsigaliojimo.

Praėjusią savaitę ieškovai reikalavo 2 m. trukmės laisvės suvaržymo bausmės paskyrimo K. Jarmyš, kuri nuo 2014 m. yra A. Navalno atstovė spaudai.

Kiek anksčiau šį mėnesį, Preobraženskio apylinkės teismas nuteisė A. Navalno bendražygius Liubov Sobol ir Nikolajų Liaskiną ir atitinkamai skyrė 1,5 m. ir 1 m. trukmės laisvės suvaržymo bausmes.  

Buvo pranešta, kad po teismo sprendimo Sobol pabėgo iš Rusijos, tačiau šias žinias ji dar turi patvirtinti ar paneigti. Apžvalgininkai teigė, jog K. Jarmyš teismo nutarimas buvo jai skirtas netiesioginis kvietimas išvykti iš šalies.

A. Navalno brolis Olegas nuteistas 1 m. trukmės lygtinei bausmei dėl covid-19 apribojimų pažeidimo.

Pastaraisiais mėnesiais, dar keletas kitų Navalno sąjungininkų išvyko iš Rusijos, kad išvengtų kriminalinio persekiojimo dėl įvairių kaltinimų, kuriuos jie vadina politiškai motyvuotais.

A. Navalnas šiuo metu kalėjime atlieka 2,5 m. bausmę dėl lygtinės bausmės sąlygų pažeidimo. Šį nuosprendį jis vadina politiškai motyvuotu, kadangi išgyveno po bandymo jį apnuodyti nervus paralyžiuojančia medžiaga praėjusį rugpjūtį.

Birželį, dėl kitą mėnesį įvyksiančių itin svarbių parlamento rinkimų, Maskvos teismas politinį ir aktyvistų Navalno tinklą pripažino „ekstremistiniu“, uždrausdamas matomiausios Rusijos jėgos veiklą, kuri nukreipta prieš prezidentą Vladimirą Putiną. Praėjusį mėnesį valdžios atstovai užblokavo 49 interneto svetaines, kurios priklauso Navalnui ar yra su juo siejamos ir pareikalavo „Twitter“ ir „YouTube“ užblokuoti jų sąjungininkų paskyras.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: