© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Bosnijos ir Hercegovinos prezidentūra šeštadienį griežtai pasmerkė incidentą, kai įpykusi minia akmenimis apmėtė Serbijos premjerą Aleksandrą Vučičių, kuris dėl to buvo priverstas išvykti iš ceremonijos, skirtos 20-osioms Srebrenicos žudynių metinėms.

Trišalė prezidentūra “griežčiausiais žodžiais smerkia šiandienos ataką ir reiškia didelį apgailestavimą”, sakoma pareiškime.

Jame giriamas Serbijos premjero dalyvavimas Srebrenicos žudynių metinėse ir raginama greitai atlikti tyrimą ir identifikuoti tos atakos kaltininkus.

A.Vučičius atvyko į Srebrenicą “su susitaikymo dvasia ir ketindamas pagerbti aukas”, nurodė prezidentūra, kuri pridūrė, jog atsiprašo “visų užsienio delegacijų” dėl minimo incidento.

Panašią poziciją pareiškė pagrindinė Bosnijos musulmonų partija SDA.

“Tie, kas išprovokavo šiandienos incidentą, ne tik užpuolė Vučičių – jie taip pat išniekino religinį (aukų) palaidojimą ir į nesmagią padėtį pastatė Bosnijos musulmonus”, – sakoma pareiškime, kurį citavo naujienų agentūra FENA.

Serbija išpuolį prieš jos premjerą pavadino “bandymu nužudyti” ir pareikalavo, kad Bosnija pasmerktų incidentą. A.Vučičius Belgrade reporteriams sakė, kad vienas akmuo pataikė jam į smakrą, bet jis nebuvo sužeistas.

Anksčiau A.Vučičius pasmerkė “siaubingą nusikaltimą” Srebrenicoje, kur 1995 metų liepą Bosnijos serbų pajėgos besibaigiant karui išžudė apie 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų.

Trišalę Bosnijos ir Hercegovinos prezidentūrą sudaro musulmonas bosnis, krikščionis ortodoksas serbas ir katalikas kroatas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: