Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Gazos Ruože ir aplink jį ketvirtadienį įsigaliojo paliaubos po savaitę trukusio smurto tarp Izraelio ir palestiniečių kovotojų, nusinešusio bent 160 žmonių gyvybių.

Egipto, kuris tarpininkavo paliaubas padėjusių sudaryti derybų maratonui, užsienio reikalų ministras trečiadienį paskelbė apie kovos veiksmų nutraukimą per bendrą spaudo konferenciją Kaire kartu su JAV valstybės sekretore Hillary Clinton.

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba paragino Izraelį ir Gazos Ruožą kontroliuojantį islamistų judėjimą “Hamas” laikytis paliaubų, taip pat kartu su JAV prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama) pagyrė Egipto prezidentą Mohamedą Mursi (Mohamedą Mursį) už tarpininkavimą, siekiant nutraukti smurtą.

Sutartyje, kurios kopiją gavo naujienų agentūra AFP, Izraelis raginamas “sustabdyti visus priešiškus veiksmus … sausumoje, jūroje ir ore, įskaitant įsibrovimus ir taikymąsi į asmenis”, o palestiniečių grupuotės kviečiamos baigti “raketų atakas ir visas atakas palei sieną”.

Izraelis bus įpareigotas sušvelninti suvaržymus Gazos Ruožo gyventojams pagal sutartį, kurioje nurodoma, kad “įgyvendinimo procedūros bus sprendžiamos” praėjus parai po paliaubų įsigaliojimo, atidarant Gazos Ruožo sienos perėjas ir leidžiant laisvą žmonių bei prekių judėjimą.

“Tai yra kritinis momentas šiam regionui, – sakė H.Clinton. – Ateinančiomis dienomis Jungtinės Valstijos dirbs su partneriais regione, kad ši pažanga būtų įtvirtinta.”

Po dar vienos smurto dienos, nusinešusios 18 palestiniečių gyvybių, Izraelio premjero Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) biuras pareiškė, kad jis pasiruošęs suteikti galimybę taikai.

“Netanyahu kalbėjosi su prezidentu Baracku Obama ir sutiko su jo rekomendacijomis suteikti galimybę Egipto pasiūlymui nutraukti ugnį, tuo pačiu suteikiant galimybę stabilizuoti padėtį ir ją apraminti”, – sakoma kanceliarijos pranešime.

B.Obama pagyrė B.Netanyahu už sutikimą su paliaubų pasiūlymu, “pakartodamas, kad Izraelis išlaiko teisę ginti save”, nurodė Baltieji rūmai.

Pirmosiomis minutėmis po paliaubų įsigaliojimo trečiadienį 19 val. Grinvičo (21 val. Lietuvos) laiku Gazos mieste gatvės buvo tamsios ir tuščios, tačiau greitai žmonės pasipylė iš savo namų, džiūgaudami dėl “pergalės”, kai pasirodė, kad ugnies nutraukimo laikomasi.

Visame Gazos Ruože buvo girdimas šaudymas švenčiant pergalę, o į dangų kilo fejerverkai, nors virš anklavo tebeskraidė Izraelio bepiločiai lėktuvai.

“Pasipriešinimas triumfavo”, – šaukė kai kurie, taip pat skanduodami “Allahu akbar” (Dievas visų didžiausias).

15 narių turinti JT Saugumo Taryba, paraginusi abi puses laikytis susitarimo, savo pranešime taip pat kvietė imtis tarptautinių pastangų ir suteikti “skubią pagalbą” Gazos Ruožui.

Turi būti užtikrintas “skubus ir netrikdomas tokios humanitarines pagalbos teikimas, įskaitant maistą, degalus ir gydymą”, sakoma pranešime.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: