Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Virtinė sprogdinimų Irake pirmadienį nusinešė mažiausiai 24 gyvybes, dar daugiau kaip 210 buvo sužeisti, pranešė pareigūnai, likus kelioms dienoms iki pirmųjų rinkimų šalyje nuo JAV karių išvedimo. Šie rinkimai, vyksiantys balandžio 20 dieną, bus stabilumo šalyje ir saugumo pajėgų pajėgumo išbandymas.

Pasak saugumo ir medicinos pareigūnų, iš viso 20 sprogmenų prikrautų automobilių ir trys pakelės bombos buvo detonuotos septyniuose miestuose: sostinėje Bagdade, Kirkuko, Tuz Churmatu, Mosulio ir Tikrito miestuose šiaurinėje šalies dalyje, taip pat pietinėse Samaroje ir Hiloje bei į pietus nuo Bagdado esančioje Nasirijoje.

Pakelės sprogimai taip pat nugriaudėjo į šiaurę nuo sostinės esančioje Bakuboje, prie Bagdado girdėjosi šaudymas.

Kol kas niekas neprisiėmė atsakomybės už šiuos išpuolius, tačiau su “al Qaeda”susiję sunitų kovotojai dažnai atakuoja vyriausybės ir civilių gyventojų objektus, siekdami destabilizuoti padėtį šalyje, ir, kaip pranešama, taip siekdami prieš rinkimus įbauginti kandidatus ir rinkimų pareigūnus.

Lig šiol 14 kandidatų jau nužudyta. Rinkimai vyks tik 12 provincijų iš 18.

Daugiausiai aukų pareikalavę sprogimai sudrebino Bagdadą – penkiuose sostinės rajonuose buvo detonuoti šeši sprogmenų prikrauti automobiliai, nepaisant griežtesnių nei paprastai patikrinimų kontrolės postuose ir sugriežtinto saugumo.

Per juos sostinėje 11 žmonių žuvo ir 57 buvo sužeisti, pranešė pareigūnai.

Kariuomenės ir policijos pareigūnai balsavo iš anksto šeštadienį, likus savaitei iki provincijų valdžios rinkimų, kurie yra pirmieji šalyje po 2010 kovo mėnesį vykusių parlamento rinkimų ir pirmieji po JAV kariuomenės išvedimo iš Irako 2011 metų gruodį.

Rinkimai vyks tebesitęsiant politinei krizei tarp ministro pirmininko Nuri al Maliki (Nurio Malikio) ir kelių jo buvusių vyriausybės partnerių. Šia krize, pasak pareigūnų ir diplomatų, naudojasi sukilėlių grupuotės, dėl tokių politinių rietenų turinčios didesnes manevravimo galimybes.

Šiuose rinkimuose dalyvauja daugiau nei 8 tūkst. kandidatų, kurie pretenduoja į 378 vietas provincijų tarybose. Oficialiais duomenimis, rinkimuose dalyvauti gali daugiau nei 16,2 mln. balsavimo teisę turinčių irakiečių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: