© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Izraelyje suskaičiavus beveik visus įtemptų parlamento rinkimų balsus premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) gali tikėtis grįžimo su triumfu, bet jo pergalė tikriausiai padidins įtampą tarp žydų valstybės ir palestiniečių bei Vakarų šalių.

Remiantis rezultatais, gautais suskaičiavus 99 proc. balsų, premjero dešinioji partija “Likud” turės 30 mandatų 120 vietų Knesete, o opozicinei Sionistų sąjungai atiteks 24 vietos, nurodė Izraelio žiniasklaida.

Ši pergalė atrodo dramatiška ir netikėta, nes vėliausios apklausos, kurių rezultatai buvo paskelbti likus keturioms dienoms iki balsavimo, rodė, kad Sionistų sąjunga gali tikėti keturių mandatų persvaros prieš “Likud”.

Savo pranešime “Likud” pažymėjo, kad B.Netanyahu tikisi suformuoti naują vyriausybę artimiausiomis savaitėmis ir kad jau vyksta derybos su žydų naujakurių remiama partija “Yisrael Beitenu”, vadovaujama Naftali Bennetto (Naftalio Beneto), taip pat su religinėmis partijomis.

Nors B.Netanyahu jau paskelbė pergalę antradienį vykusiuose rinkimuose ir, kaip manoma, tikriausiai trečiąkart iš eilės stos prie žydų valstybės vyriausybės vairo – jam dar reikės užsitikrinti sąjungininkų palaikymą, kad suformuotų koaliciją.

B.Netanyahu savo kampaniją sutelkė į saugumo klausimus. Premjeras argumentavo esantis vienintelis, galintis apsaugoti Izraelį nuo Irano branduolinės grėsmės ir žadėjo niekada neleisti palestiniečiams įkurti savo sostinės Rytų Jeruzalėje.

Tuo tarpu palestiniečiai pažadėjo suintensyvinti diplomatinę kampaniją dėl savo valstybingumo.

“Aišku, kad premjeras Benjaminas Netanyahu suformuos naują vyriausybę, todėl mes aiškiai sakome, kad kreipsimės į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą Hagoje ir paspartinsime, vykdysime bei intensyvinsime” visas diplomatines pastangas, palestiniečių vyriausiasis derybininkas Saebas Erakatas (Saibas Erakatas) sakė naujienų agentūrai AFP.

“ĮVEIKĘ VISAS KLIŪTIS”

“Įveikę visas kliūtis pasiekėme didžią “Likud” pergalę. Pasiekėme didžią nacionalinės stovyklos pergalę, vadovaujant “Likud”. Pasiekėme didžią pergalę dėl mūsų Izraelio žmonių!” – triumfuojantis B.Netanyahu sakė džiūgaujantiems šalininkams savo kampanijos štabe Tel Avive.

“Dabar turime sukurti stiprią ir stabilią vyriausybę”, – pridūrė jis.

Tačiau 54 metų Sionistų sąjungos pirmininkas Isaacas Herzogas (Icchakas Hercigas) tvirtino, kad dar bus varžomasi dėl teisės suformuoti naują vyriausybę.

“Viskas tebėra atvira, – jis sakė aktyvistams Tel Avive. – Ketinu dėti visas pastangas, kad sukurtume Izraelyje tikrą socialinę vyriausybę.”

Savo paskutiniame pasisakyme prieš balsavimą, kreipdamasis ultradešiniųjų stovyklą, B.Netanyahu pareiškė, kad jis neleis įkurti palestiniečių valstybės, jeigu jis buvo bus perrinktas. Tokiu būdu premjeras išsižadėjo 2009 metais išreikšto palaikymo dviejų valstybių sprendiniui.

Tuo tarpu I.Herzogas ne kartą ragino įkurti palestiniečių valstybę, kuri taikiai sugyventų su Izraeliu.

B.Netanyahu savo paskutinės minutės kreipimesi ragino šalininkus eiti balsuoti, kad atsvertų tikėtiną didelį arabų izraeliečių rinkėjų aktyvumą.

“Dešiniųjų valdymas pavojuje. Arabų rinkėjai į rinkimus eina pulkais! – jis perspėjo vaizdo pranešime, paskelbtame “Facebook” paskyroje. – Eikite į rinkimų apylinkes! Balsuokite už “Likud”!”

Balsavusių rinkėjų apklausų rezultatai rodo, kad pagrindinės arabų partijos, prisidėjusios prie pastangų išversti iš posto dabartinį vyriausybės vadovą, liko trečios ir tikriausiai turės 13 ar 14 vietų parlamente.

“Likud” aktyvistai laikiname rinkimų kampanijos štabe, įkurtame viename Tel Avivo konferencijų centre, šoko, švęsdami pergalę.

Keturių apklausų rezultatai, paskelbti praeitą savaitę, rodė, kad “Likud” pagal populiarumą atsilieka nuo Sionistų sąjungos ir gali gauti maždaug keturiais mandatais mažiau, tad šis balsavimas buvo laikomas referendumu dėl B.Netanyahu valdymo.

Pasak ekspertų, prezidentas Reuvenas Rivlinas veikiausiai prašys B.Netanyahu suformuoti vyriausybę – po to, kai artimiausiomis dienomis bus paskelbti oficialūs rezultatai.

“NETANYAHU PAVYKO”

“Netanyahu pavyko. Jis sugebėjo prisivyti paskutiniame rate”, – sakė Jeruzalės hebrajų universiteto konstitucinės teisės specialistas Claude’as Kleinas (Klodas Kleinas).

“Popieriuje Isaacas Herzogas neturi jokių galimybių sukurti daugumą, nes ji priklausytų nuo Arabų sąrašo, kuriame esama atvirai antisionistinių pažiūrų parlamento narių, palaikymo”, – pridūrė jis.

Pagal Izraelio rinkimų sistemą, premjeru nebūtinai tampa daugiausiai balsų surinkusios partijos lyderis. Vyriausybės formavimas gali būti patikėtas bet kuriam politikui, gebančiam suburti koaliciją, kuri parlamente turėtų bent 61 vietos daugumą.

Buvęs populiarus “Likud” ministras Moshe Kahlonas (Mošė Kahlonas) gali tapti lemiamu veikėju, nes balsavusių rinkėjų apklausos prognozuoja, kad jo centro dešiniajai partijai “Kulanu” atiteks 10 mandatų.

M.Kahlonas kalbėjosi tiek su B.Netanyahu, tiek su I.Herzogu “ir sakė jiems abiems, kad sprendimus priims pagal galutinius rezultatus”, nurodė jo atstovas.

Izraelio demokratijos instituto prezidentas Yohananas Plesneris (Johananas Plesneris) pažymėjo, kad B.Netanyahu pasirodymas šiuose rinkimuose buvo įspūdingas, bet galutiniai rezultatai dar neaiškūs. Prognozuojama, kad centro kairiosios partijos užsitikrins iš viso 57, o dešiniosios ir religinės partijos – apie 54 vietas.

“Viduryje lieka Kahlonas, kuris nėra įsipareigojęs nei vienam blokui”, – aiškino ekspertas.

5,8 mln. žmonių turėjo teisę balsuoti šiuose rinkimuose, o dėl vietų Knesete varžėsi 25 partijos.

Rinkėjų aktyvumas buvo 71,8 proc. – didesnis negu 2013 metais, kai balsuoti atėjo 67,8 proc. žmonių.

“Izraelis turi rimtų problemų, ir su jomis gali susidoroti tik dešiniosios stovyklos lyderis”, – Jeruzalėje sakė vienas rinkėjas, vardu Yehoshua (Jehošua), žadėdamas palaikyti B.Netanyahu.

Tačiau kiti padėtį vertino kitaip.

“Norėčiau, kad Netanyahu dingtų daugeliui metų. Svarbiausias klausimas yra santykiai su palestiniečiais”, – pareiškė rinkėja Shulamit Laron (Sulamit Laron).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: